Gefeliciteerd met de geboorte van uw kind. Om dit officieel bekend te maken, doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte. U doet dit in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

Omschrijving

Wettelijke ouders, die bij de geboorte aanwezig zijn geweest, kunnen digitaal aangifte van geboorte doen. Het aangifteformulier vindt u bij het kopje Formulieren hieronder.

Als geen van de wettelijke ouders in de gelegenheid is aangifte van geboorte te doen, kan de aangifte ook worden gedaan door iemand anders, die bij de geboorte van het kind aanwezig was. Neem in dat geval op het met de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187.

Vanzelfsprekend kan ook nog steeds aangifte van geboorte worden gedaan op het gemeentehuis. U moet daarvoor wel minimaal één werkdag van te voren een afspraak maken met het Klantcontactcentrum van de gemeente.

Afspraak maken(externe link)

Keuze achternaam

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. Voor meer informatie hierover klik op de link: achternaam voor uw kind kiezen.

Andere nationaliteit

Als uw kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u misschien niet zelf bepalen welke achternaam uw kind krijgt. Dit hangt af van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

Geboorteaangifte overleden kind

Heeft uw kind korte tijd geleefd na de bevalling, maar is hij of zij voor de geboorteaangifte overleden? Dan wordt eerst een geboorteakte opgemaakt in de gemeente waar uw kind is geboren. Daarna wordt een overlijdensakte opgemaakt in de gemeente waar uw kind is overleden.

Levenloos geboren kind

 • Als uw kind levenloos wordt geboren, kunt u bij de gemeente een 'akte van geboorte (levenloos)' laten opmaken. Dit is een officieel bewijs dat uw kind is geboren. Hoe lang de zwangerschap heeft geduurd, is hierbij niet belangrijk. Deze akte is inhoudelijk hetzelfde als een gewone geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister.
 • Als dit uw eerste kind is, mag u de achternaam zelf kiezen. Dit kan de achternaam van de vader of van de moeder zijn. Bij volgende kinderen hoeft u niet dezelfde achternaam te gebruiken.
 • U kunt uw kindje ook laten registreren in de BRP. Zo ziet u de naam van uw kindje terug in uw persoonlijke gegevens als u inlogt op MijnOverheid.nl(externe link).

Opvragen uittreksel geboorteakte

Informatie over het opvragen van een afschrift van een geboorteakte vindt u bij het product 'Uittreksel of afschrift burgerlijke stand aanvragen'.

Kosten

Geboorteaangifte doen kost niets. Wilt u een uittreksel van de geboorteakte? Hiervoor betaalt u € 16,60.

Voorwaarden

De vader of (duo)moeder doet de geboorteaangifte. Kan de vader of (duo)moeder niet? Dan doet iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte. Was er verder niemand aanwezig? Dan kan de aangifte ook gedaan worden door:

 • een bewoner van het huis waarin het kind is geboren
 • het hoofd van de instelling (bijvoorbeeld ziekenhuis) waar het kind is geboren

Aanpak

U doet de geboorteaangifte bij de gemeente waarin het kind geboren is. U kunt dat online doen. Het aangifteformulier vindt u onder het kopje Formulieren hieronder.

U kunt ook aangifte van de geboorte doen op het gemeentehuis. 

Als u daar voor kiest:

 • Maak een afspraak met de gemeente
 • U gaat naar de gemeente.
 • U neemt mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder uit wie het kind geboren is
 • Eventueel neemt u mee: