De lente is begonnen en dat betekent dat ook het NK Tegelwippen weer van start gaat! Van 21 maart tot en met 31 oktober steekt Goeree-Overflakkee de handen uit de mouwen. Ook dit jaar gaan inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente zelf vriendschappelijk de strijd aan met buurgemeente Hoeksche Waard. Tijdens het NK Tegelwippen worden zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. Op die manier is Nederland en ons eiland beter voorbereid op extreem weer, zoals een lange tijd van droogte, hitte of bij heftige regen. Ook worden de natuur en kleine dieren geholpen met meer groen.

Tegelwippen - Goeree-Overflakkee wipt tegen Hoeksche Waard

Het is de derde keer dat beide gemeenten deelnemen en ‘tegenover’ elkaar staan. Het eerste jaar won Goeree-Overflakkee, het tweede jaar ging Hoeksche Waard er met de winst vandoor. Ook dit jaar is er gezonde strijd om wie deze derde ronde de winnaar wordt. Maar het belangrijkste doel blijft natuurlijk om met elkaar zoveel mogelijk tegels te wippen en daarvoor in de plaats bloemen, planten en bomen te zetten. Vorig jaar hebben inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de twee gemeenten maar liefst 36.886 tegels gewipt. Dat is ruim 3.353 vierkante meter aan nieuw groen!

Elke tegel telt

Voor de wethouders Duurzaamheid van beide gemeenten is het NK Tegelwippen een goede manier om samen met inwoners te werken aan meer groen in straten, tuinen en op schoolpleinen. “Meer groen draagt bij aan verkoeling tijdens de hetere zomers. Het helpt bij het opvangen van te veel regenwater bij heftige buien in de herfst en natte winters, ook in de eigen tuin of buitenruimte”, vertelt wethouder Harry van Waveren van Hoeksche Waard. Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn van Goeree-Overflakkee vult aan: “Een paar tegels uit de tuin halen en er een gezellig bloemrijk hoekje van maken, kan daar al flink aan bijdragen. We nodigen dan ook iedereen uit mee te doen!”

Tegeltaxi GO rijdt weer

Voor iedereen op Goeree-Overflakkee die meedoet met het NK Tegelwippen, rijdt ook dit jaar de Tegeltaxi GO weer. Tot eind oktober haalt de Tegeltaxi gratis tegels op. Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. De voorwaarden staan op klimaatkrachtiggo.nl. 

Ook dit jaar subsidie beschikbaar

Net zoals vorige jaren, is ook dit jaar weer subsidie beschikbaar voor het klimaatbestendig maken van tuinen. Denk hierbij aan meer planten en bomen, een regenton, of een groen dak. Lees hier meer over via subsidie vergroening tuin of neem contact met ons op via duurzaamheid@goeree-overflakkee.nl.

Goede voorbeelden

Er zijn al veel mooie initiatieven op het eiland die bijdragen aan een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee. Daar zijn we trots op en dit delen we graag! Daarom komen wij graag in contact met inwoners, ondernemers of maatschappelijke organisaties die hun verhaal met ons willen delen via duurzaamheid@goeree-overflakkee.nl