Wonen in een monument

Wonen in een monumentaal pand is wonen in een stukje geschiedenis. Uw woning vertelt een verhaal en draagt bij aan het karakter van Goeree-Overflakkee. Dat is iets om trots op te zijn. Tegelijk vraagt wonen in een monument om extra zorg en aandacht. Op deze pagina leest u wat daarbij komt kijken én wat de gemeente voor u kan betekenen.

Verschillende soorten monumenten

Er zijn verschillende soorten monumenten. 

Rijksmonumenten: 

Goeree-Overflakkee heeft ruim 350 rijksmonumenten. De Minister wijst rijksmonumenten aan. Dit zijn bouwwerken die van landelijk belang zijn vanwege hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde. In de praktijk regelt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de aanwijzing van een monument. Zij kunnen ook een monument van de lijst afvoeren. Het rijk is tegenwoordig erg terughoudend in het aanwijzen van nieuwe rijksmonumenten. 

Gemeentelijke monumenten: 

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft rond de 160 gemeentelijke monumenten (let op: vul rechts bij legenda de gewenste kaartlaag in). Deze bouwwerken zijn belangrijk door hun schoonheid of betekenis voor ons eiland. 

Beschermde stads- en dorpsgezichten: 

Soms is niet 1 bouwwerk, maar een groep van onroerende zaken van algemeen belang. Vanwege haar schoonheid, de onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang of de wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde: een zogenaamd stads- en dorpsgezicht (let op: vul rechts bij legenda de gewenste kaartlaag in) . De gemeente Goeree-Overflakkee kent:

  • het rijksbeschermde stadsgezicht Goedereede
  • het rijksbeschermde dorpsgezicht van het tweelingdorp Middelharnis-Sommelsdijk

Voor een beschermd stads- of dorpsgezicht stelt de gemeente een bestemmingsplan op, die de benoemde waarden borgt. In deze gebieden zijn bijvoorbeeld aanvullende eisen vastgelegd. Ook mag het beeld van sommige gevels niet zomaar gewijzigd worden.

Karakteristieke gebouwen

Een gemeentelijk monument heeft een hogere bescherming dan een karakteristiek gebouw. Zowel de binnenkant als de buitenkant van het monument is beschermd. Voor verbouwingen aan monumenten is vaak een omgevingsvergunning nodig. Bij een karakteristiek gebouw is alleen de buitenkant beschermd. Het gaat vooral om bescherming van de hoofdvorm van het gebouw, zoals die vanaf de openbare weg te zien is. De regels die hiervoor gelden staan beschreven in het omgevingsplan. 

Monument verduurzamen

  • Wilt u energie besparen en duurzame energie opwekken? Bekijk mogelijkheden voor het verduurzamen van uw pand op de Groene Menukaart. De gemeente is zelf nog niet op de Groene Menukaart aangesloten.
  • Mogelijk is er voor de verduurzaming van uw monument of de tuin erbij wel een subsidie of lening beschikbaar. Subsidies, leningen en advies duurzaamheid 

Monument verbouwen of slopen

Voor bijna elke wijziging aan een beschermd monument heeft u een omgevingsvergunning nodig. Niet alleen voor een grote verbouwing, maar ook voor schilderklussen bijvoorbeeld. Lees verder op Monument verbouwen of slopen.

Financiële regelingen voor een monument

Er zijn verschillende subsidies en leningen voor het kopen, onderhouden of restaureren van een monument. Waar u deze aanvraagt, hangt af van het soort subsidie of lening. Lees verder bij Financiële regeling voor een monument aanvragen.

Monumentenschildje

Stichting Nederland Monumentenland verzorgt in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de productie, distributie en verkoop van de officiële monumentenschildjes. U kunt monumentenschildjes besteld op hun website

Streekmuseum in Sommelsdijk