Gemeente Goeree-Overflakkee is begonnen met het verstrekken van leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven staan in onze gemeente. We hebben in de week van 11 april met meer informatie de bij ons geregistreerde vluchtelingen in opvangplaatsen benaderd. 

Inschrijven in de gemeente

Om leefgeld te krijgen is het nodig dat Oekraïense vluchtelingen die hier onderdak hebben gevonden zich inschrijven bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak om langs te komen op het gemeentehuis via de link ‘afspraak maken inschrijving BRP(externe link)' en kies voor het onderste product 'Oekraïne'. Gaat het om meer dan 8 Oekraïense vluchtelingen? Bel dan 14 0187. 

Voor leefgeld is een eigen bankrekening nodig. 

Een bankrekening openen kan bij elke bank. Lukt het niet? Bijvoorbeeld omdat de vluchteling geen geldig internationaal paspoort of identiteitsbewijs heeft? Dan is er de mogelijkheid van een prepaid betaalpas van de gemeente. Daar zetten we leefgeld op en zo kan een pashouder toch de dagelijkse boodschappen afrekenen en andere betalingen verrichten. 

Iedere maand krijgt een vluchteling leefgeld. 

Vluchtelingen die binnen de gemeente Goeree-Overflakkee verblijven ontvangen iedere maand leefgeld, voor de periode dat zij in de gemeente verblijven en niet in eigen inkomsten kunnen voorzien. 
Iedere volwassen vluchteling moet een aanvraag indienen. Vluchtelingen die werk hebben, hebben geen recht op leefgeld.