Archieven

Streekarchief
Streekarchief  |  Archieven

Archieven

Uw zoekacties: Carto-topografische catalogus
x6003 Carto-topografische catalogus

U zoekt nu binnen een specifieke toegang, zoekresultaten zullen zich daarom binnen deze toegang bevinden.
 

Zoeken en bladeren

  • Bladeren. U kunt door de inventaris bladeren door hieronder op 'Inventaris' te klikken. U krijgt dan de volledige inventaris in een boomstructuur te zien. Eventuele rubrieken kunt u openen door op het plusje voor de titel te klikken. Kijkt u verder ook zeker even in de inleiding. Deze bevat over het algemeen meer informatie over het archief en de archiefvormer, daarnaast staan in de inleiding soms aanwijzingen voor u als gebruiker. Sommige gemeentelijke archieven zijn gevormd als code-archief volgens de VNG-code. In dat geval bevat de inleiding meer informatie over hoe dit systeem werkt.
  • Eenvoudig zoeken. Bent u op zoek naar een specifiek resultaat, dan kunt u beginnen met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek inventarisnummer dan kunt u daar in dit veld op zoeken. Verder is het mogelijk om uw zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Zoekresultaten
Als u gezocht hebt op een zoekterm worden de gevonden archiefstukken getoond onder 'Gevonden archiefstukken'. Als u één van de resultaten in deze lijst aanklikt wordt er meer informatie over dit archiefstuk getoond, zoals de datering van het stuk en eventuele informatie in het veld 'Notabene'. Verder ziet u ook waar het archiefstuk zich in de structuur van de archieftoegang bevindt.
 

6003 Carto-topografische catalogus
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte ontwikkeling van de cartografie
Kaarten in de 16e en 17e eeuw
Kaarten in de 18e eeuw
6003 Carto-topografische catalogus
Inleiding
Beknopte ontwikkeling van de cartografie
Kaarten in de 18e eeuw
In de 18e eeuw verliest de Nederlandse cartografie in snel tempo terrein aan de Franse, de Duitse en de Engelse cartografen. De Nederlandse kaartenhuizen investeren niet langer in gedegen veldwerk of in het betrekken van nieuwe kaarten van moderne landmeters en cartografen. Men teert op het telkens opnieuw uitgeven van 17e eeuws materiaal, waarbij sommige koperplaten worden bijgewerkt en aangepast aan de recente actualiteit. De grootste uitgeverij van cartografisch materiaal is in deze eeuw de firma Covens & Mortier. Pieter Mortier sloot vanaf 1690 contracten, die hem het recht gaven cartografische uitgaven van Franse uitgevers op de markt te brengen. In 1866 sloot de firma voorgoed haar deuren. Een andere dynastie, ditmaal specifiek op het gebied van zeekaarten en navigatie instrumenten is de firma van Keulen, die tot 1885 werkzaam was.
Goede cartografen, die zelf veldwerk verrichtten en vernieuwend werk publiceerden waren in deze tijd Nicolaas Qruquius (Kruik) en vader en zoons Hattinga. Indien niet anders vermeld zijn de onderstaande kaarten alle in kopergravure afgedrukt.
Kaarten in de 19e eeuw
Kaarten in de 20e eeuw
Beknopte beschrijving van de prentkunst
Aanwijzingen voor de gebruiker
Carto-topografische catalogus
Kenmerken
Soort toegang:
Inventaris
Status Inventarisatie:
Definitieve inventaris ontsloten
Inventarisatiedatum:
2005-2020
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS