Foto cultuur; orkest

Als cultuuraanbieder kunnen er veel vragen op u af komen. Hieronder vindt u een lijst met antwoorden op veelvoorkomende vragen. Als u op het onderwerp klikt (+), klapt de tekst open en bij dubbelklik (-) weer dicht. Staat uw vraag hier niet tussen? Dan kunt u mailen naar cultuurloket@goeree-overflakkee.nl.

Evenementen en activiteiten

Bent u bezig met het organiseren van een cultureel evenement of activiteit? Meld deze dan aan op de website Samen0187.nl. Via deze site kunt u ook vinden wat er al aan evenementen en activiteiten wordt georganiseerd in de gemeente Goeree-Overflakkee en welke cultuuraanbieders er actief zijn.

Aanmelden bij Samen0187 kan door onderstaande gegevens te mailen naar n.devos@goeree-overflakkee.nl:

  • Naam cultuuraanbieder
  • Kunstdiscipline (dans – toneel - muziek – zang – erfgoed – beeldende kunst – media – of anders…)
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • Website
  • E-mail
  • Introductietekst
  • Beeldmateriaal: een vierkant bestand van het logo en maximaal 3 foto’s.

Heeft u een idee voor een nieuw initiatief op gebied van kunst en cultuur, maar wilt u nog even sparren over bijvoorbeeld samenwerkingspartners of waar te beginnen met het opstarten van uw initiatief? Dan kunt u altijd contact opnemen via cultuurloket@goeree-overflakkee.nl

Subsidies en andere financieringsmogelijkheden

Organisaties welke zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en activiteiten organiseren voor het maatschappelijk belang, kunnen indien zij de kosten niet geheel zelf kunnen bekostigen, in aanmerking komen voor subsidie als zij aan de beleidsvoorwaarden voldoen.

Welke subsidies er vanuit gemeente Goeree-Overflakkee geboden worden en welke voorwaarden er aan verbonden zijn, kunt u vinden op www.goeree-overflakkee.nl/subsidie. Op die subsidiepagina kunt u ook het aanvraagformulier downloaden onder het kopje ‘formulieren’.

Voor culturele initiatieven kan dan gedacht worden aan de subsidieregeling maatschappelijke initiatieven en projecten Goeree-Overflakkee.

Aanvraagformulier subsidie maatschappelijke initiatieven en projecten Goeree-Overflakkee

Naast de subsidies via de gemeente Goeree-Overflakkee zijn er ook andere financieringsmogelijkheden. Via de culturele financieringswijzer van Cultuur + Ondernemen kunt u vinden welke financiering het beste bij uw initiatief past: https://www.cultuur-ondernemen.nl/culturele-financieringswijzer

Heeft u vragen over de subsidiemogelijkheden voor culturele initiatieven? Neem dan gerust contact op met Ines van der Drift.

Kindpakket

De gemeente Goeree-Overflakkee wil dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om mee te kunnen doen aan culturele activiteiten en evenementen. Voor kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben is er daarom het Kindpakket, als extra steuntje in de rug. Kunst en cultuur is een belangrijk onderdeel van het Kindpakket. Doet u als organisatie al mee aan het Kindpakket? Meer informatie kunt u vinden via het Kindpakket.

Subsidie voor sport en cultuur voor Oekraïense kinderen

Gemeente Goeree-Overflakkee wil dat Oekraïense kinderen samen met hun leeftijdsgenoten mee kunnen doen aan sport-, en kunst en cultuuractiviteiten. Daarom is er een tijdelijke subsidieregeling.   

Subsidie aanvragen 

Verenigingen en andere sport- en cultuuraanbieders kunnen subsidie krijgen als er Oekraïense kinderen bij hen aankloppen en lid willen worden. Er is een budget van maximaal € 250,00 per kind in 2023. De subsidie is voor contributie, lidmaatschapsgeld, inschrijfgeld en eventuele kosten van inschrijving bij een bond. Het geld wordt aan de sport- en cultuuraanbieders overgemaakt. De gemeente houdt bij hoeveel budget er per kind is.

Via deze link vindt u het aanvraagformulier Aanvraag subsidie tegemoetkoming kosten deelname aan sport- en culturele activiteiten door Oekraïense kinderen bij het kopje 'Formulieren'.

Voor materialen en kleding hoopt de gemeente dat de aanbieders zo nodig mee willen denken met de Oekraïense vluchtelingen, bijvoorbeeld door muziekinstrumenten of voetbalschoenen (in bruikleen) te geven.

Deskundigheidsbevordering

Bent u op zoek naar ondersteuning bij het toekomstbestendig maken van jullie vereniging? Rabo Club Support biedt diverse manieren van ondersteuning aan. Zo bieden zij trajecten van 1 op 1 begeleiding op maat aan, maar ook masterclasses, workshops en webinars over onderwerpen zoals vrijwilligersmanagement, ledenbinding, geld genereren, modern besturen, presteren met communiceren en duurzame accommodatie. Meer informatie kunt u vinden via: https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport/verenigingsondersteuning.

Ook het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst biedt ondersteuning voor amateurkunstverenigingen en -organisaties. Op hun website kunt u hier alles over vinden: https://www.lkca.nl/agenda/.

Ledenwerving

Vanuit de gemeente wordt er twee keer per jaar GO Sport & Cultuur georganiseerd. Dit is een project waarbij kinderen worden gestimuleerd om gratis deel te nemen aan drie of vier lessen bij een sport- en/of culturele vereniging. Verenigingen worden hiervoor benaderd vanuit de gemeente met de vraag of zij meegenomen willen worden in het aanbod van de komende periode. Het sport- en cultuuraanbod komt uiteindelijk in een folder terecht die via de scholen verspreid zal worden. Ouders kunnen hun kinderen dan zelf aanmelden.

Wil je je als cultuuraanbieder alvast aanmelden voor deze folder? Mail dan naar cultuurloket@goeree-overflakkee.nl.

Rabo Club Support biedt ook ondersteuning bij het werven van leden. Meer informatie kunt u vinden onder het kopje ‘deskundigheidsbevordering’.

Vrijwilligers

Bent u op zoek naar een vrijwilliger? Bijvoorbeeld voor een bestuursfunctie of incidenteel bij evenementen of activiteiten? U kunt uw vacature kosteloos en gemakkelijk plaatsen op het vrijwilligersplatform van Goeree-Overflakkee www.govoorelkaar.nl.

Vrijwilligersverzekering

Inwoners van onze gemeente die binnen onze gemeente in georganiseerd verband vrijwilligerswerk verrichten zijn collectief verzekerd op basis van de vrijwilligersverzekering. Wat dit precies inhoudt, wat de voorwaarden zijn enzovoorts, kunt u lezen op www.goeree-overflakkee.nl/vrijwilligersverzekering.

Financiën op orde

Om op een verantwoorde manier het aanbod vanuit een culturele vereniging te kunnen blijven aanbieden, is het een voorwaarde dat de financiën op orde zijn. Dit vergt veel van culturele aanbieders omdat zij hierin met tal van uitdagingen geconfronteerd worden. Indien gewenst biedt de gemeente ondersteuning om financiën op orde te brengen of toekomstige financiële uitdagingen aan te kunnen. Voor de ondersteuningsmogelijkheden kunt u contact opnemen met Annemiek het Jonk via e-mailadres: a.hetjonk@goeree-overflakkee.nl of algemene telefoonnummer:  14 0187.

Accommodaties

Zoekt u een ruimte om met uw vereniging uw activiteiten te beoefenen? In iedere kern is er een gemeentelijke accommodatie te vinden. Op www.samen0187 vindt u een overzicht van accommodaties inclusief de contactgegevens van de betreffende exploitant. Deze kunt u nader informeren met betrekking tot openingstijden, kosten bij gebruik van de accommodatie en andere vragen die u mogelijk heeft. 

Staat hier voor u niet de accommodatie tussen waarnaar u op zoek bent? Neem dan contact op met cultuurloket@goeree-overflakkee.nl.

Veilige omgeving

Cultuurbeoefening moet voor iedereen toegankelijk en veilig zijn. Het is helaas niet vanzelfsprekend dat dit overal het geval is. Er zijn verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag en tal van risico’s waarmee rekening gehouden moet worden. Informatie over hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt herkennen en voorkomen kun je vinden via deze pagina: https://www.lkca.nl/artikel/tips-kennis-grensoverschrijdend-gedrag-amateurkunst/

Door over onderstaande thema’s na te denken en hier binnen de vereniging een standpunt over in te nemen, wordt bijgedragen aan een veilige omgeving voor leden en andere bezoekers van de club.

  1. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): https://www.goeree-overflakkee.nl/verklaring-omtrent-het-gedrag-aanvragen
  2. Vertrouwenspersoon
  3. Opzet gedragsregels binnen de verenging
  4. Procedure ongewenst gedrag langs de lijn (zoals discriminerende uitlatingen)
  5. EHBO
  6. Verantwoord omgaan met middelengebruik (Alcohol, rook en drugs(beleid))
  7. Meldprotocol ongewenst gedrag
  8. Inclusiviteit binnen de vereniging (o.a. LHBTIQA+ gemeenschap)
  9. Gekwalificeerd kader
  10. Coördinator veilige omgeving binnen de vereniging.