Beste lezer,

2023 staat voor de deur! Een jaar met nieuwe uitdagingen én ontwikkelingen. Ik kijk er vol verwachting naar uit. 

Met de deurklink in de hand wil ik toch ook achteromkijken naar 2022. We kijken terug op een intensief jaar, dat ongetwijfeld ook in de geschiedenisboeken een plek krijgt. Het was het jaar dat – gelukkig – corona meer naar de achtergrond verdween. Tot onze verbazing en opluchting lukte het ook om de draad weer op te pakken. Natuurlijk, met de kennis van nu kijken de meesten van ons wel anders naar virussen, maar de veerkracht van onze samenleving was goed zichtbaar. 

De ‘coronacrisis’ ging dit jaar dan wel voorbij, 2022 was toch wel een jaar van de crises. Van de crisis op de woningmarkt tot de crisis met de energieprijzen die door het dak gingen. Ook de vluchtelingenstroom uit het door oorlog geteisterde Oekraïne en de overvolle asielzoekerscentra kregen het stempel crisis mee. 

Op de drempel van 2023 zijn al deze crises nog niet voorbij. Het duizelt soms. Daarom is het mooi dat we dit jaar met elkaar kerst konden vieren. Samen, elkaar vasthouden en omzien naar elkaar. Ook de jaarwisseling kunnen we nu weer met elkaar vieren.

En ik schrijf bewust ‘vieren’. Laten we er een feestje van maken! Een feestje hoort niet te eindigen met drukte op de spoedeisende hulp en meer dan 100.000 euro aan vernielingen. Houd het leuk én veilig met elkaar: kijk uit met het afsteken van vuurwerk.  

Kom, laten we vol goede moed het nieuwe jaar instappen! Ik wens u allen een liefdevol, gezond, duurzaam en veilig 2023! 

Ada Grootenboer-Dubbelman,
Burgemeester van Goeree-Overflakkee.

Nieuwjaarsreceptie op dinsdag 10 januari 2023 in Ouddorp

Op dinsdag 10 januari 2023 bent u van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van gemeente Goeree-Overflakkee in zalen- en sportcomplex Dorpstienden in Ouddorp. Tijdens de receptie kunt u het gemeentebestuur en inwoners ontmoeten en nieuwjaarswensen uitwisselen. Ook kunt u genieten van live pianomuziek en lokale versnaperingen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Programma

19.00 uur - Ontvangst
19.45 uur - Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman
20.00 uur - Toast-moment met rabarberbubbels
20.05 uur - Uitwisselen nieuwjaarswensen en netwerken
21.30 uur - Einde

We zien u graag op 10 januari! 

Openingstijden gemeentehuis rond feestdagen

In de eerste week van 2023 gelden de normale openingstijden van de gemeente:

Maandag: 8:00  - 12:00 uur

Dinsdag: 8:00  - 17:00 uur

Woensdag: 8:00  - 17:00 uur

Donderdag: 8:00  - 17:00 uur / 18:00 - 20:00 uur

Vrijdag : 8:00  - 12:00 uur

Zaterdag: 9.00  - 11:00 uur                   

Het gemeentehuis is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 ook telefonisch en via de chat op de website bereikbaar. Voor gemeentelijke producten en diensten gaat u naar het gemeentehuis of u regelt uw zaken gemakkelijk online op www.goeree-overflakkee.nl.

Calamiteiten en spoedeisende jeugdhulpkwesties

Bij calamiteiten, waarvoor we de buitendienst in­schakelen, kunt u (buiten de openingstijden van het gemeentehuis) bellen met de calamiteitentelefoon: 0187 - 47 53 35. Bij spoedeisende jeugdhulpkwesties kunt u (buiten de openingstijden van het gemeente­huis) bellen met het crisisinterventieteam: 010 – 233 00 00.

GO-bus

Ook de GO-bus rijdt volgens het vaste schema. Meer informatie over onze ‘rijdende balie’ vindt u op: https://www.goeree-overflakkee.nl/go-bus

Openingstijden en bereikbaarheid Streekarchief

De studiezaal van het streekarchief is iedere week op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur en 13:00 tot 15:00 op afspraak geopend.

Het streekarchief is telefonisch bereikbaar via 14 0187 en via de e-mail: streekarchief@goeree-overflakkee.nl.

Containers, bouw- en bedrijventerreinen

Containers

Jaarlijks krijgt de RAD na 1 januari meldingen van verbrande containers. Niet alleen levert dit een ri­sico op brand voor de omgeving op, maar de vervanging van containers kost ook geld. Deze kosten verhaalt de RAD op de gebruiker van de container. Om van­dalisme te voorkomen, vraagt de RAD u om de container na het leegmaken zo snel mogelijk weer op het eigen terrein te plaat­sen en niet op achterpaden en in brandgangen te laten staan.

Maatregelen containers RAD

De RAD treft voor de jaarwisseling de volgende maatregelen:

 • Alle onder- en bovengrondse containers gaan dicht van zaterdag 31 december 18.00 uur tot 1 januari 06.00 uur. Dat geldt niet voor glascontainers.
 • In de centrumgebieden haalt de RAD de textielcontainers weg. Andere containers gaan van donderdag 30 december tot maandag 2 januari op slot.
 • PMD-containers gaan van vrijdag 31 december tot maandag 2 januari op slot. De meeste bovengrondse PMD-containers worden op 27 en 29 december weggehaald. Op 3 en 5 januari plaatst de RAD ze weer terug.

Sluit uw tuin, bouw- en bedrijfsterrein goed af

Rond de jaarwisseling is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor uw woning, tuin of bouw- en bedrijfsterrein. Dit voorkomt vandalisme en brandstichting. Natuurlijk doen we vooral de oproep om veilig feest te vieren en van elkaars spullen af te blijven. Toch is het goed om rond uw woning of tuin geen losse materialen te laten liggen en bijvoorbeeld ook containers goed weg te zetten.

Voor ondernemers is het belangrijk om brandbare materialen, zoals autobanden, af te voeren of goed op te bergen. Laat uw afvalcontainers niet buiten staan. Als u de bedrijfsafvalcontainer niet op eigen terrein kunt plaatsen, bestaat de mogelijkheid om de container in overleg tijdelijk op de gemeentewerkplaats te stallen. Neem hiervoor contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0187.

Meer informatie over brandveiligheid vindt u op www.brandweer.nl. Voor algemene vragen over brandveiligheid kunt u contact opnemen met de lokale afdeling Brandveiligheid, bereikbaar via telefoonnummer 0181 - 67 77 50.

Veegt u ook de straat schoon op Nieuwjaarsdag?

Vooral door het afsteken van vuurwerk belandt er met oud en nieuw meer afval op straat dan normaal. Vuurwerkafval is niet goed voor het milieu en het is gevaarlijk voor kinderen en dieren. Daarnaast ziet het er natuurlijk niet fris uit. Daarom vragen we u op Nieuwjaarsdag een momentje vrij te maken om met elkaar de straat in uw buurt even schoon te vegen. Een half uurtje vegen kan al een groot verschil maken! En het kan ook nog eens hartstikke gezellig zijn. Zo vinken we het eerste goede voornemen in het nieuwe jaar al direct af. En we houden onze gemeente met elkaar #buitengewoonschoon.

Uw kerstboom is geld waard

De eerste dagen van het nieuwe jaar zijn altijd bijzonder. We proberen een start te maken met onze goede voornemens. Daarnaast sluiten we een periode met veel feestdagen af. Bij veel mensen is het aftuigen en opruimen van de kerstboom daar een vast onderdeel van. Ook dit jaar kan de jeugd een leuk zakcentje bijverdienen door kerstbomen op te halen en in te leveren. Voor iedere ingeleverde kerstboom ontvangen zij € 0,50. De inzameling is voor kerstbomen van particulieren. Er is geen maximaal aantal kerstbomen dat je mag inleveren. 

Woensdag 4 januari inleverdag kerstbomen

In de hele gemeente kan de jeugd (onder begeleiding van een volwassene) kerstbomen inleveren op woensdag 4 januari tussen 13.00 en 15.00 uur. Wij verwerken de kerstbomen vervolgens op milieuvriendelijke wijze. 

De inzamellocaties zijn:

District Oost:

 • Oude-Tonge: Gemeentewerf Tramweg 3
 • Achthuizen: Parkeerterrein voetbalvereniging FIOS, Kloosterstraat
 • Ooltgensplaat: Parkeerterrein ’t Centrum, Weesmolenstraat
 • Den Bommel: Kadeplein/Molendijk
 • Nieuwe-Tonge: Gemeentelijke werkplaats (naast brandweerkazerne), Achterweg
 • Stad aan ’t Haringvliet: Gemeentelijke werkplaats, Zevenster

District Midden: 

 • Middelharnis/Sommelsdijk: Parkeerterrein De Staver
 • Dirksland: Gemeentewerf, Philipshoofjesweg 57
 • Herkingen: Brandweerkazerne (gemeentelijke werkplaats), 1e Februariweg

District West:

 • Melissant: Brandweerkazerne (gemeentelijke werkplaats), Kerkhofweg
 • Ouddorp: Brandweerkazerne, ingang Molenweg 5
 •  Goedereede: Parkeerterrein In ’t Hof
 • Stellendam: Parkeerterrein Deltastraat, ter hoogte van nummer 10-12

Jacht- en buitenhaven Middelharnis tijdens feestdagen gesloten

Op zondag 1 januari is de jacht- en buitenhaven in Middelharnis gesloten. Tijdens deze dag is er geen havenmeester aanwezig in de havens en kunnen pleziervaartuigen niet afmeren.

Vuurwerk en carbidschieten

Vuurwerk afsteken

Gaat u tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of kijkt u mee als omstander? Steek veilig vuurwerk af en wees ook voorzichtig als omstander:

 • Lees de gebruiksaanwijzing;
 • draag een vuurwerkbril, ook als omstander;
 • houd afstand (minimaal 8 meter), ook als omstander;
 • gebruik een aansteeklont;
 • let op uw kleding, ook als omstander: geen capuchon, geen licht ontvlambare materialen, geen openstaande laarzen of zakken.

Illegaal vuurwerk

Het afsteken van illegaal vuurwerk is niet alleen verboden, het is ook zeer gevaarlijk. Dit vuurwerk heeft geen goedkeuring voor consumentengebruik. Dit betekent dat dit vuurwerk bijvoorbeeld soms niet wil afgaan. Of dat de zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging of ernstige verwondingen. Soms zijn er zelfs ook dodelijke slachtoffers te betreuren.

Daarom staan er flinke straffen op het bezitten en/of afsteken van illegaal vuurwerk. Zo bedraagt de minimale boete € 100. Daders krijgen ook een aantekening in hun strafblad. Dat kan grote gevolgen hebben. Mogelijk krijgen zij geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer. Die is soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. Jongeren tot 18 jaar die illegaal vuurwerk afsteken kunnen ook een Halt-straf krijgen. Ze moeten bijvoorbeeld rommel opruimen of een andere taak verrichten en daarnaast excuses aanbieden.

Meer informatie over vuurwerk vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Carbidschieten

De APV van de gemeente Goeree-Overflakkee verbiedt het afschieten van carbid. Het college van burgemeester en wethouders kan wel ontheffing verlenen voor het afschieten van carbid.

Voor vragen neemt u contact op met het team Veiligheid en Handhaving van de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187.

Houdt u een oogje in het zeil?

Voorkom inbraak tijdens feestdagen

Omdat er tijdens de feestdagen veel mensen niet thuis zijn is de kans op woninginbraken groter dan normaal. Neem dus uw voorzorgsmaatregelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het lijkt of er iemand thuis is. Natuurlijk letten ook politie en vrijwilligers van de buurtpreventie op vreemde en verdachte situaties. Maar zij kunnen het niet alleen. Zij kunnen uw ogen en oren hierbij goed gebruiken. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een persoon die op de uitkijk staat? Aarzel niet en bel direct 112. De politie kan dan wellicht een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad betrappen.

Meld rommel op straat

Rond de jaarwisseling pakt de gemeente brandgevaarlijke situaties extra snel aan. De gemeente zorgt voor een snelle verwijdering van rondslingerende materialen zoals planken en autobanden. Ook u kunt meehelpen om de straten schoon te houden. Zorg dat er geen extra rommel op straat belandt en ruim losliggend materiaal rondom uw woning tijdig op.

Welk nummer belt u wanneer?

Levensbedreigende en verdachte situaties? Bel 112.
Is de situatie niet spoedeisend, maar wilt u informatie delen? Bel 0900 - 8844 (politie).
Wilt u anoniem een melding doen? Bel 0800 - 7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Storingen, schades of brandbare materialen op de openbare weg kunt u melden bij de gemeente via het calamiteitennummer 0187 – 47 53 35

GO-alert-groepen: extra ogen en oren, ook met oud en nieuw

De politie van Goeree-Overflakkee roept de deelnemers van de GO-alert-groepen op om ook met oud en nieuw de extra ogen en oren van de politie te zijn. Beheerders kijken tijdens de jaarwisseling regelmatig in deze app. De beheerder van de groepen zet de meldingen ook door naar de politie. 

Wat kunt u melden via GO-alert?

We willen het graag veilig en gezellig houden in de nacht van oud en nieuw. Door te melden via GO-alert kan de politie zo snel mogelijk ingrijpen bij risico’s op vernielingen of andere gevaarlijke situaties. Meldingen over het afsteken van (illegaal) vuurwerk, vernielingen of het slepen met brandbaar materiaal om vuurtjes te stoken kunt u via GO-alert melden. Als elke seconde telt belt u uiteraard altijd 112. Waar geen spoed maar wel politie nodig is, kunt u het telefoonnummer 0900 – 8844 bellen. 

Nog geen lid van een WhatsApp-groep van GO-alert?

U kunt zich aanmelden door het deelnameformulier in te vullen op www.go-alert.nl. Ook kunt u hier meer informatie vinden over WhatsApp-buurtpreventie.

Schade verhalen

Is er ondanks alle maatregelen toch sprake van schade tijdens de jaarwisseling? Doe aangifte van incidenten en geef, waar mogelijk, aan wie de daders zijn. Het is mogelijk om de schade te verhalen op de daders, maar daarvoor is de aangifte van groot belang.

Aangifte doet u:

 • via de website van de politie: www.politie.nl/aangifte;
 • bij het politiebureau in Sommelsdijk of via het 3D-loket. Hiervoor maakt u een afspraak via telefoonnummer 0900 - 8844.

Geef hulpverlening de ruimte

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zet zich samen met politie en gemeente maximaal in tijdens de jaarwisseling. Brandweer, meldkamer- en ambulancepersoneel leveren een grote inspanning om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. We vragen inwoners dan ook om hen de ruimte te geven, zodat zij hun taken veilig kunnen uitvoeren.

Activiteiten voor jeugd op Oudejaarsdag

Heb jij al wat te doen op oudejaarsdag? Stichting ZIJN jongerenwerk, Youth for Christ Goeree-Overflakkee en de gemeente organiseren op die dag een toffe activiteit voor jongeren van 9 tot en met 18 jaar! In Ooltgensplaat, Dirksland en Stellendam kun je paintballen. Deelname is gratis.

Doe jij mee? Schrijf je dan in een team of individueel in via www.gosportencultuur.nl.