Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Let op

Alle personen met (ouderlijk) gezag moeten schriftelijk toestemming geven als kinderen tot 18 jaar een paspoort aanvragen. Voor een ID-kaart moet dit tot 12 jaar. Met het ingevulde toestemmingsformulier mogen kinderen het document zelfstandig aanvragen. U vindt het toestemmingsformulier hieronder:

Toestemmingsverklaring afgifte reisdocument aan minderjarigen(externe link) 

Omschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl(externe link).

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Kosten

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Aanpak

De gemeente Goeree-Overflakkee werkt op afspraak. Maak eerst een afspraak:

Afspraak maken(externe link) 

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen(externe link).
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

U vindt het toestemmingsformulier op deze pagina onder het kopje 'Formulieren'.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Pasfoto’s maken

Pasfoto's kunt u door een fotograaf laten verzorgen, via een online pasfotoservice of u kunt zelf pasfoto's maken in het gemeentehuis. De pasfoto's dienen wel altijd te voldoen aan de pasfoto-eisen. Voor het zelf maken van pasfoto's in het gemeentehuis kunt u gebruikmaken van één van de twee fotohokjes.

Het fotohokje is ook geschikt voor mindervaliden en toegankelijk voor kleine, gangbare rolstoelen. Daarnaast raden wij u aan om kinderen van zes jaar of jonger en een lengte onder de 1.20 meter te laten fotograferen door een fotograaf.

De kosten bedragen € 9,00. U kunt dit bedrag alleen contactloos voldoen. 

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nl(externe link).

Paspoort thuis laten bezorgen

Uw paspoort kan op afspraak op ieder gewenst adres bezorgd worden (met uitzondering van de Waddeneilanden). U hoeft uw document dus niet meer op te halen. De kosten bedragen € 6,00 per document. Het bedrijf Dynasure bezorgt uw document. Meer informatie vindt u op de pagina (thuis)bezorgen reisdocumenten.

Let op: in verband met de feestdagen kan het wat langer duren voordat uw paspoort klaar is.