Avond van de Geschiedenis 2019

Streekarchief
Streekarchief  |  Nieuwsberichten  |  Avond van de Geschiedenis 2019

Avond van de Geschiedenis 2019

Zoals ieder jaar is ook dit jaar oktober weer de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Zij/Hij. In samenwerking met Historische Vereniging ‘De Motte’, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert het Streekarchief op woensdag 16 oktober de Avond van de Geschiedenis. Spreker is dit jaar Leendert van Wezel.

Leendert van Wezel, geboren in Stellendam, is de auteur van het boek ‘Nynke’. ‘Nynke’ is geïnspireerd op het verhaal van Nynke Dimmensdr., die in 1585 samen met haar zus Leene in Goedereede van hekserij en heulen met de duivel beschuldigd werd. Stadsgenoten getuigden tegen Nynke, deskundigen werden geraadpleegd en in december 1585 werd Nynke door de baljuw ter dood veroordeeld.

Nynke werd al jaren met argusogen gevolgd door haar stadsgenoten. Al vaker hadden ze haar uitgemaakt voor heks. Wat maakte dat het in 1585 ook daadwerkelijk tot een vonnis kwam? Wat voor dreiging ging er uit van de eenzame weduwe? ‘Nynke’ is een beklemmend verhaal van een middeleeuwse vrouw die langzaam maar zeker verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij, gezien door de ogen van haar broer. Was er sprake van een volksgericht? Of was er toch meer aan de hand? De auteur zal u meenemen in het zoek- en schrijfproces en verder ingaan op deze vragen.

De Avond van de Geschiedenis wordt gehouden op 16 oktober vanaf 20.00 uur tot 22.15 uur in ‘Het Rondeel’ aan de Dwarsweg 40 in Middelharnis. Kaarten á € 5,00 per stuk zijn te bestellen via https://www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/actueel/agenda/kunst/2019/AvondGeschiedenis-MH.16102019.html  . U bent van harte uitgenodigd voor deze avond.