Thierry Kabunde (41) kwam vijf jaar geleden vanuit Oeganda naar Nederland na te zijn gevlucht uit Kongo. Inmiddels is hij door het Ontwikkelbedrijf al twee maanden aan het werk bij Molenmakerij Grinwis in Stellendam en is hij onderdeel geworden van de familie.

Thierry aan het werk bij Moelemakerij Grinwis

Tegenwoordig woont Thierry in Ooltgensplaat en vertrekt hij elke ochtend om half 6 voor zijn werk. “Ik begin eerst met fietsen naar de Schaapsweg en daar stap ik op de bus naar Stellendam,” vertelt hij. “Het is een vroege start, maar dat is niet erg. Ik vind dit werk erg leuk om te doen.”

Binnen het bedrijf in Stellendam zaagt, schaaft en schuurt Thierry het hout en wordt hij ingezet voor precisiewerk. “Dat is ook precies wat ik zo leuk vind,” laat hij weten. “Ik ben wiskundig opgeleid en ik kan mijn kennis daarvan gebruiken om de perfecte rondingen en hoeken in het hout te maken. Ik kan hier mijn focus heel goed kwijt en het resultaat is goed. Dat is voor mij iets om trots op te zijn. Ik bouwde in Kongo ook huizen, dus die kennis die ik daar al heb opgedaan, kan ik hier ook heel goed gebruiken.”

Nieuwe kans

Voorheen werkte Thierry bij een bedrijf in Ooltgensplaat, maar een paar maanden terug verliep zijn contract. Hij zat een tijdje zonder werk en klopte aan bij de gemeente. Zij stuurden hem door naar het Ontwikkelbedrijf. Binnen het Ontwikkelbedrijf had Armin Jansen al contact met de Molenmakerij. “Ik zag een goede match en stelde de twee partijen aan elkaar voor. Thierry heeft net zijn proef maand en eerste volle maand achter de rug. En alles gaat helemaal goed,” aldus Armin Jansen.

Voor Molenmakerij Grinwis is het de eerste keer dat ze iemand aannemen via het Ontwikkelbedrijf. “We kwamen eerder dit jaar in contact tijdens de Studie- en beroepenmarkt op de Beroepscampus in Middelharnis. We zijn een klein bedrijf en willen daarom een sociaal iemand die echt binnen onze familie past. Met Thierry is dat gelukt en daar zijn we heel blij mee. Maar er zit toch wel een ‘maar’ aan,” vertelt Jolieke Grinwis. “Niet bij Thierry, maar aan de situatie. We merken dat er nog veel geregeld moet worden voor hem en dat hebben wij op ons genomen. Dat doen we graag, maar we merken dat we tegen veel drempels aanlopen. Bijvoorbeeld wachtlijsten en verschillende wetgevingen. Dat zou een bedrijf wel tegen kunnen houden om iemand als Thierry aan te nemen. En dat is zo zonde, want het ligt niet aan hem.”

Molenmakerij Grinwis

Passie voor molens, liefde voor het ambacht en een ruime ervaring in bouw- en restauratiewerk leidden in augustus 1982 tot de oprichting van Molenmakerij Herrewijnen. In 2017 hebben Jan en Jolieke Grinwis de molenmakerij overgenomen. Na een paar jaar onder de naam ‘Molenmakerij Herrewijnen’ gewerkt te hebben, is in 2021 de naam veranderd in Molenmakerij Grinwis. Met dezelfde passie wordt binnen het bedrijf inmiddels bijna vijfendertig jaar dagelijks gewerkt aan de prachtige molens die ons land rijk zijn. Molenmakerij Grinwis pakt complete onderhouds- en restauratieprojecten aan voor alle soorten molens. Daarbij starten ze met een inspectie van de molen en het bespreken van de wensen met de opdrachtgever.

Ontwikkelbedrijf Goeree-Overflakkee

Het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee helpt mensen in hun ontwikkeling naar werk. En bij het vinden van een geschikte werkplek. Door te werken, leer je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het Ontwikkelbedrijf werkt hiervoor samen met lokale ondernemers. Nieuwsgierig naar het Ontwikkelbedrijf? En naar wat ondernemers en kandidaten voor elkaar kunnen betekenen? Kijk voor meer informatie op www.goeree-overflakkee.nl/ontwikkelbedrijf