Walid Kasim is 43 jaar en komt uit Syrië. Hij is inmiddels 8 jaar in Nederland en woont sinds 2017 in Nieuwe-Tonge. Sinds een jaar werkt hij bij de Bloemensuper in het Zeeuwse Brouwershaven.

“Het bevalt heel goed”, laat Bloemensuper-eigenaar Fabian Oostvogels weten. “Hij bezorgt en hij is een soort manusje-van-alles. Als er iets is, bijvoorbeeld met de auto’s, dan staat hij meteen klaar om te helpen.” Walid kwam via zijn re-integratiecoach terecht bij het ontwikkelbedrijf van de gemeente, GOwerkt. Dat is nu zo’n drie à vier jaar geleden. Walid: “Ik ben toen begonnen als lasser, maar dat ging niet meer met mijn rug. Dus toen ben ik de leerlijn Vervoer en Logistiek gaan volgen. Ik heb onder meer als chauffeur met het zomertreintje mogen rijden in Middelharnis en Ouddorp.”

En dat is waar Fabian en de Bloemensuper in beeld kwamen. “Ik was op zoek naar een chauffeur”, vertelt Fabian. “We bezorgen met de Bloemensuper van Den Bommel tot Cadzand, dus het maakte voor ons niet uit waar de bezorger vandaan zou komen. Ik heb daarom ook gemeente Goeree-Overflakkee benaderd en zo kwam ik terecht bij GOwerkt. Inmiddels zijn er nog vijf andere kandidaten van GOwerkt hier terechtgekomen voor werk.”

De Bloemensuper

De Bloemensuper is de bloemenwinkel(externe link) die ervoor zorgt dat je niet meer de deur uit hoeft om iemand te verrassen met een bloemetje. Zelfs al woont die persoon aan de andere kant van het land, kun je hen diezelfde dag nog blij maken met een persoonlijk boeket. In 2014 begon het in Ouddorp met een bloemenwinkel naast de supermarkt. Dat is ook precies waar de naam vandaan komt. Dat eerste jaar verliep zo goed dat er al snel een tweede vestiging bij kwam. Tot 2020 kwam er jaarlijks een vestiging bij.

“Wat wij mensen kunnen bieden is een laagdrempelige baan. En dan bedoel ik dat je hier geen extra cursus voor nodig hebt zoals bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf”, legt Fabian uit. “Het is niet erg als onze werknemers nog niet vloeiend Nederlands spreken. Het belangrijkste is dat ze met een lach de bloemen kunnen bezorgen en de klanten blij kunnen maken. Uiteraard is er een basiskennis van de Nederlandse taal nodig om de klant te kunnen begroeten. Maar de rest komt vanzelf als ze lekker aan het werk zijn.”

Fijne samenwerking

Walid is erg blij met zijn baan bij de Bloemensuper. “Het is een fijn bedrijf om voor te werken”, vertelt hij. “Er zijn hier hele lieve mensen en ik zit hier helemaal op mijn plek. Ik wil hier niet weg.” En dat hoeft voorlopig ook niet, want met de jaarwisseling is zijn contract met een jaar verlengd. En als het aan Fabian ligt hoeft Walid ook niet weg.

“We zijn heel erg tevreden met hem binnen het team”, bevestigt Fabian. “Walid werkt hard en is altijd vrolijk. Als het aan ons ligt blijft hij nog wel een paar jaar. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat hij op een gegeven moment iets anders wil gaan doen. En dat is ook goed, dat hoort erbij. Maar voorlopig gaat hij nog niet weg. Dit klinkt misschien cliché, maar ik ben de gemeente heel dankbaar voor de fijne samenwerking. GOwerkt levert fijne werknemers.”

GOwerkt

GOwerkt, het ontwikkelbedrijf van Goeree-Overflakkee, helpt mensen in hun ontwikkeling naar werk. En bij het vinden van een geschikte werkplek. Door te werken, leer je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. GOwerkt voor jou. GOwerkt ook voor ondernemers. Er zijn mooie kansen voor samenwerking!