Lokale historie

Goeree-Overflakkee heeft een rijke geschiedenis en datzelfde geldt voor de verschilende plaatsen op het eiland. Op deze pagina treft u niet alleen een korte historische schets van het het eiland, maar er worden ook regelmatig artikelen toegevoegd over uiteenlopende historische onderwerpen.

 • Ontwikkelingsstadia Goeree

  Goeree en Overflakkee waren eens twee afzonderlijke eilanden. Over de ontstaansgeschiedenis van Goeree is maar weinig bekend. Het eilandje heeft een hoge ouderdom. Overflakkee is aanmerkelijk jonger en in zijn geheel door mensenhanden gemaakt met hier en daar wat hulp van de natuur.

  Lees verder
 • Ontstaansgeschiedenis van het eiland

  De tijd laat zijn sporen na. We zien dit ook in het landschap van het eiland Goeree- Overflakkee. Door ingrijpen van de mens is het eiland gevormd, in cultuur gebracht. We zien dat in het laatst van de 20e eeuw diezelfde mens meer ruimte gaat geven aan de natuur. Of het nu 'echte' of 'gemaakte' natuur is, daarover lopen de meningen uiteen. Eén ding is zeker: de mens heeft ook nu weer de regie in handen. Maar af en toe is de natuur de baas, zoals we hebben gezien bij de verwoestende Watersnoodramp van 1953. Het is deze ramp geweest, die een groot stempel heeft gezet op de huidige vorm en de toestand van het eiland en zijn bewoners.

  Lees verder
 • Winters op Goeree-Overflakkee

  ‘Vroeger had je pas echte winters’ is een veel gehoorde uitspraak, maar is dat wel zo? Ja, je hebt in het verleden zeer strenge winters gehad, maar ook uit de recentere historie zijn enkele memorabele winters te noemen, zoals die van 1963 en 1979. De meeste winters uit de eerste helft van de twintigste eeuw verlopen redelijk normaal met wat sneeuw, matige vorst en één of twee weken schaatsenrijden. Zij worden nu en dan afgewisseld door een echt strenge winter. Dit zijn de winters die indruk hebben gemaakt door hun uitzonderlijke koude en daarmee gepaard gaande overlast. Over deze winters wordt jaren later nog gepraat, winters die geschiedenis hebben geschreven.

  Lees verder
 • Criminaliteit en rechtspraak in Middelharnis

  Middelharnis, gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, was in het verleden een hoge heerlijkheid. Wat hield dit precies in en hoe is dat zo gekomen? Op het gebied van de vroegere rechtspraak zijn nog tal van andere vragen te stellen. De gemeente Middelharnis beschikt over een rijk archief met daarin een schat aan informatie over ons verleden en dus ook over de rechtspraak en criminaliteit.

  Lees verder
 • Lambertus Kolff, regent in Middelharnis in de Bataafse/Franse tijd

  Op 21 maart 1749 zag in Middelharnis een jongen het levenslicht, die in de latere historie van dit vissersplaatsje een belangrijke plaats zou innemen, namelijk Lambertus Kolff. De familie Kolff behoorde lange tijd tot de dorpselite van Middelharnis. Verscheidene leden van deze familie namen vooraanstaande plaatsen in diverse besturen in. Hun invloed op de dorpspolitiek was zeer groot. Eén van de markantste persoonlijkheden van de familie Kolff was Lambertus.

  Lees verder
 • Joodse families op Goeree-Overflakkee

  Op dit moment wordt gewerkt aan een boek over de joden op Goeree-Overflakkee. Onderdeel van dit boek is het in kaart brengen van alle joodse families die op het eiland hebben gewoond. Niet alle joden zijn erin beschreven, vaak omdat zij er maar vrij korte tijd verbleven, soms maar een jaar.

  Lees verder

Adres- en contactgegevens

Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis.

Telefoon 14 0187

E-mail streekarchief@goeree-overflakkee.nl

Routebeschrijving en routeplanner

Openingstijden

De studiezaal is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur.

 • RSS