‘Ontstane situatie Dodenherdenking heel verdrietig’

Gemeente Goeree-Overflakkee vindt het belangrijk om met elkaar op 4 mei stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties. Met elkaar, niemand uitgezonderd of uitgesloten. Stichting Gay op Flakkee is daarbij uiteraard van harte welkom om een krans of bloemstuk te leggen. Daarmee wordt ook bewust een groep slachtoffers herdacht waar lang over gezwegen is: de vervolgde homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Gemeente organiseert de herdenking Nieuwe-Tonge

De afgelopen dagen ontstond onrust over de herdenking in Nieuwe-Tonge en stichting Gay op Flakkee die geen krans of bloemstuk mocht leggen. De gemeente betreurt de commotie en vindt dat dit de aandacht afleidt van het doel van Dodenherdenking. Ring van Oranje, de organiserende vereniging in Nieuwe-Tonge, voelt zich door de ontstane situatie genoodzaakt om de organisatie van de herdenking neer te leggen. Daarom heeft de gemeente besloten de organisatie van de herdenking op zich te nemen. 

De komende weken vindt overleg plaats met onder andere de Dorpsraad en Ring van Oranje over de herdenking van dit jaar. Uitgangspunt hierbij is dat er een waardige en respectvolle herdenking komt voor iedereen. “Als burgemeester ben ik trots op de veelkleurigheid van onze gemeente en vind ik het belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan”, zo benadrukt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “De ontstane situatie is heel verdrietig. Dit kent alleen maar verliezers.”