Overdacht laatste gronden van provincie Zuid-Holland voor gebiedsontwikkeling Noordrand (30-11-2018)

Donderdag 29 november 2018 ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland het laatste gedeelte van de grondovereenkomst voor de aan- en verkoop van provinciegronden (voormalige Bureau Beheer Landbouwgronden). Met deze gronden kan de gebiedsontwikkeling Noordrand, met daarin de ambities op het gebied van natuur, wonen, wind, recreatie en agrarische structuurversterking, verder vorm krijgen.

In 2016 sloot de gemeente Goeree-Overflakkee met de provincie Zuid-Holland een vaststellingsovereenkomst voor de aan- en verkoop van ruim 475 hectare voormalige BBL-gronden. De gronden zijn in beginsel agrarische gronden. Door onder meer verkoop van gronden en kavelruil met agrariërs is een belangrijke basis gelegd om de ambities in de Noordrand te realiseren. De looptijd van de vaststellingsovereenkomst was van 2016 tot en met 2018. De aan- en verkoop van de gronden was verdeeld in drie fasen. De derde en laatste fase vond plaats op donderdag 29 november.

Wethouder Daan Markwat is erg te spreken over de samenwerking tussen de gemeente en de provincie: "We kunnen met een positief gevoel terugkijken op een intensieve en leerzame tijd, waarin niet alleen de gemeentelijke kennis op het gebied van grondzaken is verdiept, maar ook belangrijke stappen zijn gezet in de gebiedsontwikkeling."

Gedeputeerde Han Weber: “Met de overdracht van de laatste  provinciale gronden aan de gemeente is een mooie stap gemaakt om de ambities van het eiland verder vorm te geven. Ik ben blij dat na drie jaar intensief samenwerken de grondoverdrachten zijn gerealiseerd. De opbrengst van de gronden zet de provincie in voor het realiseren van het Natuur Netwerk Nederland.”

Wonen in de natuur

In deze laatste grondovereenkomst koopt de gemeente de nog resterende gronden die nodig zijn voor de gebiedsontwikkeling in de Eerste Bekading. In het gedeelte Eerste Bekading staat wonen in de natuur centraal. Hierbij wordt 27 hectare landbouwgrond omgezet naar ongeveer 22 hectare robuuste natuur met daarbinnen woningen in diverse woningtypen.

Proeftuin duurzame ontwikkeling

Daarnaast koopt de gemeente 70 hectare landbouwgrond plus een voormalige agrarische bouwstede in de Van Pallandtpolder Middelharnis. Op deze gronden wordt onderzocht of een Proeftuin voor duurzame ontwikkeling kans van slagen heeft. De gemeente heeft voor dit onderzoek drie jaar tijd gereserveerd. Gedurende deze onderzoeksperiode is de gemeente als eigenaar van de gronden verantwoordelijk voor goed agrarische beheer van deze gronden.

Agrarische structuurversterking

Met de overdracht van de resterende gronden geeft de gemeente uitvoering aan het laatste kavelruilplan met agrarische bedrijven in de polder Bekading. Door middel van kavelruil en -koop versterkt de bedrijfsstructuur van de in deze polder gelegen agrarische bedrijven. Tegelijkertijd wordt in dit deelgebied een zogenoemd ‘laarzenpad’ over agrarische grond mogelijk gemaakt en verkrijgt de gemeente de ondergrond voor een toekomstig fietspad vanaf de kern Middelharnis/Sommelsdijk richting de gebiedsontwikkeling.

Windenergie

Tot slot wordt het via deze grondovereenkomst mogelijk om de opstallen Halsweg 1-3 in Melissant aan Kroningswind BV te verkopen. Een belangrijke stap in de realisatie van het windpark in de Zuiderdiep- en Halspolder.

Werken aan nieuwe natuur Zuiderdiepgorzen (18-10-2018)

Natuurmonumenten is gestart met werkzaamheden in de Zuiderdiepgorzen aan het Zuiderdiep bij Stellendam. 70 hectare voormalige landbouwgrond wordt omgevormd tot open waterrijke natuur. De komende tijd zijn graafmachines aan het werk om oude kreken open te graven. De grond wordt verplaatst naar plekken waar van nature een verhoogd reliëf is.

Op de hogere delen legt de gemeente Goeree-Overflakkee een nieuw fietspad en een wandelpad aan, zodat bezoekers de natuur in de Scheelhoek en de Zuiderdiepgorzen zelf kunnen gaan beleven. Naar verwachting wordt het gebied in het voorjaar van 2019 geopend voor publiek.

Boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten: “De openheid en water in het gebied gaat gegarandeerd zorgen voor veel vogels. Er komen zeker broedvogels op af als kievit en tureluur. Maar het gebied is in de rest van het jaar ook aantrekkelijk voor voedselzoekende soorten als lepelaar en strandloper. Tot het voorjaar zal het kaal en modderig zijn, maar in de lente komt het tot leven en kan de natuur zich verder ontwikkelen. Eind 2019, wanneer het gebied op noodzakelijke plaatsen is uitgehard, komt de nieuwe natuur in verbinding met het Zuiderdiep te staan. Hierdoor wordt het dynamischer en nog natuurrijker.”

De ontwikkeling van natuur en recreatief medegebruik in de Zuiderdiepgorzen maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee, waarin Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland samen werken. De werkzaamheden worden uitgevoerd met steun van het Droomfondsproject Haringvliet. Aannemingsbedrijven Martens en van Oord en Baars voeren het werk uit onder directie van RPS advies- en ingenieursbureau.

Droomfondsproject Haringvliet

In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties – ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds – met steun van de Nationale Postcodeloterij samen aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Dit doen zij in aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen op 15 november waarmee er weer een verbinding komt tussen zee en rivier.

Nieuwe grondacties dragen bij aan ontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee (13-02-2018)

Maandag 5 februari ondertekenden drie partijen uit Sommelsdijk en wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee een aantal grondtransacties in de meest westelijke punt van de polder Tweede Bekading bij Sommelsdijk. Deze transacties maken deel uit van de gebiedsontwikkeling van de Noordrand tussen Stellendam en Middelharnis en dragen bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering in de landbouw en versterking van de recreatieve infrastructuur.

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie.

Transacties Noordrand

In 2016 startte de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds met de gebiedsontwikkeling van de Noordrand, gelegen tussen Middelharnis en Stellendam. De gemeente kocht ruim 475 hectare grond van de provincie om vervolgens deze gronden weer door te kunnen verkopen aan andere partijen. Het doel hiervan is om ambities op het gebied van natuur, wind, wonen, agrarische structuurversterking en recreatie te kunnen realiseren. In 2016 en 2017 werden er al verschillende grondtransacties getekend tussen de gemeente en agrariërs uit de Zuiderdiep- en Halspolder en de Kraaijenissepolder in Stellendam en uit de polders Eerste en Tweede Bekading bij Sommelsdijk.

Agrarische structuurversterking en recreatieve infrastructuur

Ook in 2018 vinden er grondtransacties voor de realisatie van de Noordrand plaats. Op 5 februari zetten wethouder Daan Markwat en drie agrariërs uit de Bekading bij Sommelsdijk hun handtekeningen onder (ver)koopovereenkomsten van gronden in de Bekading. Deze transacties dragen niet alleen bij aan de versterking van de agrarische structuur van de betrokken bedrijven, maar ook aan de realisatie van de ontbrekende schakel in het fietsnetwerk in dit deel van de Noordrand.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carolien Kranse, planeconoom, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: c.kranse@goeree-overflakkee.nl.

Gemeente en agrariërs ondertekenen wederom grondtransacties Noordrand (22-12-2017)

Maandag 18 december ondertekenden drie agrariërs uit het deelgebied Eerste en Tweede Bekading in Sommelsdijk en wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee (ver)koop- en ruilovereenkomsten voor het project Noordrand. De gemeente kocht voormalige BBL-gronden (Bureau Beheer Landbouwgronden) van de provincie en ruilde deze vervolgens met de agrariërs ten behoeve van locatieontwikkeling van de Eerste Bekading. Deze transacties dragen bij aan de gebiedsontwikkeling Noordrand, gelegen tussen Middelharnis en Stellendam. Hiermee worden de ambities voor dit gebied mogelijk gemaakt zoals; efficiëntere bedrijfsvoering in de landbouw, aanleg van nieuwe natuur met wandel- fiets- en vaarroutes en innovatieve woningbouw.

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Op 17 maart 2016 tekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van dit project. In 2016 sloot de gemeente met de provincie een vaststellingsovereenkomst voor de aankoop van ruim 475 hectare voormalige BBL-gronden. De gemeente verkoopt deze gronden weer door aan partijen om haar ambities op het gebied van natuur, wind, wonen, agrarische structuurversterking en recreatie te realiseren. Vorig jaar vonden de eerste grondtransacties al plaats in de Zuiderdiep- en Halspolder bij Stellendam. Begin december van dit jaar was de daarnaast gelegen Kraaijenissepolder aan de beurt, waarna de eerste percelen van de polders Eerste en Tweede Bekading bij Sommelsdijk volgden op 18 december.

Ondertekening grondtransacties Eerste en Tweede Bekading in Sommelsdijk

Wethouder Daan Markwat en de heren A. Boer, T.J. Boer en A. Baars zetten op 18 december hun handtekeningen onder de grondovereenkomsten. “Ik ben er trots op dat er zoveel ambities voor de Noordrand samenvallen in deze grondtransacties voor de Eerste Bekading. Denk bijvoorbeeld aan agrarische structuurversterking, recreatieve verbindingen, veel nieuwe toegankelijke natuur en een duurzaam woonconcept. Door de kansen en mogelijkheden van al deze ambities te benutten, ontstaat er een positieve balans voor alle betrokkenen en een sterk totaalconcept!”.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carolien Kranse, planeconoom, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: c.kranse@goeree-overflakkee.nl.

Wonen in de natuur bij Middelharnis (27-11-2017)

Welke ontwikkelaar geeft invulling aan een nieuwe stijl van wonen en natuurontwikkeling?

De gemeente Goeree-Overflakkee start op 6 december 2017 een verkoopprocedure voor de locatieontwikkeling van de Eerste Bekading, direct gelegen aan het Haringvliet, dichtbij Middelharnis. Het gebied is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee en is gericht op ontwikkeling van natuur, recreatie en een duurzaam woonconcept.

Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee werken samen aan de ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee. De doelstelling is om tussen Stellendam en Middelharnis een aantrekkelijke en beleefbare land-waterovergang te realiseren met ruimte voor deltanatuur, recreatie, wonen, landbouw, watervoorziening en duurzame ontwikkeling van energie.

De Eerste Bekading: Wonen in de natuur bij Middelharnis

De Eerste Bekading is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee en is gericht op ontwikkeling van natuur, recreatie en een duurzaam woonconcept. Het gebied is ruim 27 hectare groot en ligt direct aan het Haringvliet, dichtbij Middelharnis. Deze ontwikkellocatie biedt ruimte aan een woonterp van 5 hectare, waarvan netto 2,6 hectare beschikbaar is voor duurzame woningbouw. Het zoetwaterkanaal van het Waterschap Hollandse Delta krijgt ook een plaats in dit gebied. De uitgegraven grond voor het kanaal zal benut worden voor de aanleg van een kunstmatig aangelegde heuvel met duurzame woningen, een zogenaamde woonterp. Eigendom en beheer van de nieuw aan te leggen natuur in de Eerste Bekading bij Middelharnis wordt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de toekomstige bewoners.

Welke ontwikkelaar geeft invulling aan een nieuwe stijl van wonen en natuurontwikkeling?

De gemeente Goeree-Overflakkee schakelde Akro Consult in ter ondersteuning bij het vinden van de juiste koper voor deze bijzondere gebiedsontwikkeling. Op 6 december 2017 start de gemeente de verkoopprocedure voor de locatieontwikkeling van de Eerste Bekading bij Middelharnis. Geïnteresseerde kopers kunnen zich vanaf dat moment aanmelden. Maximaal acht partijen worden uitgenodigd voor een gespreksronde met vertegenwoordigers van de gebiedspartijen van de Noordrand. Op basis van deze voorselectie worden vervolgens vier partijen uitgenodigd om in de vervolgfase een ontwikkelplan aan te bieden. De gemeente zal met de winnende indiener een koop-ontwikkelovereenkomst sluiten.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de verkoopprocedure vindt u op www.Tenderned.nl(externe link). Maak u interesse kenbaar via e-mail: eerstebekading@akroconsult.nl.

Droomfondsproject Haringvliet

Eind 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Zes natuurorganisaties en de regio hebben de handen ineen geslagen om deze kans te pakken voor herstel van een dynamische delta. Via het Droomfondsproject Haringvliet draagt de Nationale Postcodeloterij hieraan bij. Bij de activiteiten van Droomfondsproject Haringvliet gaan ecologische en economische ontwikkelingen hand in hand; natuur en recreatie krijgen een boost, waardoor de regionale economie wordt versterkt. De gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee en het Droomfondsproject Haringvliet ondersteunen en versterken elkaar.

Realisatie gebiedsontwikkeling Noordrand weer stap dichterbij! (08-11-2017)

Ondertekening grondovereenkomsten-kraaijenissepolder

Woensdag 1 november tekenden agrariërs uit de Kraaijenissepolder en de gemeente Goeree-Overflakkee (ver)koopovereenkomsten waarbij de gemeente voormalige BBL-gronden (Bureau Beheer Landbouwgronden) aan de agrariërs verkocht. Deze transactie draagt bij aan de gebiedsontwikkeling Noordrand, gelegen tussen Middelharnis en Stellendam. Hiermee worden de ambities voor dit gebied mogelijk gemaakt zoals; efficiëntere bedrijfsvoering in de landbouw, opwekking van duurzame (wind)energie, aanleg van nieuwe natuur met wandel- fiets- en vaarroutes en innovatieve woningbouw.

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Op 17 maart 2016 tekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van dit project. In 2016 sloot de gemeente met de provincie een vaststellingsovereenkomst voor de aankoop van ruim 475 hectare voormalige BBL-gronden. De gemeente verkoopt  deze gronden weer door aan partijen om haar ambities op het gebied van natuur, wind, wonen, agrarische structuurversterking en recreatie te realiseren. Vorig jaar vonden de eerste grondtransacties al plaats in de Zuiderdiep- en Halspolder bij Stellendam en dit jaar zijn er grondtransacties in de naastgelegen Kraaijenissepolder en in de Eerste en Tweede Bekading bij Sommelsdijk.

Ondertekening grondtransacties Kraaijenissepolder

Wethouder Daan Markwat en vier agrariërs uit de Kraaijenissepolder zetten op 1 november hun handtekeningen onder de grondovereenkomsten. “Deze grondtransacties dragen bij aan de agrarische structuurversterking voor boeren die al in deze polder actief zijn. Net als vorig jaar in de Zuiderdiep- en Halspolder, ging er een uitgebreid traject aan vooraf om tot dit mooie resultaat te komen. De grondtransacties aan de westkant van het havenkanaal Dirksland zijn hiermee afgerond,” aldus een tevreden wethouder.

Agrarische structuurversterking

Een van de voorwaarden voor de grondtransacties was bedrijfsopvolging waardoor het agrarisch bedrijf kan blijven voortbestaan. Uit de samenstelling van de kopers bleek dat dit doel werd bereikt; twee van de vier kopers werden vertegenwoordigd door vader en zoon. Namens de agrariërs bedankte de heer Van Rossum de gemeente:“ Ik ben blij en trots dat de lokale boeren de kans hebben gekregen om deze gronden te kopen. Dit is een belangrijke stap voor de voortzetting van agrarische bedrijven op Goeree-Overflakkee.”

Zoetwaterkanaal

Tijdens de ondertekening spraken betrokken over het belang van de zoetwatervoorziening voor de landbouw. De aanleg van het zoetwaterkanaal langs de noordrand van het eiland door het Waterschap Hollandse Delta is bijna afgerond. Deze compenserende maatregel voor het Kierbesluit moet er onder andere voor zorgen dat in droge periodes beregeningsinstallaties onbelemmerd blijven functioneren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carolien Kranse, planeconoom, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: c.kranse@goeree-overflakkee.nl.

Zaterdag 28 oktober - Open middag in natuurgebied Scheelhoek bij Stellendam (23-10-2017)

Op zaterdag 28 oktober 2017 organiseert Natuurmonumenten een inloopmiddag voor inwoners van Goeree-Overflakkee. Boswachters en vrijwilligers geven dan uitleg over de geplande herinrichting van de natuur aan de zuidoostkant van Scheelhoek, een opmaat naar het gedeeltelijk openzetten van de Haringvlietsluizen in september 2018. Bezoekers krijgen de kans om een kijkje te nemen in het gebied, dat normaal gesproken gesloten is voor publiek. 

Kijkje nemen

De open middag begint in de werkschuur van Natuurmonumenten aan het eind van de Meester Snijderweg bij de Deltahaven Stellendam. Tussen 14 en 17 uur zijn belangstellenden welkom om een kijkje te komen nemen. De hele middag zijn boswachters aanwezig om uitleg te geven over het bestaande natuurgebied Scheelhoek en de plannen voor volgend jaar. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals marshmallows roosteren, meedoen een deltaspeurtocht en luisteren naar verhalen van de boswachter op zee.

Inloopavond windlocatie Noordrand (31-03-2017)

Van 29 maart tot en met 9 mei 2017 ligt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het windpark Kroningswind (plaatsingsgebied Noordrand) ter inzage. De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op maandag 10 april 2017 een inloopavond over het windpark. Tijdens deze avond kunnen belangstellenden kennis nemen van de NRD en vragen stellen aan de adviseurs van de gemeente, DCMR en de initiatiefnemers

De ontwikkeling van het windpark Kroningswind is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Noordrand aan het Haringvliet. Deze ontwikkeling bestaat naast het opwekken van windenergie uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen en landbouw. Plaatsingsgebied Noordrand omvat de Halspolder, Kroningspolder en Zuiderdieppolder en is gelegen ten noorden van Melissant en ten oosten van Stellendam.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Voor de concrete invulling van het plaatsingsgebied moet een milieueffectrapportage (MER) opgesteld te worden. Een milieueffectrapportage brengt de milieugevolgen van een besluit in beeld voordat het besluit wordt genomen. Zo kan de gemeente de milieugevolgen bij haar afwegingen betrekken. Het doel van een milieueffectrapportage is om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over activiteiten met mogelijk belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

De eerste stap in de procedure rondom de realisatie van een windpark is het bekendmaken van het voornemen om een MER op te stellen en het ter inzage leggen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De Notitie Reikwijdte en Detailniveau geeft globaal een beschrijving van de activiteit waarvoor de MER wordt opgesteld. Hiernaast staat aangegeven op welke manier en tot welk detailniveau de milieueffecten van dit onderwerp worden onderzocht.

Inloopavond

De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op maandag 10 april 2017 een inloopavond voor belangstellenden om kennis te nemen van de stukken. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen aan adviseurs van de gemeente, DCMR en de initiatiefnemers. De inloopavond is van 19.00 tot 21.00 uur en vindt plaats in ’t Haegse Huus, Haagsestraat 4-A in Stellendam. De avond heeft het karakter van een informatiemarkt en heeft geen plenair gedeelte. Belangstellenden kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur op elk gewenst moment binnenlopen.

Ter inzage

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is vanaf 29 maart 2017 in te zien op het gemeentehuis. Men kan op de notitie een zienswijze indienen onder vermelding van ‘plaatsingsgebied Noordrand’.

Gemeente, provincie en Natuurmonumenten zetten vervolgstappen in de gebiedsontwikkeling Noordrand (22-12-2016)

Ondertekening overeenkomsten
V.l.n.r. wethouder Trouwborst, de heer Maas, wethouder Markwat, de heer Spijkerboer en wethouder Tollenaar.

Woensdag 21 december tekenden de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee elf (ver)koopovereenkomsten waarbij de gemeente voormalige BBL-gronden (Bureau Beheer Landbouwgronden) van de provincie kocht. Aansluitend tekenden de gemeente en Natuurmomenten de (ver)koopovereenkomst van de gronden en opstallen van voormalig Blok de Wit. Deze transacties dragen bij aan de gebiedsontwikkeling Noordrand, gelegen tussen Middelharnis en Stellendam. Hiermee worden de ambities voor dit gebied mogelijk gemaakt zoals; efficiëntere bedrijfsvoering in de landbouw (kavelruil), opwekking van duurzame (wind)energie, aanleg van nieuwe natuur met wandel- fiets- en vaarroutes en innovatieve woningbouw.

Project Noordrand

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Op 17 maart 2016 tekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van dit project. Vervolgens zetten de provincie en gemeente op 6 april 2016 een handtekening onder de vaststellingsovereenkomst grondtransacties. Daarna tekenden op 2 juni agrariërs van de Zuiderdiep- en Halspolder, Natuurmonumenten en de gemeente een intentieovereenkomst, gevolgd door een ondertekening van de grondovereenkomsten Noordrand op 23 november 2016 tussen de gemeente en agrariërs en agrariërs onderling.

(Ver)koopovereenkomsten BBL-gronden

Overeenkomstig de vaststellingsovereenkomst van 6 april 2016 koopt de gemeente gefaseerd 475ha voormalige BBL-gronden van de provincie. Wethouder Daan Markwat en  Adrien Maas (namens de provincie), ondertekenden hiervoor op 21 december elf overeenkomsten voor gronden in de Zuiderdiep- en Halspolder, Eerste Bekading en de Van Pallandtpolder. De gemeente verkoopt deze gronden weer door aan partijen om haar ambities op het gebied van natuur, wind, wonen, agrarische structuurversterking en recreatie te realiseren. Ten behoeve van de agrarische structuurversterking maakten tien agrariërs een vrijwillig kavelruilplan, verkocht de gemeente op 23 november 2016 aan zes agrariërs uit de Zuiderdiep- en Halspolder BBL-gronden en tekenden agrariërs onderling ook ruilovereenkomsten.

(Ver)koopovereenkomst voormalig Blok de Wit

Na de ondertekening van de overeenkomsten BBL-gronden, tekenden Jan Spijkerboer van Natuurmonumenten en wethouder Daan Markwat de (ver)koopovereenkomst van de gronden en opstallen van voormalig Blok de Wit. Natuurmonumenten zal in overleg met de omgeving in de naastgelegen Halspolder de aangekochte gronden als natuurgebied inrichten. De aankoop van deze gronden is mede mogelijk gemaakt vanuit het Droomfondsproject Haringvliet, met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. Onlangs ontving het Haringvliet samen met de Biesbosch van de vakjury de titel ‘Het Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Deze titel geeft een positieve impuls aan de beleefbaarheid en de natuurontwikkeling van het Haringvliet. De ontwikkelingen aan de Noordrand van Goeree-Overflakkee sluiten hier perfect op aan.

Windopgave Zuiderdiep- en Halspolder

Om de windambitie in de Zuiderdiep- en Halspolder te realiseren zijn in de (ver)koopovereenkomsten BBL-gronden en Blok de Wit intentieafspraken vastgelegd, die uitgewerkt zijn in de Samenwerkingsovereenkomst Wind. Van de drie betrokken partijen tekenden de gemeente en Natuurmonumenten op 21 december de Samenwerkingsovereenkomst Wind. De derde betrokken partij is Kroningswind B.V. (in oprichting), waarin de agrariërs van de Zuiderdiep- en Halspolder samenwerken aan de realisatie van de windopgave. Zodra de oprichting van de B.V. is afgerond, tekent ook Kroningswind B.V. voor het eind van dit jaar de overeenkomst.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carolien Kranse, planeconoom, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: c.kranse@goeree-overflakkee.nl.

Gemeente en agrariërs ondertekenen grondovereenkomsten Noordrand (25-11-2016)

Ondertekening grondovereenkomsten noordrand

Woensdag 23 november 2016 ondertekenden zes agrariërs uit het deelgebied Zuiderdiep- en Halspolder en wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee de grondkoopovereenkomsten voor het project Noordrand. Daarnaast tekenden agrariërs onderling grondruilovereenkomsten en wordt een opstallocatie verkocht aan een agrariër die deelneemt aan het grondplan. De ondertekende overeenkomsten zorgen voor een agrarische structuurverbetering. Verder zijn er gezamenlijke afspraken gemaakt om op de gronden windenergie te realiseren.

Voor het deelgebied Zuiderdiep- en Halspolder is op 2 juni 2016 een Intentieovereenkomst gesloten tussen de agrariërs, gemeente Goeree-Overflakkee en Natuurmonumenten. Hierin zijn de gezamenlijke ambities voor de Noordrand/deelgebied Zuiderdiep- en Halspolder vastgelegd. De ambities zijn natuur, recreatief medegebruik, wind, agrarische structuurversterking en water. Door en met de agrariërs is een grondplan opgesteld. Dit grondplan is in onderling overleg met de agrariërs en met ondersteuning van Kadaster Advies en Ruimte op basis van vrijwillige kavelruil tot stand gekomen. Hierover is 12 september 2016 mondeling overeenstemming bereikt. Door de ondertekening van de overeenkomsten op 23 november 2016 is de definitieve overeenstemming vastgelegd.

Krediet beschikbaar gesteld

Onderdeel van het realiseren van de ambities voor het deelgebied Zuiderdiep- en Halspolder is het aankopen van de BBL-gronden van de provincie Zuid-Holland door de gemeente Goeree-Overflakkee en het doorverkopen van deze gronden aan de agrariërs uit het gebied. De meerwaarde van de gronden wordt gestort in de reserve gebiedsontwikkeling Noordrand en wordt geïnvesteerd in het gebied Noordrand. De grondtransacties staan uiterlijk gepland op 1 januari 2017, mits de gemeenteraad krediet beschikbaar stelt voor het aankopen van deze gronden. Donderdag 24 november 2016 heeft de gemeenteraad hiervoor krediet beschikbaar gesteld.

Project Noordrand

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Op 17 maart 2016 ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van dit project.

Ontwikkelingen Zuiderdiep- en Halspolder Goeree-Overflakkee (03-06-2016)

Ondertekening intentie-overeenkomst Noordrand
Ondertekening intentie-overeenkomst Noordrand

Op donderdag 2 juni tekenden de agrariërs van de Zuiderdiep- en Halspolder, Natuurmonumenten en de gemeente Goeree-Overflakkee een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van deze polders als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Noordrand van Goeree-Overflakkee.

Project Noordrand

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Op donderdag 17 maart 2016 ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van dit project.

Intentieovereenkomst

Naast wethouder Daan Markwat, ondertekenden op donderdag 2 juni Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten en de agrariërs van de Zuiderdiep- en Halspolder de intentieovereenkomst ontwikkeling Zuiderdiep- en Halspolder. Hierin staan afspraken om natuurontwikkeling, agrarische structuurversterking, recreatief medegebruik en een windopgave te realiseren. Wethouder Markwat gaf aan ”Ik ben er trots op dat het realiseren van de verschillende ambities voor de Zuiderdiep- en Halspolder weer een stap dichterbij is. Dit is alleen maar mogelijk door met de betrokken partijen de handen ineen te slaan en ondanks dat er soms tegengestelde belangen zijn, samen te zoeken naar gemeenschappelijke doelen en te focussen op de gewenste ambities!”

Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten vult aan: “Natuurmonumenten is, samen met haar partners binnen het Droomfonds en Natuurherstel Haringvliet, blij met de integrale ontwikkeling in de noordrand. Een ontwikkeling die kansen biedt voor herstel van delta-natuur, recreatieve voorzieningen en een natuurrijke leefomgeving. Door samenwerking met buren, ondernemers, de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland ontstaat er meerwaarde voor iedereen!”

Ook Wim van Leeuwen, die de agrariërs uit de Noordrand vertegenwoordigt, blikt tevreden terug: “Wij hebben met de gemeente en Natuurmonumenten een overeenkomst bereikt over grote maatschappelijke thema's zoals natuurontwikkeling en opwekking van groene (wind) energie. Daarnaast wordt de toekomst van onze bedrijven door de structuurversterking veilig gesteld!”

Afspraken

In de overeenkomst is vastgelegd dat Natuurmonumenten eigenaar wordt van het gebied ‘Blok de Wit’. Dit gebied grenst aan het Zuiderdiep en aan De Scheelhoek. Hier  wordt 70 hectare nieuwe natuur gerealiseerd met  wandel- fiets- en vaarroutes. Dat biedt de mogelijkheid landbouw- en recreatieverkeer zoveel mogelijk te scheiden. Daarnaast staan in de overeenkomst afspraken over de realisatie van 78 Megawatt windenergie in de polders. De onderhandelingen daarover tussen de betrokken partijen zijn inmiddels al gestart. De gemeente is ook bezig om samen met de agrariërs in de Zuiderdiep- en Halspolder een grondplan te maken voor de overdracht van gronden van de overheid naar de agrariërs. Onder leiding van het Kadaster is er daarnaast nog kavelruil mogelijk tussen de agrariërs onderling, waardoor een optimale bedrijfsvoering mogelijk is. Op die manier wordt de agrarische structuur in het gebied versterkt.

Gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee in volgende fase (12-04-2016:)

De gemeenteraad stemde donderdag 7 april in met de vaststellingsovereenkomst voormalige BBL-gronden (Bureau Beheer Landbouwgronden) Noordrand Goeree-Overflakkee. In deze overeenkomst staan de voorwaarden en bepalingen waaronder de voormalige BBL-gronden van de provincie Zuid-Holland in de Noordrand en de Van Pallandtpolder gefaseerd voor 1 januari 2019 aan de gemeente verkocht worden. Deze grondoverdracht draagt bij aan de realisatie van de ambities van de gemeente op het gebied van natuur, wind, wonen, agrarische structuurversterking en recreatie

Project Noordrand

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Op donderdag 17 maart 2016 ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van het project.

Vaststellingsovereenkomst

De gemeenteraad stemde donderdag 7 april in met de vaststellingsovereenkomst voormalige BBL-gronden Noordrand Goeree-Overflakkee. Voor 1 januari 2019 koopt de gemeente gefaseerd ongeveer 475 hectare grond van de provincie, met de intentie om de gronden direct door te leveren aan de eindgebruikers. Een groot deel van de gronden is bestemd voor de boeren die daarvoor in aanmerking komen (inclusief kavelruil). De overige gronden zullen ingezet worden voor nieuwe natuur, innovatieve woningbouw, windenergie en recreatie. De gemeente neemt contact op met de direct betrokken partijen om de grondplannen samen verder uit te werken.

Wethouder Ruimte, Wonen en Leefbaarheid, Daan Markwat licht toe: “Via de vaststellingsovereenkomst heeft de gemeente invloed op de grondposities om haar ambities te realiseren. Denk hierbij aan agrarische structuurversterking, nieuwe natuur, innovatieve woningbouw, windenergie en recreatie. Integraliteit is hierbij leidend. Alle belangen van betrokken partijen worden zorgvuldig afgewogen om tot een optimalisatie van alle ambities te komen.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carolien Kranse, planeconoom, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: c.kranse@goeree-overflakkee.nl.

Impuls voor economie en natuur Haringvliet-regio (05-04-2016)

Provincie stelt 2 miljoen euro cofinanciering ter beschikking voor 2016

De regio Haringvliet wordt de komende jaren flink aangepakt en versterkt zodat het weer een trekpleister wordt voor mens, dier en plant. Dit komt ten goede aan de leefbaarheid en lokale economie op de Zuid-Hollandse eilanden en versterkt de relatie met Rotterdam en Drechtstreden. In een unieke samenwerking slaan de gemeenten van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard, het Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta en de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet* de handen ineen. Samen vormen zij de Landschapstafel Haringvliet die de komende jaren ruim 25 miljoen euro in de regio gaat investeren. Met 2 miljoen euro ondersteunt de provincie Zuid-Holland in 2016 de veelbelovende plannen om het Haringvliet in een stroomversnelling te brengen.

Het doel van de Zuid-Hollandse landschapstafels is samen met gebiedspartijen een integrale en wervende visie voor de landelijke gebieden in de provincie te ontwikkelen en vanuit langjarige samenwerkingsverbanden ook verantwoordelijkheid te dragen voor de uitvoering ervan. De provincie Zuid-Holland heeft aan de regio gevraagd om een Landschapstafel Haringvliet op te richten. Er zijn veel kansen waar deze Landschapstafel op inspeelt, zoals het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen in 2018, maar ook het Droomfondsproject Haringvliet dat vanuit de Nationale Postcode Loterij een bijdrage van 13,5 miljoen euro heeft ontvangen.

Daan Markwat, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee en voorzitter van de Landschapstafel Haringvliet: “De energie waarmee de Landschapstafel Haringvliet aan haar ambities werkt, heeft zijn eerste vruchten afgeworpen. We hebben de ambitie om structureel samen te werken en op basis van een veelbelovend programma tot 2019 ruim 25 miljoen euro in de regio te investeren. Het is geweldig dat de provincie onder leiding van gedeputeerde Han Weber voor 2016 deze eerste 2 miljoen ter beschikking stelt. Daarmee komen onze plannen in een stroomversnelling om van de regio Haringvliet een bruisend centrum te maken van unieke natuur, toerisme en deltamanagement.”

Ambitieus programma

De Landschapstafel Haringvliet heeft een ambitieus programma. Markwat: “We gaan langs de oevers van het Haringvliet van de drie Zuid-Hollandse eilanden investeringen doen om het Haringvliet beter beleefbaar, bereikbaar en toegankelijk te maken. Daarbij zetten we samen het Haringvliet met goede marketing en PR ‘op de kaart’ als aantrekkelijke regio om te wonen en recreëren. De basis van die aantrekkingskracht is het waardevolle cultureel erfgoed en de geweldige natuur in het gebied. Je kunt straks bijvoorbeeld vogels observeren vanuit een unieke vogelspiekkoepel. Tegelijkertijd versterken we de bijzondere biodiversiteit van onze delta en getijdennatuur.

Op de korte termijn staat een kwaliteitsimpuls van het Expostrand in Stellendam en directe omgeving op de planning, in samenwerking met onder andere Rijkswaterstaat. Daarnaast wordt de verdroging in de Korendijkse slikken tegen gegaan, een nieuw struinpad gecreëerd en de fietsroute ‘rondje Voorne-Putten’ afgemaakt. Een primeur is de pilot van de Waterbus die in de zomermaanden vanuit Rotterdam en Dordrecht rechtstreeks naar verschillende bestemmingen aan het Haringvliet gaat varen. Markwat: “Lokale ondernemers worden zoveel mogelijk betrokken bij onze plannen. Een voorbeeld daarvan zijn de schippers die de lokale veerverbindingen verzorgen en de historische vloot. Met de veerverbindingen en arrangementen zijn er voor hen kansen recreanten een mooie dag te bezorgen.”

Het programma wordt in de komende maanden verder uitgewerkt. De Landschapstafel wil bestaande initiatieven in het gebied verbinden en daarmee versterken. De partners in de landschapstafel gaan daarbij ook nadrukkelijk met andere organisaties samenwerken.

*De partners in het Droomfondsproject Haringvliet zijn ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds. Met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij werken de zes natuurorganisaties toe naar het moment dat de Haringvlietsluizen op een kier gaan. De ambitie is ruim baan voor de dynamiek van deltanatuur, trekvissen en –vogels waar mensen van kunnen genieten.

Unieke samenwerking voor een natuurlijke en aantrekkelijke Noordrand Goeree-Overflakkee (18-03-2016)

In het natuurgebied de Scheelhoek in Stellendam ondertekenden donderdag 17 maart de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten de overeenkomst Gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee. De vier partijen werken samen aan de gebiedsontwikkeling tussen Middelharnis en Stellendam voor efficiëntere bedrijfsvoering in de landbouw door kavelruil, opwekking van duurzame (wind)energie, aanleg van nieuwe natuur met wandel- fiets- en vaarroutes en innovatieve woningbouw.

Unieke samenwerking

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Noordrand
V.l.n.r: Han Weber (provincie), Daan Markwat (gemeente), Maaike Bruggink (Nm) en Johan van der Gronden (WNF)

De samenwerkende partijen zijn blij met deze gebiedsontwikkeling waarin verschillende belangen een plek krijgen. Wethouder Ruimte, Wonen en Leefbaarheid, Daan Markwat: ‘’De gemeente is trots op deze unieke samenwerking waarin zowel nieuwe en beleefbare natuur, structuurversterking voor de agrariërs, ruimte voor recreatie, nieuwe woonvormen in de natuur en windmolens in het gebied een plek krijgen. Hiermee kunnen we het economisch draagvlak van de streek vergroten.”

Gebiedsontwikkeling

In het gebied tussen Middelharnis en Stellendam gaan natuur, recreatie, landbouw, energieproductie en wonen elkaar versterken. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland “De gebiedsontwikkeling stimuleert de regionale economie en maakt het eiland aantrekkelijker voor toeristen én inwoners met nieuwe fiets-, vaar- en wandelroutes waardoor van de natuur genoten kan worden. De agrarische sector krijgt kansen voor de versterking van de structuur.“ Bedrijven kunnen bijvoorbeeld uitbreiden door aankoop van overheidsgronden of economischer werken door kavelruil. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor extra inkomsten door het opwekken van windenergie in de windlocatie Noordrand. En ten slotte kunnen bedrijven inspelen op recreatie in het gebied.

Nieuwe natuur

Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is de aankoop van gronden grenzend aan de Plaat van Scheelhoek en het Zuiderdiep voor natuur door Natuurmonumenten; ruim 70 hectare landbouwgrond wordt omgevormd tot nieuwe, toegankelijke natuur. Gert de Groot, beheerder Natuurmonumenten: “De uitbreiding van de Plaat van Scheelhoek en de Zuiderdiepgorzen is een enorme verrijking. Hier krijgt unieke getijdenatuur met kreekjes, slikken, schorren en begraasd zilt grasland weer een kans. Zo geeft het trekvogels en trekvissen een nieuwe plek om te leven. Als je de dijk langs het Haringvliet oploopt, heb je straks een panoramisch uitzicht over het Haringvliet, de vogeleilandjes, het uitgestrekte rietmoeras van Scheelhoek, het Zuiderdiep en de achterliggende polders en dijken”. De nieuwe natuur wordt toegankelijk met de fiets, te voet of vanaf het water met een trekpontje, kano of fluisterboot. Ook komen er uitkijkpunten over de Scheelhoek en het Haringvliet. “Door de terugkeer van de overgang van zoet rivierwater naar zout zeewater, kunnen we de verloren oer-Hollandse natuur in het Haringvliet in ere herstellen. Het Haringvliet kan een prachtig natuurgebied worden met iconen als de zeearend en, de steur. Een kruispunt van internationaal belang voor miljoenen trekvogels en -vissen. En dat in combinatie met volop mogelijkheden voor recreatie en kansen voor lokale ondernemers’’, aldus Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds.

De grondaankoop en inrichting maken onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet en komen mede tot stand met steun van de Nationale Postcode Loterij. De gemeente Goeree-Overflakkee is verantwoordelijk voor de wandel-, fiets- en vaarroutes in dit gebied. Met de bouw van de Haringvlietsluizen in 1971 werd het Haringvliet definitief afgesloten van de zee. Dit ging gepaard met een verlies aan bijzondere bloemen, planten, vogels, zoogdieren en vlinders. Trekvissen werden belemmerd in hun trek de rivieren op. In 2018 gaan de sluizen op een kier.

Schenking van Droomfonds voor Haringvliet biedt kansen voor Goeree-Overflakkee (30-01-2015)

De schenking van het Droomfonds aan diverse samenwerkende natuurorganisaties voor hun projectplan Met de Stroom Mee biedt kansen voor Goeree-Overflakkee. De natuurorganisaties willen samen met betrokken overheden en andere partijen nieuwe natuur in en rond het Haringvliet, het Spui en in de Voordelta realiseren.

“We kennen de exacte plannen nog niet precies”, geeft wethouder Piet Koningswoud aan namens het college van Burgemeester en Wethouders. “Maar met de ideeën die in Met de Stroom mee staan beschreven kan een positieve impuls worden gegeven aan de lokale economie en de sectoren recreatie en toerisme. Het biedt zeker kansen voor diverse projecten en gebiedsontwikkelingen die we op ons mooie eiland voor ogen hebben”, vertelt wethouder Piet Koningswoud verder. “Maar daarbij willen we wel benadrukken dat brede onderlinge en goede afstemming over lopende ontwikkelingen in het gebied met alle betrokkenen belangrijk is, zoals bijvoorbeeld het realiseren van windenergie en de structuurverbetering van de agrarische sector.”

Onderscheidende gebiedsontwikkelingen

“We vinden het belangrijk om het goede en duurzame leefklimaat op Goeree-Overflakkee, één van de basiskwaliteiten van ons eiland, te versterken met onderscheidende gebiedsontwikkelingen. De schenking uit het Droomfonds kan daar een bijdrage aan leveren. Denk hierbij aan onder meer het vergroten van het aanbod van toegankelijke natuurgebieden, de ontwikkelingen bij de (voormalige) Expo Haringvliet, de gebiedsontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee waar natuur, recreatie en wonen met elkaar  worden verbonden, het verbinden van de havens, de natuur en dorpen aan het Haringvliet. En in de toekomst mogelijk zelfs een verbinding tussen het Haringvliet en de Grevelingen.”