Tijdvak 1000 - 1500

Streekarchief
Streekarchief  |  Tijdvak 1000 - 1500

Tijdvak 1000 - 1500

 • Kerk en kasteel

  Heren van Voorne en Westvoorne (ca. 1000 - 1300)

  Het duurt tot het begin van de twaalfde eeuw voordat er in oude papieren vermeldingen van het eiland Goeree zijn te vinden. Het eilandje wordt dan Westvoorne genoemd.

  Lees verder
 • Goedereede krijgt stadsrechten

  De welvaart van een havenplaatsje (1312)

  Ouddorp – de naam zegt het al – is heel oud. Het dorp ligt midden op het eilandje Goeree en heeft dan nog geen haven. De plaatselijke vissers zullen hun scheepjes eerst op het strand hebben getrokken.

  Lees verder
 • Berwoutsmoer

  Leven in onbedijkt gebied (1200 - 1400)

  In de late Middeleeuwen (1200-1300) is het veengebied, waar nu het eiland Overflakkee is gelegen, door het uitschuren van de aanwezige geulen en de met enige regelmaat voorkomende overstromingen uiteen gevallen tot een wirwar van eilandjes, schorren en platen. Het gebied lijkt op wat nu de Slikken van Flakkee en de Hellegatsplaten zijn.

  Lees verder
 • Bedijking polder Dirksland

  De inpoldering van Overflakkee (1416)

  Na het moeren komt de tijd van bedijkingen. Het is inmiddels begin vijftiende eeuw. De vroegere moerlanden slibben steeds verder op en de eigenaren van de platen en schorren gaan over tot het aanleggen van winterdijken.

  Lees verder
 • Sleuteldorpen

  Planologie van de nieuwe dorpen (1465)

  Bij de uitgifte tot bedijking wordt bepaald, dat er een kerk gesticht moet worden. De kerk vormt het middelpunt van het nieuwe dorp. Plaatsbepalend voor het dorp is de aanwezigheid van een (oude) kreek, waarvan een deel dienst kan gaan doen als haven.

  Lees verder
 • Bouw toren Goedereede

  Monumentale bouwkunst van de kerken (1467 - 1512)

  De oudste nog bestaande gebouwen in Nederland zijn de kerken en enkele kastelen. De alleroudste kerken zijn gebouwd in Romaanse stijl.

  Lees verder