Draagvlakmeting Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen maken zij een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing.

Het project heeft een aantal uitgangspunten, die beloften heten: Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Groen, Het mag, Het kan, Vertaalbaar en Voldoende draagvlak. Voordat de overstap mogelijk is, moet het projectteam al deze beloften waarmaken.

Stadtenaren bepalen in juni of er voldoende draagvlak is 

De overstap naar een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet gaat alleen door als er Voldoende draagvlak is onder de Stadtenaren. Daarom krijgen zij de mogelijkheid hierover te stemmen tijdens de draagvlakmeting die van 3 juni tot en met 30 juni 2023 georganiseerd wordt.

Alleen als minimaal 70% van de inwoners, ondernemers en bestuurders van maatschappelijke organisaties in Stad aan ‘t Haringvliet met een aardgasaansluiting voor een aardgasvrij dorp vanaf 2025 stemt, en alle beloften worden waargemaakt, gaat de overstap door.

Stemmen met stempas

We meten het draagvlak volgens de regels van de kieswet. Stemgerechtigden ontvingen een stempas per post waarmee en stem kan worden uitgebracht. Deze stempas kunt u op een van de stemlocaties omwisselen voor een stembiljet waarmee u uw stem kunt uitbrengen. Op dit stembiljet staat deze tekst: 'Ik kies voor het per 2025 niet langer ontvangen van aardgas', met de antwoordmogelijkheden 'ja' en 'nee'.

Stempas en machtiging

Altijd meenemen als u gaat stemmen

  • de ontvangen stempas
  • Uw paspoort, identiteitskaart of Nederlands rijbewijs

De geldigheid van deze documenten mag bij het stemmen maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Strikt persoonlijk

Deze stempas is alleen gelding voor de geadresseerde. Deze pas is het bewijs dat u mag stemmen en is alleen geldig als uw naam en adres erop gedrukt staan. Misbruik van deze persoonlijke stempas is strafbaar.

Verlies of beschadiging van uw stempas

Bent u de stempas kwijt of is deze beschadigd, vraag dan een vervangende stempas aan via stadaardgasvrij@gmail.com of via telefoonnummer 06 - 15 48 64 78. Dit kan tot 2 juni (12 uur). Daarna dus niet meer.

Wilt u een andere kiezer voor u laten stemmen, dat kan op de volgende manieren

  • U kunt het volmachtbewijs hiernaast invullen en vervolgens de stempas in combinatie met een kopie van uw legitimatiebewijs meegeven aan degene die voor u de stem gaat uitbrengen.
  • U kunt een schriftelijke machtiging aanvragen. Dit kan door een mail te sturen naar stadaardgasvrij@gmail.com of telefonisch contact op te nemen met: 06 - 15 48 64 78.

Als gemachtigde moet u:

  • Uw paspoort, identiteitskaart of Nederlands rijbewijs meenemen;
  • Een schriftelijke machtiging van degene voor wie u stemt meenemen;
  • Een kopie meenemen van het identiteitsbewijs van degene voor wie u stemt.

Let op! U mag voor maximaal drie andere kiezers stemmen voor de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij.

Stempas

Betekenis van de stem

Bent u woning- of pandeigenaar? Dan betekent een JA, dat u voor de overstap naar groene waterstof of voor een individuele oplossing zoals een warmtepomp kiest.

Als huurder bij Oost West Wonen kiest u bij JA voor de overstap naar groene waterstof. Een individuele oplossing zoals een warmtepomp is geen optie. Hierover besluit de woningcorporatie.

Als u NEE stemt, kiest u hier uiteraard niet voor. Bij onvoldoende draagvlak vervalt de mogelijkheid om collectief over te stappen op groene waterstof in Stad aan ’t Haringvliet. Dit betekent niet dat Stad aan ’t Haringvliet in de toekomst niet aardgasvrij wordt, want alle huizen in Nederland moeten voor 2050 van het aardgas af.

Niet stemmen is een nee-stem

De draagvlakmeting is belangrijk, want inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties krijgen de kans om een stem te laten horen! De initiatiefnemers en het projectteam willen dat alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties met een aardgasaansluiting uit Stad betrokken zijn bij de keuze. Daarom is er gekozen voor een gewenst opkomstpercentage van 100%. Dat betekent dat als niet wordt gestemd, dit automatisch een nee-stem is.


Wie mogen stemmen?

Tijdens de draagvlakmeting is het mogelijk om anoniem per adres met een aardgasaansluiting één stem uit te brengen, ongeacht het aantal bewoners.

U mag stemmen als u:

  • eigenaar bent van een particuliere woning,
  • hoofdgebruiker bent van een huurwoning van Oost West Wonen,
  • eigenaar bent van maatschappelijk vastgoed,
  • eigenaar bent van zakelijk vastgoed, zoals een kantoor of winkel.

En u heeft een aardgasaansluiting en woont in het aangewezen grensgebied.

U mag niet stemmen als u:

  •  huurder bent van een particuliere huurwoning,
  • dan ligt het stemrecht bij de eigenaar.

Panden van Oost West Wonen

Als het pand eigendom is van woningcorporatie Oost West Wonen, gaat het stemrecht over naar de hoofdgebruiker. Als er meer hoofdgebruikers zijn dan kan één hoofdgebruiker namens alle hoofdgebruikers stemmen.

 Stemgerechtigden

Om een stem uit te kunnen brengen gelden dezelfde voorwaarden als bij de gemeenteraadsverkiezingen:

  •  U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent in bezit van een geldig identiteitsbewijs.

Wanneer en waar stemmen

De inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Stad aan ’t Haringvliet krijgen van 3 juni tot en met 30 juni 2023 de kans om hun stem uit te brengen. Dit kan op drie locaties:

1. ’t Trefpunt

Gebouw 't Trefpunt
't Trefpunt

Tijdens deze weken kunt u op woensdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag uw stem uitbrengen in ‘t Trefpunt. De stemtijden zijn:

  • Woensdagen van 13.00 tot 20.00 uur
  • Vrijdagen van 13.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdagen van 08.00 tot 20.00 uur

2. GO-bus

De laatste twee weken wordt de bekende GO-bus als mobiel stemlokaal ingezet. De GO-bus gaat van straat naar straat om iedereen de kans te bieden om te stemmen.

Het mobiele stemlokaal rijdt de volgende route tussen de hieronder genoemde tijdstippen:

GO-bus
GO-bus

Molendijk t.h.v. nummer 60 – Het Gudseke – Boomgaarddreef – Dijkhof – Oranjelaan kruising Burgemeester Sterkstraat – Nieuwstraat t.h.v. Hervormde kerk – Voorstraat – Zeedijk kruising Haven – Zeedijk kruising Vrouwtjesweg – Vrouwtjesweg kruising Nieuwstraat – W.V. van Wittenhorststraat – Jan van Halfwassenaerstraat – Baron van Brienenstraat – Aleijd van Puttenstraat – Kolff van Oosterwijkstraat– A. van Bronckhorststraat – Zevenster – Boudewijnstraat.

  • Maandag en dinsdag van 17.00 tot 20.00 uur
  • Woensdag van 8.00 tot 20.00 uur
  • Donderdag en vrijdag van14.00 tot 20.00 uur
  • Zaterdag van 8.00 tot 20.00 uur
  • Vrijdag 30 juni tot 18.00 uur

3. Stemmen vanuit huis 

Omdat we iedereen de mogelijkheid willen bieden om te stemmen is er ook de optie om vanuit huis te stemmen. Dan komt er iemand bij u langs die uw stempas omruilt voor een stembiljet, waarmee u direct bij het stembureaulid uw stem kunt uitbrengen. Stemmen vanuit huis gebeurt met inachtneming van de vertrouwelijkheid en anonimiteit zoals bij de andere manieren van stemmen geldt. U kunt zich hiervoor bij Bobby Groenewoud aanmelden via stadaardgasvrij@gmail.com of op 06 – 15 48 64 78.

Machtigen

Machtiging
Machtiging

Bent u om bepaalde redenen niet in staat uw stem bij een stemlocatie uit te brengen? Dan is het een optie om iemand te machtigen om voor jou te stemmen. Kijk hiervoor bij het kopje 'Stempas en machtiging'.

Meer informatie en subsidieregeling

Meer informatie over Stad Aardgasvrij en het stemmen kunt u vinden op de website: www.stadaardgasvrij.nl. Ook kunt u hiervoor contact opnemen met contactpersoon Bobby Groenewoud via e-mailadres: stadaardgasvrij@gmail.com of via telefoonnummer: 06 – 15 48 64 78.

Subsidieregeling

Voor meer inhoudelijke informatie over de regeling ga naar het product: Subsidieregeling Stad Aardgasvrij.

Nieuwsberichten

  • Uitkomst draagvlakmeting: 77,6% stemt vóór een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet

    Vrijdagavond 30 juni om 20:00 uur werd de voorlopige uitslag van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij bekendgemaakt. 77,6% van de Stadtenaren met een aardgasaansluiting stemde voor. Dat betekent dat er voldoende draagvlak is voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. 6,4% stemde tegen en 15,2% stemde niet. Niet stemmen telde als een nee-stem. De uitkomst betekent dat het project verder gaat met de uitwerking van het plan.

  • Nieuwe subsidieregeling aardgasvrij wonen Stad Aardgasvrij

    Sinds begin dit jaar kunnen inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet een subsidie aanvragen voor aardgasvrij koken. Deze subsidie wordt uitgebreid, besloot het college vorige week. De uitbreiding van de subsidie zorgt ervoor dat ieder adres in het dorp een aanbod op maat krijgt. Op deze manier worden inwoners en ondernemers ontzorgd.