Buurtbus als oplossing voor Goeree-Overflakkee  

Connexxion, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland zijn de komende periode op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de oprichting van een buurtbusvereniging en het besturen van de buurtbus.

Wat is een buurtbus? 

De buurtbus is een kleinere bus voor 8 personen die volgens een vaste dienstregeling een vaste route rijdt. Buurtbussen rijden al in heel Nederland, vooral door dunbevolkte gebieden. Vrijwilligers zitten achter het stuur en dragen bij aan het verbinden van de kleine dorpen. Als vrijwillige buschauffeur van de buurtbus moet u in het bezit zijn van een B rijbewijs. Een groot rijbewijs is niet nodig. Lees meer over de buurtbus op de website van Connexxion(externe link).

Meld u aan als vrijwilliger voor de buurtbus 

Wilt u een buurtbus besturen? En meehelpen aan het bereikbaar houden van de kleinere dorpen van gemeente Goeree-Overflakkee? Meld u zich dan aan via het onderstaande aanmeldformulier. De buurtbus gaat bij voldoende aanmeldingen zo snel als mogelijk rijden.

Aanmeldformulier vrijwillige buschauffeur buurtbus

Stuurt u liever een e-mail? Dat kan. Doe dit naar buurtbus@goeree-overflakkee.nl. Graag ontvangen we uw naam, telefoonnummer, het type rijbewijs en uw beschikbaarheid. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden als vrijwilliger voor de buurtbus kan altijd. Er zit geen uiterste datum aan.

OV-op-maat 

Als blijkt dat er te weinig vrijwilligers zijn om vanaf september de buurtbussen te rijden, dan betekent dit helaas voor de lijnen 135 en 138 (Ooltgensplaat, Achthuizen, Den Bommel, Stad aan ’t Haringvliet, Nieuwe-Tonge en Herkingen) dat overdag OV-op-Maat ingevoerd wordt. Vanaf 9 januari 2022 is dat al het geval in de avonduren en het weekend. Dit houdt in dat de reiziger vooraf via de telefoon of de OV-op-Maat-app vervoer bestelt. 

Wat is de aanleiding?  

De verandering in de dienstregeling per 9 januari 2022 heeft gevolgen voor de reizigers van en naar verschillende dorpen. De gemeente ziet het alternatief van OV-op-Maat als een oplossing voor tijden waarin een reguliere busverbinding niet meer mogelijk is. Daarnaast wil de gemeente zoveel mogelijk inzetten op behoud van de busverbinding op werkdagen.  
En dat betekent: de buurtbus. De kans is namelijk groot dat vanaf september 2022 er meer aanpassingen van de dienstregeling nodig zijn, als steun van het Rijk stopt. Connexxion is dan genoodzaakt voor de eerdergenoemde dorpen ook overdag OV-op-Maat in te voeren.

Dat wil de gemeente proberen te voorkomen. In heel Nederland zijn er positieve ervaringen met buurtbussen. Dit zou ook heel goed voor Goeree-Overflakkee kunnen werken.