December, de tijd van het jaar om cadeautjes te geven. Onderling met vrienden of familie, maar ook op het werk. Maar die kerstpakketten die je krijgt van je baas, moeten ook ingepakt worden. En dat is waar het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee in beeld komt. 

Op Goeree-Overflakkee hebben we groothandel De Kreij Horeca. Zij zijn bijna hofleverancier te noemen als het gaat om kerstpakketten. “Daar beginnen we in januari al mee. Eigenlijk zijn we het hele jaar bezig met kerstpakketten,” vertelt eigenaar Huig de Kreij. “We gaan naar beurzen om te kijken wat de trends zijn. En we stellen standaard pakketten samen in diverse prijsklassen. Uiteraard wordt het steeds drukker naar mate je naar het einde van het jaar gaat.”

Het inpakken van kleine orders doet De Kreij zelf, maar de grote bestellingen laat de groothandel over aan het Ontwikkelbedrijf. “Dat deden we jaren geleden ook al en dat verliep fantastisch,” laat Huig weten. Toen het Ontwikkelbedrijf zich meer ging richten op ontwikkelwerkzaamheden en niet zo zeer meer op productie, stopte dat. “Maar gelukkig kunnen we nu weer bij hen terecht. Voor dit jaar hebben we een order van 760 pakketten onder kunnen brengen bij de medewerkers. Daar zijn we heel blij mee. Want als we dat zelf moeten doen, kost ons dat toch weer tijd, personeel en heel veel ruimte. Dus een samenwerking als deze is echt heel fijn. Ik kom regelmatig even kijken hoe het gaat en dan zie je echt hoeveel plezier de medewerkers hebben in hun werk.”

Hulp-kerstmannen

Twee van de medewerkers die helpen met het inpakken van de kerstpakketten zijn Gerie Meijer en Marlies Ras. En ze vinden het heel leuk om te doen. “Je wordt er gewoon heel vrolijk van,” zegt Gerie. “De sfeer eromheen is fijn en iedereen heeft het naar z’n zin. Je bent een soort hulp-kerstman, want je weet dat je mensen blij gaat maken met een mooi cadeau. En het is leuk om te zien wat er in die pakketten gaat. Je moet het maar bedenken!”

Ook Marlies vindt het een leuke klus. “Kerstmuziek aan op de radio en gaan. Iedereen heeft zo zijn eigen taak en verantwoordelijkheid in het proces. En zo maken we er samen een mooi pakket van.” Er is geen lopende band in de werkplaats. Maar de tafels zijn in u-vorm neergezet. Iedereen stopt iets in het pakket en schuift het door naar de volgende. De laatste persoon zorgt dat de doos wordt dicht getapet en dan kan de doos op de pallet bij de andere kerstpakketten.

GoPromo

Aan de overkant van het Haringvliet is GoPromo Relatiegeschenken de speler als het gaat om kerstpakketten. Vanuit Oostvoorne voorziet eigenaresse Monique Goedegebuure haar klanten van de meest unieke kerstpakketten die speciaal naar de wensen van de klant zijn samengesteld. Geen machines dus die de pakketten inpakken en dat is precies waar het Ontwikkelbedrijf van de gemeente te hulp schiet.

“Bij mijn vorige werk heb ik ervaring opgedaan met een samenwerking als deze,” vertelt Monique. “Dus toen ik in 2012 GoPromo opstartte wilde ik weer die samenwerking met een sociaal ontwikkelbedrijf. Ik ben gaan zoeken en kwam hier terecht. Meteen in het eerste jaar zijn we een samenwerking aangegaan met het Ontwikkelbedrijf in Middelharnis. Jaarlijks breng ik hier alles naartoe wat in de kerstpakketten terecht moet komen. Het is fijn dat we dit zo lokaal én sociaal kunnen oplossen. Zo zijn de lijntjes kort en heb je zicht op de goede werkomstandigheden. En ook de klanten vinden het leuk om te horen dat we deze samenwerking hebben. Daaraan zie je dat het maatschappelijk belang heel hoog staat bij mensen. Ik ben heel blij met de samenwerking die we hebben. Ik merk dat de medewerkers het een leuke klus vinden. En ik vind het dan weer leuk om iets extra’s te doen. Daarom stuur ik elk jaar een doosje kerstmutsen mee zodat de medewerkers in stijl de pakketten kunnen inpakken.”

Ontwikkelbedrijf Goeree-Overflakkee

Het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee helpt mensen in hun ontwikkeling naar werk. En bij het vinden van een geschikte werkplek. Door te werken, leer je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het Ontwikkelbedrijf werkt hiervoor samen met lokale ondernemers. Nieuwsgierig naar het Ontwikkelbedrijf? En naar wat ondernemers en kandidaten voor elkaar kunnen betekenen? Kijk voor meer informatie op de pagina over Ontwikkelbedrijf van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Gerie Meijer, Marlies Ras, Marjolein van Splunter, Huig De Kreij, daarnaast Monique Goedegebuure en Koert van de Polder van GoPromo Foto gemaakt door Sam Fish