Het is niet altijd even makkelijk om als inwoner de weg te vinden in de mogelijkheden, wetten en regels op het gebied van zorg en ondersteuning. Misschien loopt u tegen problemen aan, maar weet u niet goed waar u terecht kunt. Of misschien heeft u een hulpvraag, maar loopt u tijdens het stellen van uw vraag tegen problemen aan. Voor iedere inwoner die hier mee te maken krijgt, is er onafhankelijke cliëntondersteuning. Alle inwoners van de gemeente kunnen hiervan gratis gebruik maken.

Omschrijving

Onafhankelijke cliëntondersteuning is beschikbaar voor alle inwoners met een (hulp)vraag over zorg en ondersteuning. U kunt terecht bij de onafhankelijke cliëntondersteuner voor vragen op het gebied van wonen, opvoeding en ontwikkeling, school, werk, of wet- en regelgeving.  Onafhankelijke cliëntondersteuning is ook beschikbaar voor mantelzorgers, mensen met een beperking, psychische problemen, autisme of een ontwikkelingsachterstand.

Met welke vragen kunt u terecht voor onafhankelijke cliëntondersteuning?

  • Wat is een passende woonplek voor mijn dochter? Hoe kunnen wij er met elkaar voor zorgen dat ze binnenkort naar deze plek kan verhuizen?
  • Door een ongeluk kan ik niet alles meer. Hoe geef ik weer vorm aan mijn leven?
  • Het lukt mij niet om een baan te vinden. Wat kan ik hieraan doen?
  • Ik heb een meningsverschil met mijn zorgaanbieder, wat nu?
  • Hoe kan ik de begeleiding vinden die bij me past, en regelen dat deze begeleiding wordt opgestart?
  • Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden.
  • We hebben een gesprek met de gemeente over ondersteuningsmogelijkheden, het is fijn als er ook een onafhankelijk persoon mee gaat.

De onafhankelijke cliëntondersteuning wordt geboden door MEE. Deze ondersteuning staat los van de gemeente en zorgaanbieders. De onafhankelijke cliëntondersteuner staat naast u en houdt rekening met uw belangen. Er wordt uit gegaan van wat u wilt en wat u nodig heeft om zelfstandig deel te blijven nemen aan de maatschappij.

De onafhankelijke cliëntondersteuner vanuit MEE kan u helpen met het geven van informatie en advies op het gebied van zorg en ondersteuning. Ook kunnen zij u helpen bij het formuleren van uw hulpvraag, het verkrijgen van benodigde zorg en ondersteuning en het maken van keuzes hierbij. Wanneer het mogelijk is, doen zij dit met hulp van uw familie, vrienden en andere betrokkenen.

Ook kan een onafhankelijke cliëntondersteuner u helpen wanneer u een meningsverschil heeft met een zorgaanbieder of de gemeente.

Contact opnemen

MEE Zuid-Hollandse Eilanden

Telefoon: 0181 - 33 35 07

E-mail: servicebureau@meeplus.nl 

Website: www.meeplus.nl(externe link) 

Bezoekadres: Hoogwerfsingel 2, 3202 SP Spijkenisse