Is uw maandelijkse energierekening hoger dan 10% van uw bruto-inkomen? Dan betaalt het Noodfonds Energie misschien een deel van uw energierekeningen van de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023.

Omschrijving

Het Noodfonds Energie betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds Energie kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds Energie betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijke bruto-inkomen van een huishouden.

Krijgt u een energietoeslag van de gemeente? Die telt niet mee voor de aanvraag bij het Noodfonds Energie.

Voorwaarden

De voorwaarden voor steun van het Noodfonds zijn:

  • U heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Uw bruto-inkomen per maand is dan lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 4.180 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
  • U heeft zelf een contract voor gas, stroom of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Aanpak

Doe eerst de Noodfonds-check op de website van Geldfit.nl(externe link). Daar heeft u bij nodig:

  • de inkomensgegevens van u en uw huisgenoten boven de 18
  • de termijnbedragen van uw energieleverancier

U krijgt dan het advies het Noodfonds Energie aan te vragen of niet.

Krijgt u het advies hulp van het Noodfonds Energie aan te vragen? Meld u dan aan voor het Noodfonds. Daarbij heeft u nodig:

  • toegang tot DigiD
  • uw klantnummer van uw energieleverancier

Termijn

U kunt een aanvraag indienen tot 30 april 2023.

Het Noodfonds Energie probeert uw aanvraag binnen een maand af te handelen.

Bezwaar en beroep

U kunt geen bezwaar maken. U kunt wel het Noodfonds Energie vragen de berekening te controleren. Stuur daarvoor een e-mail met uw aanvraagnummer in de titel naar gegevenscontrole@noodfondsenergie.nl.