Samenvatting

Mantelzorg is onbetaalde en vrijwillige hulp van mensen aan hun naasten met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen. Het gaat om hulp die verder gaat dan de ‘gebruikelijke hulp’ die in redelijkheid mag worden verwacht van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten.

Ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u jaarlijks het mantelzorgcompliment aanvragen.

Mantelzorgcompliment aanvragen

Het mantelzorgcompliment 2021 kon worden aangevraagd van 15 september tot en met 31 oktober 2021. 

Voor wie is het mantelzorgcompliment?

Iedere mantelzorger die extra zorg, hulp of ondersteuning biedt aan een inwoner van Goeree-Overflakkee kan worden aangemeld om het mantelzorgcompliment te mogen ontvangen. Er zijn wel een aantal voorwaarden:

 • Het aanvraagformulier moet worden ingevuld uit naam van de zorgvrager. 
  Maar uw mantelzorger (of iemand anders) mag wel helpen als dit nodig is.
   
 • Uw mantelzorger heeft zich geregistreerd bij de afdeling Mantelzorg van Stichting ZIJN. 
  Is dat niet het geval? Dan moet de mantelzorger zich laten registreren vóórdat de aanvraag wordt ingediend. Dat kan op vier manieren. Via de website https://zijngo.nl/inschrijven-als-mantelzorger, telefonisch via (0187) 483366 (keuze 2), door een e-mail te sturen naar m.vanderwelle@zijngo.nl of per post: Stichting ZIJN, Doetinchemsestraat 27, 3241 AA Middelharnis.
   
 • Uw mantelzorger heeft in 2021 al minimaal drie maanden, meer dan acht uur per week, meer dan gebruikelijke zorg aan u gegeven. 
  Het mantelzorgcompliment is niet bedoeld voor huisgenoten die gebruikelijke zorg verlenen.
   
 • Er kan per jaar per zorgvragend huishouden maximaal één mantelzorgcompliment worden weggeven. Daarnaast kan aan een mantelzorger ook maximaal één mantelzorgcompliment per jaar worden verstrekt.
  Als de zorgvrager meer mantelzorgers heeft, kan ieder jaar voor een andere mantelzorger het compliment worden aangevraagd.
   
 • De zorgvrager moet een inwoner zijn van de gemeente Goeree-Overflakkee. 
  De mantelzorger mag wel buiten de gemeente wonen.

Waar bestaat het mantelzorgcompliment uit?

Het mantelzorgcompliment bestaat dit jaar uit een Primera Keuze cadeaukaart ter waarde van € 200,00. Met de Keuze cadeaukaart kiest de mantelzorger zelf uit meer dan honderd cadeaukaarten uit het assortiment van Primera. Koop vooral ook lokaal, en besteed de bon in een winkel in bijvoorbeeld Middelharnis, Ouddorp of Oude-Tonge!

Mantelzorgcompliment aanvragen

Het mantelzorgcompliment 2021 kan worden aangevraagd van 15 september tot en met 31 oktober 2021. 

Na de aanvraag

Als de aanvraag is gedaan, heeft u een bevestigingsmail ontvangen dat de aanvraag bij de gemeente goed is doorgekomen. Geen e-mail gehad? Bel het Sociaalcontactpunt via telefoonnummer 14 0187 (keuze 1).

Na ontvangst kijken medewerkers van de gemeente of er voldaan is aan de voorwaarden. Als dat zo is, dan ontvangt de mantelzorger vóór 22 november een brief waarin staat dat er een mantelzorgcompliment gereed ligt op het gemeentehuis. Het mantelzorgcompliment kan vervolgens van maandag 22 november tot en met vrijdag 26 november worden opgehaald.

Vragen?

Heeft u vragen over het mantelzorgcompliment? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaalcontactpunt van de gemeente Goeree-Overflakkee, telefoonnummer 14 0187 (keuze 1). U kunt ook e‑mailen naar sociaalcontactpunt@goeree-overflakkee.nl.