Gemeente Goeree-Overflakkee gaat onderdak bieden aan een kleine woongroep met 9 statushouders onder de 18 jaar. De jongeren komen in een gebouw aan de Hobbemastraat in Middelharnis, waar eerst de tussenvoorziening voor dak- en thuislozen was. 

Zorgorganisatie Alleen Samen Zorg biedt de jongeren 24 uur per dag begeleiding. De nieuwe bewoners komen half mei. En de woongroep blijft in elk geval tot eind 2025.  

Hobbemastraat

Het gaat om jongeren van 15 tot en met 18 jaar. Ze kwamen zonder ouders of andere begeleiders naar Nederland. Deze kinderen vallen onder de voogdij van Stichting Nidos. Dat is de stichting die verantwoordelijk is voor jonge alleenstaande vluchtelingen in Nederland. De jongeren hebben een verblijfsstatus. Dat betekent dat ze in Nederland  mogen blijven. 

Eind vorig jaar kwam het gebouw leeg te staan, nadat Pameijer vertrok. In overeenstemming met het huurcontract bleef Gemeente Goeree-Overflakkee het pand wel huren van woningcorporatie Oost West Wonen. Het gebouw heeft al een maatschappelijke bestemming. Voor het gebouw is de woongroep een prima nieuwe invulling. Het gebouw bestaat uit (slaap)kamers en gezamenlijke ruimten als woonkamer, keuken en badkamer. 

“Het gaat om jongeren die vaak al een zware reis achter de rug hebben. Zonder ouders, in een vreemd land”, legt wethouder Berend Jan Bruggeman uit. “In deze woongroep werken ze in een veilige en stabiele omgeving aan hun toekomst. Als gemeente vinden we het belangrijk dat we deze jongeren die ruimte kunnen bieden.”  

Zorgorganisatie Alleen Samen Zorg is een kleine organisatie die momenteel ook in Zierikzee een groep van 16 amv’ers begeleidt. De opvang verloopt daar goed. De begeleiding richt zich op het opbouwen van een leven in Nederland. Denk aan school, taal, (bij)baantjes en sport. De begeleiding helpt de jongeren dat ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Huisvesting blijft uitdaging

Goeree-Overflakkee staat op dit moment voor een flink aantal uitdagingen op het gebied van huisvesting. Allereerst is er bij vooral starters en alleenstaanden een grote behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen.

Daarnaast krijgt de gemeente van het Rijk een verplichting om statushouders te huisvesten. Dat noemen we een taakstelling. Dat gaat in samenwerking met woningcorporatie Oost West Wonen. Het lukt op Goeree-Overflakkee al lange tijd niet om voor voldoende huurwoningen voor deze groep te zorgen. Daarom komen er maximaal 40 statushouders tijdelijk in het voormalige gemeentehuis in Dirksland. Dat kan pas als de Oekraïense vluchtelingen daar vertrekken. In een gebouw aan de Boezemweg in Dirksland wonen al tijdelijk 12 statushouders.   

Door de spreidingswet heeft de gemeente ook de verplichting voor structurele opvang voor bijna 300 asielzoekers. Gemeenten in de regio kijken samen hoe ze die verplichting vormgeven. Daar komt nog bovenop de huisvesting van de ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen op Goeree-Overflakkee. De buurt met flexwoningen aan de rand van Middelharnis is voor de laatste groep de oplossing. 

Veelgestelde vragen?

Wat zijn alleenstaande minderjarige vreemdelingen? 

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) zijn statushouders jonger dan 18 jaar, afkomstig van buiten de Europese Unie, die bij binnenkomst in Nederland niet werden begeleid door een ouder of een meerderjarige bloed- of aanverwant. Ze kwamen alleen of samen met andere kinderen of 'vreemde' volwassenen naar Nederland en vroegen hier asiel aan. Deze jongeren krijgen in Nederland een voogd van Stichting Nidos.

Wat zijn vluchtelingen, asielzoekers, en statushouders? 

Vluchtelingen zijn mensen die door oorlog of andere redenen bang zijn voor hun leven en asiel aanvragen in ons land. Vluchtelingen die asiel aanvragen zijn asielzoekers. Zij worden tijdens de behandeling van hun asielaanvraag opgevangen in asielzoekerscentra (azc’s). Zodra zij een verblijfstatus krijgen in Nederland worden ze statushouders genoemd. Vanaf dat moment hebben ze ook recht op een woning in Nederland.

De kinderen die in de Hobbemastraat komen, hebben allemaal een verblijfsstatus en zijn dus statushouder.

Wat doet Stichting Nidos? 

Nidos voert als onafhankelijke (gezins-)voogdijinstelling, op grond van de wet, de voogdijtaak uit voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Nidos is verantwoordelijk voor de plaatsing van amv'ers bij opvanggezinnen of kleinschalige opvangplekken. De zorgorganisatie Alleen Samen Zorg (ASZ) biedt de dagelijkse zorg aan de minderjarige statushouders. 

Wat doet Alleen Samen Zorg? 

De zorgorganisatie Alleen Samen Zorg levert 24-uurs begeleiding voor de kinderen in de Hobbemastraat. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het beheer van de locatie.

Alleen Samen Zorg (ASZ) is een organisatie die op een duurzame wijze een positieve bijdrage wil leveren binnen de huidige maatschappij. ASZ biedt jongeren de gelegenheid te werken aan een vruchtbare toekomst waarin zij zich op persoonlijk en maatschappelijk vlak kunnen ontplooien. 

Zij nemen de opvoedkundige taak op zich en proberen daarin de jongeren zelfredzamer te maken. Dit doen zij door naast de jongeren te staan, vrijdenkend te zijn (in kansen denken), onbevooroordeeld en betrokken te zijn. Het begeleidingsteam bestaat onder andere uit zorgprofessionals die ervaringsdeskundig zijn op het gebied van opgroeien in 2 culturen. 

Waarom is gekozen voor dit pand als locatie om minderjarige statushouders te huisvesten? 

Het pand is al gebruikt voor opvang van dak- en thuislozen en is heel erg geschikt voor deze opzet.

Het college van burgemeester en wethouders is op zoek gegaan naar een locatie die geschikt is voor huisvesting van minderjarige statushouders onder 24-uurs begeleiding. 

Dit maakt de Hobbemastraat een geschikte locatie om minderjarige statushouders te huisvesten en van goede begeleiding te voorzien. 

Hoe lang zal de locatie in gebruik zijn? 

In ieder geval tot eind 2025 voor deze doelgroep.  

Hoe ziet de locatie eruit? 

Er zijn aparte (slaap)kamers en gezamenlijke ruimten, zoals de keuken, woonkamer, badkamer en tuin. De bedoeling is dat deze jongeren hier ook leren voor zichzelf te zorgen, dus ook zelf koken.. 

Hoe lang zijn de kinderen al in Nederland? 

De periode dat deze kinderen al in Nederland zijn verschilt. Dit is voornamelijk afhankelijk hoe lang de asielprocedure heeft geduurd. Dat varieert van enkele maanden tot jaren.

Gaan de kinderen naar school? 

Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs, ook de kinderen in deze woongroep. Kinderen van 12 tot 18 jaar krijgen de eerste 2 jaar dat zij in Nederland zijn onderwijs in een internationale schakelklas (ISK). Dat zijn meestal afdelingen op reguliere scholen voor voortgezet onderwijs die anderstalige leerlingen in circa 2 jaar voorbereiden op het Nederlandstalige (reguliere) onderwijs. 

De jongeren leren niet alleen een nieuwe taal, maar krijgen ook inhoudelijke vakken en maken kennis met de schoolcultuur. Op deze manier wordt een brug gevormd tussen de onderwijsvormen uit het land van herkomst en Nederland. Door onderwijs ervaren de kinderen weer een normaal leven en werken zij aan een toekomstperspectief. Het dagelijkse ritme, het gevoel een doel te hebben en het contact met leeftijdsgenoten vergroten het zelfvertrouwen en het welzijn van de kinderen. 

Mogen de kinderen zonder begeleiding naar buiten?

Ja, dat mag. De kinderen hebben dezelfde rechten als alle andere kinderen in Nederland. Ze zijn dus vrij om zelfstandig de buurt te verkennen, naar sport te gaan of met vrienden af te spreken. Alleen Samen Zorg zorgt voor een zinvolle dagbesteding. Ze krijgen ook uitleg over de regels, waarden en (gedrags-)normen in Nederland.

Gelden er huisregels op deze locatie? 

Ja, er zijn zeker regels.  Er worden kaders gesteld waarin de jongeren kunnen bewegen. Hierbij wordt er rekening gehouden met de normen en waarden vanuit Alleen Samen Zorg, wet- en regelgeving en de persoonlijke ontwikkeling. Vanuit de opvoedkundige taak worden de jongeren gecorrigeerd en/of gemotiveerd zich te houden aan de huisregels.

Hoe lang blijven de minderjarige statushouders op deze locatie wonen?
De kinderen blijven tot 18 jaar op deze locatie wonen, soms kan het verlengd worden tot 21 jaar. Hierna worden ze opgevangen in een kleine groepswoning of krijgen ze een zelfstandige woonruimte. In het geval van gezinshereniging zullen de kinderen ook verhuizen om bij familie of ouders te gaan wonen.

Zijn de omwonenden geïnformeerd? 

Direct-omwonenden hebben een informatiebrief ontvangen en zijn uitgenodigd voor een inloopmoment

Met wie kan ik contact opnemen als ik een vraag heb over de woongroep? 

U kunt contact opnemen met Alleen Samen Zorg. U kunt contact opnemen per e-mail via info@alleensamenzorg.com.

Kan ik helpen? 

Mocht u als vrijwilliger aan de slag willen of iets kunnen betekenen, dan stellen we dit op prijs. U kunt zich melden bij Alleen Samen Zorg per e-mail via info@alleensamenzorg.com.

Wilt u spullen of huisraad geven? 

Op dit moment is geen vraag naar spullen/huisraad. Als specifieke spullen nodig zijn, wordt hiervoor een oproep geplaatst