Als u met uw kind naar het buitenland reist, heeft uw kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Daarnaast kunt u toestemming nodig hebben van de andere ouder als u alleen met uw minderjarige kind wilt reizen. Ga naar de website van Rijksoverheid om te checken of dit zo is.

Aanpak

Uw kind reist met een andere volwassene

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje. Dit regelt u ook met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'.

Uittreksel uit gezagsregister

In het gezagsregister van de rechtbank staat wie het gezag heeft over een minderjarig kind. Wilt u een uittreksel uit het register ontvangen? Dan kunt u dit aanvragen bij de rechtbank. U heeft bijvoorbeeld een uittreksel nodig als u wilt aantonen wie het ouderlijk gezag heeft over uw kind.

U kunt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk aanvragen bij een rechtbank bij u in de buurt. Het opvragen van een uittreksel is gratis.

Aanvragen paspoort of identiteitskaart

Kijk voor meer informatie over het aanvragen van een reisdocument op de pagina Paspoort en identiteitskaart .

Wat moet ik meenemen?

  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • schriftelijke toestemming van beide ouders/gezaghouders of voogd
  • (kopie) van geldige identiteitsbewijzen van beide ouders/gezaghouders of voogd
  • contant geld of een pinpas