U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont. U kunt uw rijbewijs ook online bij de RDW aanvragen.  Het rijbewijs kunt u zonder afspraak ophalen. 

Omschrijving

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën(externe link) u voertuigen mag besturen.

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl(externe link).

Is uw rijbewijs niet afgegeven door Nederland, maar door een ander EU-land? Dan mag u dat rijbewijs in Nederland gebruiken, zolang het geldig is.

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:

  • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
  • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
  • uw rijbewijs bijna verloopt.
  • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
  • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
  • uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
  • uw rijbewijs beschadigd is.

Met een rijbewijs dat na 25 mei 2018 is afgegeven kunt u ook inloggen op overheidswebsites. Lees er meer over op de website van RDW(externe link).

Kosten

Een rijbewijs kost € 51,10

Wilt u met spoed een rijbewijs aanvragen? Dan betaalt u € 39,65 extra.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

  • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
  • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Controleer op CBR.nl of u een Gezondheidsverklaring moet invullen.(externe link) Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts. Of een rijtest doen.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden(externe link).

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl(externe link).

Aanpak

Verleng uw rijbewijs voortaan online!

Het is in onze gemeente mogelijk om een aanvraag rijbewijs digitaal aan te vragen. Het is niet nodig om een afspraak te maken om het rijbewijs op te halen.  Alle informatie staat op de website van de RDW(externe link).

Rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal zo snel mogelijk meldt. U kunt een verlies of diefstal melding vooraf online bij de RDW registreren, daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Heeft u een vermoeden dat er met uw rijbewijs is gefraudeerd? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs aan (u meldt dit niet online bij de RDW, want u bent het rijbewijs niet kwijt). 

Vermissing rijbewijs melden(externe link)

Gezondheidsverklaring

Heeft u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) nodig? Vraag deze online aan(externe link) bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag.

Pasfoto's

Pasfoto's kunt u door een fotograaf laten verzorgen, via een online pasfotoservice of u kunt zelf pasfoto's maken in het gemeentehuis. De pasfoto's dienen wel altijd te voldoen aan de pasfoto-eisen. Voor het zelf maken van pasfoto's in het gemeentehuis kunt u gebruikmaken van één van de twee fotohokjes.

De kosten zijn € 9,00. U kunt dit bedrag alleen contactloos voldoen.

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt dan kunt u het rijbewijs de volgende werkdag ophalen. U betaalt dan een toeslag.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.