U kunt op de begraafplaatsen van gemeente Goeree-Overflakkee kiezen tussen verschillende soorten graven. Wij adviseren u de informatie goed door te lezen voordat u een keuze maakt voor een bepaald soort graf.

Omschrijving

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft 21 gemeentelijke begraafplaatsen. Er zijn ook bijzondere begraafplaatsen. Een bijzondere begraafplaats ligt op privéterrein van bijvoorbeeld een kerk, stichting of particulier.

Er zijn 2 soorten graven:

Algemeen graf:

  • U kunt een algemeen graf 15 jaar gebruiken. Dit kan niet worden verlengd. Na 15 jaar wordt de grafbedekking verwijderd en kan het graf eventueel worden geruimd. 
  • De gemeente is rechthebbende van het algemene graf en heeft de zeggenschap over het graf. Dit betekent dat de gemeente bepaalt wat er met het graf gebeurt en wie in het graf wordt begraven.
  • Op sommige begraafplaatsen worden dubbeldiepe algemene graven uitgegeven. Deze algemene graven hebben twee begraaflagen. In het graf worden op volgorde van datum twee personen begraven. Meestal hebben deze personen geen relatie met elkaar. Op andere begraafplaatsen worden enkeldiepe algemene graven uitgegeven.
  • De beschikbare ruimte voor een gedenkteken is kleiner dan de oppervlakte van het graf. U mag geen liggend gedenkteken plaatsen. Ook mag u geen vaste beplanting aanbrengen.

Particulier graf (dit heet ook wel eigen graf of familiegraf):

  • De rechten op een particulier graf worden uitgegeven voor 10, 30 of 100 jaar. Dit kunt u daarna verlengen met 5, 10 of 20 jaar. Verlengt u de grafrechten niet (meer)? Dan wordt de grafbedekking verwijderd en kan het graf eventueel worden geruimd.
  • De nabestaande is rechthebbende van het particuliere graf en heeft de zeggenschap over het graf. Dit betekent dat de nabestaande bepaalt wie in het graf wordt begraven.
  • Op sommige begraafplaatsen worden particuliere dubbeldiepe graven uitgegeven. Dit zijn graven met twee begraaflagen. Op andere begraafplaatsen worden enkeldiepe graven uitgegeven. Als u wilt kan het graf ernaast tegelijkertijd gereserveerd worden voor uw naaste.
  • In een particulier kindergraf is plaats voor een overleden kind tot 12 jaar.
  • Elke overledene die in het graf wordt begraven moet volgens de wet 10 jaar in het graf rusten. Dat betekent dat de nabestaanden het grafrecht verplicht moeten verlengen als er bij een bijzetting minder dan 10 jaar van de termijn over is.
  • Er zijn ruime mogelijkheden voor het plaatsen van een gedenkteken of andere grafbedekking.

Begraafplaatsen in de gemeente Goeree-Overflakkee

Woonkern

Locatie

Actief in gebruik

Alleen bijzettingen

Gesloten*

Ouddorp - oud

Dorpsweg

x

Ouddorp - nieuw

Dirkdoensweg

x

Goedereede

Mariadijk

x

Stellendam - oud

Kerkhoflaan

x

Stellendam - nieuw

Statendam

x

Melissant - nieuw

Nieuweweg

x

Melissant - oud

Kerkhofweg

x

Herkingen

Deltastraat

x

Dirksland - oud

Kapoenstraat

x

Dirksland - nieuw

Staakweg

x

Middelharnis, Vrederust

Rottenburgseweg

x

Middelharnis - oud

Hoflaan

x

Sommelsdijk

Molenweg

x

Nieuwe-Tonge

Korteweegje

x

Stad aan 't Haringvliet

Nieuwstraat

x

Oude-Tonge

Langeweg

x

Oude-Tonge

Emmastraat

x

Oude-Tonge

Heerendijk

x

Den Bommel

Prins Bernhardstraat

x

Ooltgensplaat - oud

Kerksingel

x

Ooltgensplaat - nieuw

Dorpsdijk

x

Kosten

De kosten die u betaalt voor een begrafenis of crematie zijn afhankelijk van de persoonlijke keuzes die u daarin maakt. Sommige mensen hebben een overlijdensverzekering afgesloten, maar die vergoedt vaak niet alle kosten. Het is daarom verstandig om al inzicht te hebben in de verschillende keuzes en de kosten die daar bijhoren.

De gemeente berekent kosten voor de diensten en faciliteiten die zij aanbiedt, zoals de kosten voor het verlenen van grafrecht. De gemeentelijke kosten zijn slechts een deel van de totale kosten die bij een begrafenis horen. Ook bijvoorbeeld de diensten van de uitvaartondernemer, de uitvaartceremonie en een gedenkteken maken deel uit van de kosten. U vindt de tarieven op Tarieventabel lijkbezorgingsrechten(externe link).

Aanpak

Uw uitvaartverzorger regelt alle zaken rondom de begrafenis, zoals:

  • de toestemming voor de begrafenis;
  • de datum en het tijdstip van de begrafenis;
  • het doorgeven van welk soort graf u wil aan de gemeente;
  • uitstel vragen voor begrafenis of crematie.

Het is niet verplicht dat een uitvaartverzorger alles regelt. U kunt ook zelf zaken regelen.

Onderhoud graf

Als nabestaande bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van het graf en de grafbedekking. Er zijn verschillende voorzieningen aanwezig op de begraafplaats. Bijvoorbeeld watertappunten, gieters en afvalbakken. Zo kunt u makkelijk het graf onderhouden. 

Algemeen onderhoud

De gemeente zorgt voor het onderhoud van de begraafplaats. Hier valt onder andere het beheren van de paden, bomen, banken en watertappunten onder.

Bezwaar en beroep

De graven worden voor direct begraven en in volgorde van hoe ze liggen uitgegeven. Het is niet mogelijk om een graf van tevoren te reserveren.  U kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente over de plek waar het graf komt te liggen. Wel kunt u bezwaar maken tegen de beslissing wie de rechten op het graf krijgt.