Archieven

Streekarchief
Streekarchief  |  Archieven

Archieven

Uw zoekacties: Carto-topografische catalogus
x6003 Carto-topografische catalogus

U zoekt nu binnen een specifieke toegang, zoekresultaten zullen zich daarom binnen deze toegang bevinden.
 

Zoeken en bladeren

  • Bladeren. U kunt door de inventaris bladeren door hieronder op 'Inventaris' te klikken. U krijgt dan de volledige inventaris in een boomstructuur te zien. Eventuele rubrieken kunt u openen door op het plusje voor de titel te klikken. Kijkt u verder ook zeker even in de inleiding. Deze bevat over het algemeen meer informatie over het archief en de archiefvormer, daarnaast staan in de inleiding soms aanwijzingen voor u als gebruiker. Sommige gemeentelijke archieven zijn gevormd als code-archief volgens de VNG-code. In dat geval bevat de inleiding meer informatie over hoe dit systeem werkt.
  • Eenvoudig zoeken. Bent u op zoek naar een specifiek resultaat, dan kunt u beginnen met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek inventarisnummer dan kunt u daar in dit veld op zoeken. Verder is het mogelijk om uw zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Zoekresultaten
Als u gezocht hebt op een zoekterm worden de gevonden archiefstukken getoond onder 'Gevonden archiefstukken'. Als u één van de resultaten in deze lijst aanklikt wordt er meer informatie over dit archiefstuk getoond, zoals de datering van het stuk en eventuele informatie in het veld 'Notabene'. Verder ziet u ook waar het archiefstuk zich in de structuur van de archieftoegang bevindt.
 

6003 Carto-topografische catalogus
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte ontwikkeling van de cartografie
Kaarten in de 16e en 17e eeuw
6003 Carto-topografische catalogus
Inleiding
Beknopte ontwikkeling van de cartografie
Kaarten in de 16e en 17e eeuw
Toen de boekdrukkunst met losse loden letters omstreeks 1440 in Europa was (her?) uitgevonden, werd ook de weg geëffend voor het drukken van afbeeldingen in de tekst en daarmee ook van geografische kaarten. De eerste kaarten werden in hout uitgesneden, waarbij de lijnen hoog bleven en de witte vlakken laag (hoogdruk). Deze houtsnede techniek had zijn nadelen, omdat de houten plank door uitdroging kon scheuren en kromtrekken en na een beperkt aantal afdrukken was hij versleten. Toch bleef deze techniek in Duitsland en in de Nederlanden tot halverwege de 16e eeuw in gebruik, terwijl in Italië de houtsnede in het 4e kwart van de 15e eeuw door de koperplaat vervangen werd, die veel duurzamer was en waarbij juist de weggestoken groeven in de plaat voor een afdruk zorgden (laagdruk).
Waren kosmografie en cartografie tot het tweede kwart van de 16e eeuw voornamelijk het terrein van de Italianen, in de tweede helft van de 16e eeuw zien we een verschuiving naar Duitsland en Vlaanderen. Grote namen zijn daar: Sebastian Münster (1488-1552), Gerard Mercator (1512-1594) en Abraham Ortelius (1527-1598).
Na de val van Antwerpen in 1578 verlieten veel kooplieden en geleerden de Zuidelijke Nederlanden om zich veelal in Amsterdam te vestigen. Onder hen was Jodocus Hondius, die zich net als zijn collega's Bertius en Kaerius, via een tussenstop van negen jaar in Londen, in 1593 in Amsterdam vestigde. In 1604 verwierf hij op een veiling in Leiden de koperplaten van Mercator, die hij aanvulde met 36 nieuwe kaarten, waarop hij in 1606 zijn Mercator Hondius atlas uitgaf. Zijn zoons Henricus en Jodocus II en zijn schoonzoon Johannis Janssonius brachten de zaak tot bloei en waren een voorbeeld voor beroemde kaartuitgevers als de firma's Blaeu, Visscher en de Wit. Behalve dat men over en weer elkaars kaarten kopieerden, werd ook veel geld gestoken in de aankoop van nieuw ontwikkeld materiaal. Dit maakte Amsterdam in de 17e eeuw tot wereldleider voor de cartografische productie.
Kaarten in de 18e eeuw
Kaarten in de 19e eeuw
Kaarten in de 20e eeuw
Beknopte beschrijving van de prentkunst
Aanwijzingen voor de gebruiker
Carto-topografische catalogus
Kenmerken
Soort toegang:
Inventaris
Status Inventarisatie:
Definitieve inventaris ontsloten
Inventarisatiedatum:
2005-2020
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS