Gemeente Goeree-Overflakkee vierde haar 10-jarig bestaan

In 2023 organiseerde we verschillende leuke activiteiten in het kader van ons 10-jarig bestaan. We organiseerden een jubileumlunch, namen video’s op, er is een gedicht, een fotowedstrijd en een kunstwedstrijd. Op deze pagina’s vind je een mooie terugblik op al deze activiteiten!

Gemeente Goeree-Overflakkee ontstond in 2013, door een samenvoeging van de voormalige gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis, Oostflakkee en het samenwerkingsverband ISGO.
 

Jubileumlunch

Ter gelegenheid van on 10-jarig bestaan, organiseerden we op 2 november 2023 een feestelijke lunch. De lunch vond plaats in Brasserie DOK16 op het terrein Hernesseroord in Middelharnis. 10 inwoners, 10 medewerkers van de gemeente en 10 raadsleden schoven aan bij de lunch. Een gezellige middag waar de gelukkigen met elkaar in gesprek gingen onder het genot van een uitgebreide lunch. Na afloop werd er ter ere van het 10-jarig bestaan een mooi gepland op het terrein van Hernesseroord.

Video's

1. Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze gemeente. Het 10-jarig jubileum is een mooie aanleiding om de mensen die ons eiland zo uniek maken in het zonnetje te zetten. In deze video komen 3 inwoners aan het woord die met veel passie en betrokkenheid vrijwilligerswerk doen. 

2. Eilandmarketing
Hoe laat je aan Nederland én de rest van de wereld zien hoe mooi ons eiland is? 10 jaar het ‘merk’ Goeree-Overflakkee en promotie van het eiland. In onze gemeente wordt dat gedaan door Eilandmarketing. Dit enthousiaste team werkt dagelijks aan een positief imago van Goeree-Overflakkee. Voor bezoekers van het eiland, maar ook voor onze inwoners, mensen die woonruimte zoeken, ondernemers én werknemers. 

3. Raadsleden
Zij vertegenwoordigen de stem van de gemeenschap en zetten zich in voor een betere toekomst voor ons allemaal. Waar zijn ze trots op? Hoe ziet Goeree-Overflakkee er over 10 jaar uit? Wat is hun wens voor u? Zes raadsleden gingen met een ‘kletspot’ met vragen en stellingen met elkaar in gesprek over het eiland waar ze zonder uitzondering grôôs op zijn.

4. Kinderen
Een aantal tienjarigen komen aan het woord en vertellen wat ze leuk vinden om te doen, welke plek op het eiland ze graag bezoeken en welke wens ze hebben voor het eiland. 

5. Collegeleden
Het College van B&W spreekt hun wensen uit voor de komende 10 jaar van gemeente Goeree-Overflakkee.

Gedicht Reizende Dichters

‘Goeree-Overflakkee overgedragen’. Zo heet het gedicht dat de Reizende Dichters gezamenlijk hebben geschreven ter ere van het 10-jarig bestaan van de gemeente. Het prijkt op de gevel van het gemeentehuis, schuin boven de entree. Een afvaardiging van het dichterscollectief en wethouder Jaap Willem Eijkenduijn onthulden in september 2023 het gedicht.

Fotowedstrijd

Bijna 50 enthousiaste inwoners stuurden een inzending in voor de fotowedstrijd 10 jaar GO. 10 inzendingen lieten we uitvergroten. De doeken stelden we tentoon tijdens onze nieuwjaarsreceptie op 9 januari 2024. Daar maakte burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman ook de winnende inzending bekend. Winnaar Bep Ardon ontving een mooi, lokaal streekproductenpakket. Inwoners kregen na afloop de uitvergroting mee naar huis.

Burgemeester met Bep Ardon, winnaar fotowedstrijd 10 jaar GO.

Kunstwedstrijd basisscholen

OBS De Westhoek in Ouddorp wint prijs voor mooiste kunstwerk

Het thema van de kunstwedstrijd ter viering van het 10-jarig jubileum van de Gemeente Goeree-Overflakkee was ‘Goeree-Overflakkee door de ogen van de kinderen’. Deze wedstrijd was een initiatief van de gemeente en bood elke basisschool op het eiland de kans om deel te nemen. Elk van deze scholen ontving een groot canvas doek met de opdracht om een kunstwerk te creëren dat de favoriete plek van de kinderen in hun dorp uitbeeldde. Dit resulteerde in 21 prachtige kunstwerken die op de volgende bladzijde staan afgebeeld. Onder deze mooie creaties sprong er één in het bijzonder uit, en dit werk werd dan ook door de jury, bestaande uit Jaap Willem Eijkenduijn (wethouder kunst en cultuur), Arie Cové (bestuurder RGO) en Harald Jassoy (beeldend kunstenaar en lid van de culturele raad), bekroond als de absolute winnaar.

De jury gaf een lovende beoordeling over het winnende schilderij van OBS De Westhoek: “Dit schilderij is erg kleurrijk en het is te zien dat er met divers materiaal gewerkt is. Daarnaast is het schilderij 
authentiek: er komt duidelijk naar voren dat leerlingen hun eigen creativiteit tot uiting konden brengen. Ook komen de herkenbare plekken in Ouddorp goed naar voren in het schilderij.” 

Woensdag 13 december werden de winnaars verrast met een prijsbeker en mochten zij het schilderij overhandigen aan wethouder Jaap Willem. Dit schilderij zal komend jaar tentoongesteld worden in de publiekshal van het gemeentehuis, zodat alle inwoners het kunnen bewonderen.