Buitengewoonschoon

Samen gaan we voor buitengewoonschoon

Als je aan Goeree-Overflakkee denkt, dan denk je natuurlijk direct aan… heerlijke hondendrollen op het wandelpad, bloeiende bierblikjes in de berm en smakelijke snackverpakkingen op het strand.

Denk je toch liever aan iets anders? Steek dan je handen uit de mouwen om samen ons prachtige eiland buitengewoonschoon te houden.

Sluit je aan bij de afvalhelden

Steeds meer eilanders zijn de rommel meer dan zat en rapen elke dag andermans afval op. Voor hen is het niet meer dan normaal. Voor ons zijn het echte helden waar we er nooit genoeg van hebben. Met de campagne buitengewoonschoon roepen we inwoners en bezoekers dan ook op om de rommel die je zelf maakt, ook zelf op te ruimen. En het liefst ook het blikje of peukje waar niemand zich blijkbaar om bekommerde. Samen gaat het ons lukken om ons mooie eiland buitengewoonschoon te houden!

Buitengewoonschoon helden van Goeree-Overflakkee

Wie zijn toch die mensen die gewapend met prullenbakken, prikkers en grijpers ons eiland schoonhouden? We stellen zes van hen graag aan je voor:

Joop – Vrijwilliger Schoon Goeree-Overflakkee
Joop haalt al meer dan tien(!) jaar vrijwillig zwerfafval op. ‘Ik merk dat het afval steeds meer wordt. Het is daarom hard nodig', vertelt Joop. ‘Maar nog fijner is het als mensen het afval niet op straat zouden gooien.'

Josien – Juffrouw
Juffrouw Josien prikt samen met haar leerlingen afval op weg naar de gymzaal. ‘Ik merk dat de kinderen dit ook belangrijk vinden, vooral voor de natuur en de dieren die last kunnen krijgen van het afval. Jong geleerd, is oud gedaan.'

Renée – Vrijwilliger Schoon Goeree-Overflakkee
Op Renée’s rollator staat: Ik heb geen taakstraf, ik doe mijn werk. “De buurman heeft deze rollator voor mij in elkaar geknutseld, er zit zelfs een prullenbak op. Superhandig!” Renée houdt straten en bermen al jaren schoon. “Zwerfafval opruimen is een verslaving voor mij”. Heel belangrijk dat afval in de berm wordt opgeruimd, want als een blikje wordt mee gemaaid belandt het in de nabijgelegen weilanden. ‘Koeien eten die ijzersnippers op en gaan daaraan dood', legt Renée uit.

Gerbrand – Medewerker buitendienst
Zo vader, zo zoon! Gerbrand trad in de schoenen van zijn vader en koos ook voor een carrière als chauffeur op de veegmachine. ‘Het mooiste aan mijn werk vind ik dat als ik door een straat heen rijd en achter mij kijk het gewoon schoon is', vertelt Gerbrand.

Huib – Opzichter buitendienst
Waarom Huib afval opruimt op het strand? ‘De kust is uniek, geen stuk is hetzelfde. Ik wil daarom het strand toegankelijk houden voor iedereen, zodat we er met elkaar van kunnen genieten'. Vorige zomervakantie is er door Huib en zijn collega’s 86 ton afval van het strand gehaald. Tuinstoelen, tafels en barbecues, je kunt het zo gek niet bedenken!

Marlies – Vrijwilliger Schoon Goeree - Overflakkee

Marlies ergerde zich onderweg naar haar werk aan het hoeveelheid afval in de berm. ‘Ik weet dat het iemand anders zijn rommel is. Maar je moet die knop voor jezelf omzetten. Je kunt beter zelf beginnen.' Marlies neemt het heft in eigen handen en ruimt haar fietsroute op.

Steek je handen uit je mouwen!

Om het eiland buitengewoonschoon te houden hebben we jouw hulp nodig! Dit kun je op twee manieren doen:

  1. meld je aan als vrijwilliger bij de Stichting Schoon Goeree Overflakkee (https://schoongoereeoverflakkee.nl/home/) en ga samen aan de slag,
    of
  2. vul het contactformulier hieronder in en ontvang een prikker en vuilniszakken. Zo kun je zelf aan de slag om jouw buurt buitengewoonschoon te houden!  

Prikker en vuilniszakken aanvragen 

Vragen, opmerkingen, ideeën?

Heb je vragen, opmerkingen of leuke ideeën voor de campagne? Vul dan onderstaand reactieformulier in.

Reactieformulier RAD