Het Spuiplein ligt in het historische centrum van Middelharnis. Vroeger was het een spuikom voor de haven. Bij hoogwater liet men het vollopen om het vervolgens bij laagwater met grote kracht weer te legen. Op die manier werd het overtollige slib uit de haven verwijderd. Later werd de Spuikom gedempt. Momenteel wordt het Spuiplein intensief gebruikt als parkeerterrein voor het centrum. Vanaf het plein worden ook veel winkels op D’n Diek bevoorraad.

Het gebied verdient een opknapbeurt. De gemeente schreef eerder een prijsvraag uit die werd gewonnen door projectontwikkelaar Stevast Baas & Groen B.V. uit Capelle aan den IJssel. Samen met Wonen à la Carte uit Rijswijk heeft Stevast een plan gemaakt voor woningen. De gemeente richt de openbare ruimte in. Begin 2020 is de intentieovereenkomst getekend, waarna de plannen verder uitgewerkt kunnen worden.

Aanmelden bewonersavond donderdag 31 augustus 2023

Wat houdt het plan in?

  • Herinrichting van de openbare ruimte;
  • Nieuwbouw van 23 eengezinswoningen;
  • Realiseren van een parkeerterrein aan Sommelsdijkse Havendijk;
  • Realiseren van een wandelroute tussen het parkeerterrein en het Spuiplein.

Het Spuiplein wordt door de opknapbeurt aantrekkelijker. Ook komt er een verwijzing naar de rijke historie. Een aanzienlijk deel van het plein blijft parkeerterrein.

Overzichtstekening Spuiplein Middelharnis

Inrichting en parkeren

De openbare ruimte is de ruimte die voor iedereen toegankelijk is. De gemeente knapt dit op in dezelfde stijl als de havenkom, als verwijzing naar de oorspronkelijke loop van het spui.

De entree vanaf de Sommelsdijkse Havendijk is nu nog een bocht, maar wordt dan een rechte lijn vanaf de Joost van den Vondellaan.  Er komen twee parkeerterreinen, waarvan een aan de Sommelsdijkse Havendijk met ongeveer 110 parkeerplaatsen en op het Spuiplein met ongeveer 80 parkeerplaatsen. Voor bezoekers van de haven en het winkelcentrum D’n Diek komt er gelegenheid om op het Spuiplein de fiets te parkeren.
In het plan blijft er ook voldoende ruimte voor laden en lossen, wat belangrijk is voor de ondernemers op D’n Diek.
 

Nieuwbouw van woningen

Op de hoek van de Joost van den Vondellaan en het Spuiplein komen 23 eensgezinswoningen. Voor meer informatie over de woningen kunt u de website van Stevast(externe link) raadplegen.

Wandelroute met voetgangersbrug

In het plan komt een voetgangersbrug van de Visserstraat naar de Sommelsdijkse Havendijk, zodat bezoekers vanaf hun geparkeerde auto door het Nieuwepad naar het winkelgebied kunnen lopen.