Onder de grond en onder het water van Goeree-Overflakkee liggen sporen van vroeger verborgen. Denk aan resten van oude dorpen, dijken, voorwerpen of graven. Deze archeologische vondsten vertellen ons hoe mensen hier vroeger leefden, werkten en woonden. Archeologie helpt ons om het verleden beter te begrijpen en te bewaren voor de toekomst.

Archeologie: oudste geschiedenis in beeld

De bewonings- en inpolderingsgeschiedenis van Goeree-Overflakkee heeft een schat aan archeologische en cultuurhistorische waarden opgeleverd. Over de oudste geschiedenis van Goeree-Overflakkee kunnen we niets vinden in archieven of in boeken, maar moeten we in de grond graven, echt spitten naar het verleden.

Zo zijn er sporen gevonden uit de IJzertijd (350–200 v. Chr.), nog van vóór de Romeinen. En we weten inmiddels dat de Romeinen langere tijd op Goeree hebben gewoond. Ten noorden van Goedereede lag ooit een Romeinse handelsnederzetting. Mogelijk stond daar ook een legerkamp (een castellum). Deze plek ligt nu onder water, zo’n 500 meter voor de kust. In de 17e eeuw vonden mensen hier al Romeinse munten en resten van oude gebouwen. De plek stond toen bekend als ‘de oude wereld’.

Aan de andere kant van het eiland ligt bij Ooltgensplaat het middeleeuwse Berwoutsmoer. En zo zijn er meer verdronken dorpen en archeologisch interessante plaatsen op Goeree-Overflakkee. 

Lees meer over de geschiedenis van Goeree-Overflakkee op de website van het Streekarchief Goeree-Overflakkee

Archeologiebeleid

Gemeenten hebben een wettelijke zorgplicht voor hun erfgoed. Hiervan maken niet alleen zichtbare monumenten deel uit, maar ook ondergrondse archeologische waarden. Een belangrijk onderdeel van het erfgoedbeleid is dat de archeologische waarden in de bodem behouden blijven waar dat kan. Als dat niet mogelijk is en archeologische waarden door bodemingrepen verloren dreigen te gaan, is archeologisch onderzoek noodzakelijk. 

Voor de gehele gemeente is een archeologische verwachtingskaart gemaakt. Deze kaart ligt aan de basis van de archeologische beleidskaart die daarna is opgesteld. Op de beleidskaart is de archeologische verwachting van een gebied vertaald naar een archeologische waarde in 8 verschillende kleuren. Lees ook de onderbouwing van het archeologiebeleid.

Archeologische vondst melden

Heeft u een heel oud voorwerp onder de grond of onder het water gevonden? Meld het bij de gemeente: Archeologische vondst melden.

vondst muur onder grond bij N215