Voor inwoners van Goeree-Overflakkee met een laag inkomen is reizen met de bus soms te duur. Dit maakt het voor hen moeilijk om sociale contacten te onderhouden, een boodschap te doen of zelfstandig naar afspraken te gaan. Na een succesvol pilotjaar zet de gemeente Goeree-Overflakkee de samenwerking met Connexxion met gratis busvervoer voort. Inwoners met een laag inkomen kunnen een gratis Dal Vrij busabonnement aanvragen. Met het busabonnement kan er tijdens daluren op weekdagen en in de weekenden en op feestdagen de hele dag gratis gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer en is geldig voor een jaar. Het gratis vervoer geldt voor Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en heel de provincie Zeeland. Ook zijn de buslijnen van Connexxion tot aan het Zuidplein in Rotterdam gratis te gebruiken. 

Let op

Maakte u in 2023 al gebruik van het Dal Vrij busabonnement en krijgt u een uitkering van de gemeente? Dan hoeft u in 2024 niet opnieuw een Dal Vrij busabonnement aan te vragen. U ontving hierover een brief met meer informatie.

Omschrijving

Wie kan het Dal Vrij busabonnement aanvragen?

Het busabonnement is bedoeld voor inwoners van Goeree-Overflakkee die 12 jaar of ouder zijn, een laag inkomen hebben. Het maakt niet uit of uw inkomen afkomstig is van een uitkering, werk in loondienst of van uw onderneming. Wat een ‘laag inkomen’ is, hangt af van uw leefsituatie. In de lijst hieronder vindt u de maximale bedragen per leefsituatie. Staat uw situatie er niet tussen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0187, optie 1 of stuur een e-mail naar sociaalcontactpunt@goeree-overflakkee.nl

Netto-inkomen per maand inclusief vakantiegeld t/m 125%  van de bijstandsnorm

Jongerennorm, alleenstaande (ouder), 18, 19 of 20 jaar - € 396,18
Alleenstaande (ouder) van 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd - € 1.604,79
Gehuwde/samenwonende van 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd - € 2.292,55
Alleenstaande pensioengerechtigde (ouder) - € 1.782,20
Gehuwde/samenwonende pensioengerechtigde - € 2.415,40

Kunnen mijn kinderen jonger dan 12 jaar gratis meereizen?

Ja. Dat kan. Kinderen tot en met 11 jaar kunnen tijdens daluren gratis meereizen. Zij doen dat aan de hand van een zogeheten Kinder-ritkaart. Meer informatie hierover vindt u op de website van Connexxion.

Waarvoor kan ik het Dal Vrij busabonnement gebruiken?

U kunt met het Dal Vrij abonnement een jaar lang gratis reizen met alle bussen van vervoerder Connexxion in de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard (tot aan Zuidplein Rotterdam) en in de provincie Zeeland. Kijk voor alle routes op de website van Connexxion.

U reist met het Dal Vrij abonnement gratis op maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur. In het weekend en op feestdagen reist u de hele dag gratis. Reist u op werkdagen voor 9.00 uur? Dan betaalt u voor de hele rit de normale kosten.

Reist u met een buslijn buiten de regio?

Dan betaalt u alleen voor het deel van de reis waar u niet gratis kunt reizen. Dit wordt automatisch verrekend. Zorg er daarom voor dat er voldoende geld op uw OV-chipkaart staat wanneer u buiten de regio reist.

Aanpak

Hoe vraag ik het Dal Vrij busabonnement aan?

Voor het Dal Vrij abonnement heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig die nog tenminste 3 maanden geldig is. Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart? Dan moet u deze eerst zelf aanschaffen. Dit kan via de website van de OV-chipkaart. Als u voor meerdere gezinsleden het Dal Vrij busabonnement aanvraagt, dan heeft u per gezinslid een persoonlijke OV-chipkaart nodig.

Heeft u al een persoonlijke OV-chipkaart? Dan upload u een kopie van uw persoonlijke OV-chipkaart in het aanvraagproces.
Nadat u het Dal Vrij busabonnement heeft ontvangen, is deze 1 jaar geldig. Bijvoorbeeld: u krijgt het Dal Vrij busabonnement per 1 april 2024. Uw abonnement is dan geldig tot 1 april 2025.

Termijn

Hoelang duurt het voordat ik weet of ik in aanmerking kom voor een Dal Vrij busabonnement en ik gebruik kan maken van het busabonnement?

Nadat u een aanvraag heeft ingediend krijgt u binnen 8 weken een brief van de gemeente met daarin een besluit. Soms kan dit langer duren wanneer bijvoorbeeld meer onderzoek nodig is of er informatie ontbreekt. Om uw aanvraag zo spoedig mogelijk te kunnen verwerken is het belangrijk dat deze volledig is ingevuld. 

Heeft u een positief besluit ontvangen?

Dan moet u eerst uw Dal Vrij busabonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart zetten. Dit doet u bij 1 van de oplaadpunten bij u in de buurt. Kijk op de website voor locaties van de oplaadpunten bij u in de buurt.

Wist u dat u ook het dal vrij busabonnement kunt ophalen in de bus zelf?

Ga daarvoor naar een bushalte van Connexxion op Goeree-Overflakkee. Wanneer de bus is gestopt, houdt u uw persoonlijke ov-chipkaart 5 tellen tegen de buitenkant van het raam met het herkenbare rode vierkant voor het ophaalapparaat. Dit is het raam naast de deur bij de chauffeur. Het apparaat geeft een piepje als uw product is geladen. Nu staat het gratis Dal Vrij busabonnement op uw ov-chipkaart. Daarna stapt u in de bus en kunt u in de bus verder in- en uitchecken zoals u dat altijd doet.  Het kan een paar minuten duren voordat het abonnement op de kaart staat. 

Als er een negatief saldo op de buskaart staat moet deze eerst worden betaald, anders kan het dalvrije busabonnement niet worden geactiveerd! 
Heeft u toch problemen met het opladen in de bus? Uw buschauffeur helpt u graag!
In de brief die u van de gemeente ontvangt staat vanaf welke datum u het Dal Vrij busabonnement kunt ophalen. 

Contact opnemen

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Sociaalcontactpunt via telefoonnummer 14 0187, optie 1.