Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te vernieuwen.  Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, als u een buitenlands of militair rijbewijs wilt omwisselen of als u een vrachtauto- of busrijbewijs heeft.

Let op

Misleidende websites actief bij aanschaf Gezondheidsverklaring rijbewijs

Er zijn misleidende websites actief bij de aanschaf van de Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs. Burgers denken dat ze bij de betreffende websites bijvoorbeeld een ‘pre-check’ kopen die genoeg zou zijn voor een Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs. Dat is niet zo.In werkelijkheid moeten klanten daarna alsnog naar de website van het CBR voor de echte gezondheidsverklaring. Hierdoor verdubbelt het bedrag. Verwijs burgers altijd naar de website van het CBR.

Omschrijving

Het is belangrijk dat u gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor uzelf maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.  Een gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. 

Kosten

Een gezondheidsverklaring kost € 44,50 bij aanvraag in het gemeentehuis (ook digitaal).

Aanpak

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en voor die van anderen. Daarom moet u gezond genoeg zijn om goed te kunnen autorijden. Vandaar dat een ‘verklaring van geschiktheid’ nodig is bij het aanvragen van het eerste rijbewijs en in sommige andere gevallen. Deze verklaring vraagt u aan door een ‘gezondheidsverklaring' in te vullen.

Dit is bijvoorbeeld nodig in de volgende gevallen:

 • Eerste rijbewijs: bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs of u als u uw rijbewijs met een nieuwe categorie uitbreidt. Niet bij bromfietsrijbewijs.
 • 75 jaar of ouder: bij het aanvragen van een rijbewijs.
 • 70 tot en met 74 jaar: bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs, als uw huidige rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt.
 • Gezondheidsredenen: als u al een rijbewijs met beperkingen heeft vanwege medische redenen. Of als er nieuwe gezondheidsklachten zijn die invloed kunnen hebben op uw rijvaardigheid.
 • Groot rijbewijs: bij het verlengen van rijbewijs voor vrachtwagen of bus.
 • Aanhanger: bij het uitbreiden van uw rijbewijs met categorie E.
 • Omwisselen buitenlands rijbewijs: als het rijbewijs niet is afgeven in een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.

U vult de vragen persoonlijk in en stuurt daarna het formulier door naar het CBR. Het CBR stuurt u het standaard keuringsverslag dat - voor ouderen en beroepschauffeurs- altijd door een arts moet worden ingevuld, maar ook eventuele andere verwijzingen. U ontvangt het keuringsverslag per post maar bij voorkeur digitaal. Dit verkort de doorlooptijd.

Chauffeurs moeten gekeurd worden door een arts van de Arbodienst.  Bij het ministerie van Sociale Zaken vindt u lijsten van gecertificeerde Arbodiensten.

Soorten gezondheidsverklaring

 • gezondheidsverklaring tot vijfenzeventig jaar
 • gezondheidsverklaring vijfenzeventig jaar en ouder 
 • gezondheidsverklaring rijbewijscategorie C, D en E 

U kunt een Gezondheidsverklaring op de volgende manieren aanvragen:

 1. Een Gezondheidsverklaring kunt u online invullen via Mijn CBR. Het CBR ontvangt dan direct uw informatie. Via Mijn CBR kunt u ook de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de Gezondheidsverklaring. Voor het online invullen van uw Gezondheidsverklaring heeft u een DigiD met SMS of APP controle nodig. Heeft u geen DigiD, vraag deze dan aan via digid.nl. Kunt u geen DigiD aanvragen? Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland woont. Dan kunt u uw Gezondheidsverklaring op papier bestellen. Dit kan in de webshop van het CBR.

 2. Ophalen in het gemeentehuis of online aanvragen bij de gemeente (Dit geldt alleen voor de gezondheidsverklaring 75+). Vul de gezondheidsverklaring thuis in en stuur het daarna in de meegeleverde antwoordenvelop naar het CBR.

Termijn

De gezondheidsverklaring wordt beoordeeld door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te Eindhoven. U ontvangt van het CBR een brief. Het CBR registreert de gegevens over de Verklaringen van geschiktheid en rijvaardigheid in een centraal systeem.

Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms langer dan vier maanden duren. Vul daarom tenminste vier maanden voor het verlopen van uw rijbewijs een Gezondheidsverklaring in. Digitaal is sneller. U kan daarom ook naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.