Archieven

Streekarchief
Streekarchief  |  Archieven

Archieven

Uw zoekacties: Archief en manuscripten van D.K. Soldaat-Poortvliet
x5125 Archief en manuscripten van D.K. Soldaat-Poortvliet

U zoekt nu binnen een specifieke toegang, zoekresultaten zullen zich daarom binnen deze toegang bevinden.
 

Zoeken en bladeren

  • Bladeren. U kunt door de inventaris bladeren door hieronder op 'Inventaris' te klikken. U krijgt dan de volledige inventaris in een boomstructuur te zien. Eventuele rubrieken kunt u openen door op het plusje voor de titel te klikken. Kijkt u verder ook zeker even in de inleiding. Deze bevat over het algemeen meer informatie over het archief en de archiefvormer, daarnaast staan in de inleiding soms aanwijzingen voor u als gebruiker. Sommige gemeentelijke archieven zijn gevormd als code-archief volgens de VNG-code. In dat geval bevat de inleiding meer informatie over hoe dit systeem werkt.
  • Eenvoudig zoeken. Bent u op zoek naar een specifiek resultaat, dan kunt u beginnen met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek inventarisnummer dan kunt u daar in dit veld op zoeken. Verder is het mogelijk om uw zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Zoekresultaten
Als u gezocht hebt op een zoekterm worden de gevonden archiefstukken getoond onder 'Gevonden archiefstukken'. Als u één van de resultaten in deze lijst aanklikt wordt er meer informatie over dit archiefstuk getoond, zoals de datering van het stuk en eventuele informatie in het veld 'Notabene'. Verder ziet u ook waar het archiefstuk zich in de structuur van de archieftoegang bevindt.
 

5125 Archief en manuscripten van D.K. Soldaat-Poortvliet
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Verantwoording van de inventarisatie
5125 Archief en manuscripten van D.K. Soldaat-Poortvliet
Inleiding
Verantwoording van de inventarisatie
Het archief en de manuscripten werden door de erfgenamen van mevrouw Soldaat bij het Streekmuseum in Sommelsdijk ondergebracht. In 2009 kwamen ze binnen bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Van enige ordening was geen sprake. Alle geschriften lagen met foto’s, krantenknipsels en correspondentie in een grote verhuisdoos. Na een eerste selectie bleven vijf hoofdterreinen over, die ook de velden dekken waarop mevrouw Soldaat zich heeft ingespannen. Dat waren:

I. Verhalen
II. Gedichten
III. Dialectonderzoek
IV. Foto's
V. Diversen

Haar verhalen en gedichten zijn in enkele boekjes en minstens een gedichtbundel uitgegeven. Veel is echter ook in de plaatselijke kranten gepubliceerd. Haar dialectonderzoek richtte zich op de vastlegging van de woordenschat van het Flakkees. Hiertoe werden in samenwerking met het P.J. Meertens Instituut vele vragenlijsten ingevuld. Ook was zij actief binnen de Zeeuwse Vereniging. De foto’s zijn vermoedelijk gebruikt bij de productie van enkele fotoboekjes over Dirksland. Daar het materiaal slechts zelden van een jaartal was voorzien is afgezien van een chronologie. Dieper onderzoek kan hier misschien nog opheldering brengen voor wat betreft de precieze volgorde van haar productie. Waar van een gedicht of een verhaal meerdere versies waren zijn deze zo veel mogelijk bij elkaar geplaatst, bestaande katernen zijn echter intact gelaten.
Kenmerken
Status Inventarisatie:
Definitieve inventaris ontsloten
Soort toegang:
Inventaris
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS