Samenvatting

Als u met uw kind naar het buitenland reist, heeft uw kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Daarnaast kan u toestemming nodig hebben van de andere ouder als u alleen met uw minderjarige kind wilt reizen. Ga naar de website van Rijksoverheid om te checken of dit zo is.

Wat moet ik doen?

Uw kind reist met een andere volwassene

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje. Dit regelt u met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'.

Uittreksel uit gezagsregister

In het gezagsregister van de rechtbank staat wie het gezag heeft over een minderjarig kind. Wilt u een uittreksel uit het register ontvangen? Dan kunt u dit aanvragen bij de rechtbank. U heeft bijvoorbeeld een uittreksel nodig als u wilt aantonen wie het ouderlijk gezag heeft over uw kind.

U kunt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk aanvragen bij een rechtbank bij u in de buurt. Het opvragen van een uittreksel is gratis.

Wat moet ik meenemen?

  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • schriftelijke toestemming van beide ouders/gezaghouders of voogd
  • (kopie) van geldige identiteitsbewijzen van beide ouders/gezaghouders of voogd
  • contant geld of een pinpas

Wat kost het?

Paspoort

  • De kosten voor een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder bedragen € 75,80
  • De kosten voor een paspoort voor personen onder de 18 jaar bedragen € 57,30
  • De extra kosten voor een spoedprocedure bedragen € 51,60

Identiteitskaart

  • De kosten voor een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder bedragen € 68,50  
  • De kosten voor een identiteitskaart voor personen onder de 18 jaar bedragen € 36,95
  • De extra kosten voor een spoedprocedure bedragen € 51,60

Hoe lang duurt het?

Kunt u geen week wachten op uw nieuwe reisdocument? Dan kunt u gebruik maken van een spoedprocedure. Als u de spoedaanvraag voor 15.00 uur indient, kunt u het reisdocument (meestal) de eerstvolgende werkdag weer ophalen.

LET OP! Bent u uw vorige reisdocument kwijt? Dan kunt u alleen een spoedaanvraag doen als dit reisdocument door de gemeente Goeree-Overflakkee is afgegeven. Omdat het paspoort op een centrale plaats in Nederland vervaardigd wordt, zijn we voor het uitreiken afhankelijk van de levering door de producent. Uitreiking kan daarom later plaatsvinden dan in bovenstaande regels vermeld.

Meestal kunt u het tweede paspoort na 5 werkdagen ophalen bij de gemeente.