Er zijn aardig wat ondernemers op Goeree-Overflakkee die iets terug doen voor de maatschappij. Op vrijdag 2 februari werden zij in het zonnetje gezet. De gemeente Goeree-Overflakkee nodigde de bedrijven uit voor een heerlijke lunch bij DOK16 in Middelharnis.

Maar er werd niet gegeten voor er een ander belangrijk onderdeel werd afgehandeld. Het was aan wethouder Berend Jan Bruggeman om de dag te openen. “We willen onze inwoners graag een kans geven”, vertelde hij. “In het begin was dat best lastig omdat SROI ook voor bedrijven heel nieuw was. Maar er is een kentering te zien.”

SROI staat voor ‘Social Return On Investment’. Dat wil zeggen dat de gemeente aan organisaties, die grotere opdrachten voor hen uitvoeren, vraagt om iets terug te doen. En dan specifiek voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat het bedrijf 5 procent van de waarde van de opdracht terug geeft aan de samenleving. Beter gezegd: de gemeente wil dat er sociale winst behaald wordt.

“We lunchen hier vandaag bij DOK16 op Hernesseroord en een beter voorbeeld is er bijna niet. Hier kun je heel goed zien wat er mogelijk is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, ging de wethouder verder. “Jullie bieden kansen aan mensen die daar enorm van groeien en opleven. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Steeds meer bedrijven kloppen bij ons aan met de vraag of ze iets kunnen doen. En dat is een mooie vooruitgang.”

Groene kaart

Na de opening van de wethouder was het tijd voor de uitreiking van de Groene Kaarten. Deze Groene Kaart is in het leven geroepen door de gemeente als beloning voor de inzet van de organisaties. Maar de kaart kan ook gebruikt worden om bij andere gemeenten aan te tonen dat ze weten wat SROI is. De kaart laat zien dat ze hier op een creatieve manier invulling aan geven. Dat kan het bedrijf helpen om meer opdrachten binnen te krijgen.

De genodigden die een Groene Kaart kregen zijn organisaties die niet alleen hun SROI 100 procent hebben ingevuld. Zij hebben vooral veel moeite gedaan om dit op Goeree-Overflakkee te doen. De Groene Kaart werd in ontvangst genomen door de bedrijven Aannemersbedrijf Dorsman, Strukton Wegen & Beton vestiging Stellendam, Buurtdiensten Nederland, Zuidwester, Sjaloom Zorg, CuraMare, Samenwerkende Zorgboeren Zuid (Nollestee), Keep In Touch hulpverlening en Aannemingsbedrijf Stoutjesdijk.

Aannemersbedrijf Dorsman

Namens Aannemersbedrijf Dorsman was eigenaar Martijn Dorsman aanwezig bij de lunch. Hij is de vierde generatie en zijn bedrijf viert volgend jaar haar honderdjarig bestaan. Om de SROI te vervullen nam hij bij een klus in Goedereede twee leerlingen van de Beroepscampus in dienst. “We hebben daar panden verduurzaamd. De mbo-leerlingen zijn daar aan de slag gegaan met andere timmermannen”, liet Martijn weten.

“Daarnaast hebben we een sponsoring gedaan voor de banenmarkt op de Beroepscampus. En we hebben mensen aan een heftruckcertificaat geholpen zodat ze aan een baan konden komen. We vinden het belangrijk om mensen op te leiden, dus daar gaan we ook in de toekomst mee door. De bouwsector is lastig, er zijn overal mensen tekort. En daarbij vormen de leerlingen van nu de toekomst, ook voor ons bedrijf.”

Behalve de leerlingen van de Beroepscampus was er ook een team van GOwerkt betrokken bij de klus in Goedereede. “Zij hebben het pand schoongemaakt voor oplevering. Dat beviel heel goed. We willen in de toekomst zeker kijken op welke manier we vaker kunnen samenwerken met GOwerkt.”

CuraMare

Bestuurder Ellen Hoogervorst was aanwezig namens CuraMare. “Wij leiden mensen standaard op voor de thuiszorg”, vertelde ze. “Als mensen hun eigen huishouden niet meer kunnen doen, dan kunnen ze aankloppen bij de gemeente. Dan komen mensen van CuraMare bij hen thuis helpen. Daarnaast hebben we zowel BOL- als BBL-opleidingen. En mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bijvoorbeeld helpen bij Nieuw Rijsenburgh. Daar kunnen ze meewerken in het winkeltje of bij activiteiten. We willen dit graag gaan uitbreiden naar andere locaties van CuraMare.”

Voor CuraMare blijft het een uitdaging en heel dubbel. “Een mantelzorger mag van alles doen zonder papiertje. Maar zodra iemand bij ons op een locatie komt werken, hebben ze die papieren wel nodig. We willen zeker samenwerken met GOwerkt. En we zijn ook in gesprek met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Iedereen moet een kans kunnen krijgen op de arbeidsmarkt.”

Geslaagde lunch

Tijdens de lunch werd er lekker gegeten. Maar er ontstonden ook mooie gesprekken en contacten werden gelegd. De aanwezigen spraken over samenwerkingen en andere plannen. Kortom, een geslaagde lunch, vond ook wethouder Bruggeman.

“Het was leuk en heel lekker. Je ziet de mensen die hier werken ook stralen tijdens hun werk. Ze zijn blij met wat ze mogen doen en dat is mooi om te zien. Ik merkte aan de gesprekken aan tafel ook dat de bedrijven de lunch waardeerden. Ik heb echt wel wat goede gesprekken opgevangen. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”