Archieven

Streekarchief
Streekarchief  |  Archieven

Archieven

Uw zoekacties: Carto-topografische catalogus
x6003 Carto-topografische catalogus

U zoekt nu binnen een specifieke toegang, zoekresultaten zullen zich daarom binnen deze toegang bevinden.
 

Zoeken en bladeren

  • Bladeren. U kunt door de inventaris bladeren door hieronder op 'Inventaris' te klikken. U krijgt dan de volledige inventaris in een boomstructuur te zien. Eventuele rubrieken kunt u openen door op het plusje voor de titel te klikken. Kijkt u verder ook zeker even in de inleiding. Deze bevat over het algemeen meer informatie over het archief en de archiefvormer, daarnaast staan in de inleiding soms aanwijzingen voor u als gebruiker. Sommige gemeentelijke archieven zijn gevormd als code-archief volgens de VNG-code. In dat geval bevat de inleiding meer informatie over hoe dit systeem werkt.
  • Eenvoudig zoeken. Bent u op zoek naar een specifiek resultaat, dan kunt u beginnen met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek inventarisnummer dan kunt u daar in dit veld op zoeken. Verder is het mogelijk om uw zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Zoekresultaten
Als u gezocht hebt op een zoekterm worden de gevonden archiefstukken getoond onder 'Gevonden archiefstukken'. Als u één van de resultaten in deze lijst aanklikt wordt er meer informatie over dit archiefstuk getoond, zoals de datering van het stuk en eventuele informatie in het veld 'Notabene'. Verder ziet u ook waar het archiefstuk zich in de structuur van de archieftoegang bevindt.
 

6003 Carto-topografische catalogus
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte ontwikkeling van de cartografie
Kaarten in de 16e en 17e eeuw
Kaarten in de 18e eeuw
Kaarten in de 19e eeuw
6003 Carto-topografische catalogus
Inleiding
Beknopte ontwikkeling van de cartografie
Kaarten in de 19e eeuw
In de reguliere gedrukte kaarten en atlassen treedt al in de laatste jaren van de 18e eeuw een verzakelijking op. De versierde titelcartouches met daarin vaak allerlei informatie verdwijnen of veranderen in een simpele ovaal of rechthoek. De kaarten winnen aan accuratesse en de koperdruk wordt in het eerste kwart van de 19e eeuw uitgefaseerd en vervangen door de staalgravure en de steendruk (lithografie). In de tweede helft van deze eeuw kan door een verfijning van dit procedé, middels herhaalde drukgangen van de zelfde steen, vierkleurendruk worden bereikt. Het handmatig inkleuren van kaarten neemt hierdoor sterk af. Een voorbeeld van late handkleuring (grenskleuring in dit geval) zien we bij de kaartjes uit de “Gemeente-Atlas van Nederland” van Jacob Kuyper uit 1865-1869. Uitgeverij Suringar uit Leeuwarden liet de kaartjes in thuiswerk kleuren: tien kaartjes voor één cent. Nederland speelt in de wereld van de cartografie nog slechts een ondergeschikte rol en is overvleugeld door zijn grote buren Engeland, Frankrijk en Duitsland.
In de verzameling van het Streekarchief zien we een toename van waterstaatkundige kaarten, waterbouwkundige kaarten, polderkaarten, kadasterkaarten en gemeentekaartjes.
Kaarten in de 20e eeuw
Beknopte beschrijving van de prentkunst
Aanwijzingen voor de gebruiker
Carto-topografische catalogus
Kenmerken
Soort toegang:
Inventaris
Status Inventarisatie:
Definitieve inventaris ontsloten
Inventarisatiedatum:
2005-2020
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS