Archieven

Streekarchief
Streekarchief  |  Archieven

Archieven

Uw zoekacties: De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk
x3018 De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk

U zoekt nu binnen een specifieke toegang, zoekresultaten zullen zich daarom binnen deze toegang bevinden.
 

Zoeken en bladeren

  • Bladeren. U kunt door de inventaris bladeren door hieronder op 'Inventaris' te klikken. U krijgt dan de volledige inventaris in een boomstructuur te zien. Eventuele rubrieken kunt u openen door op het plusje voor de titel te klikken. Kijkt u verder ook zeker even in de inleiding. Deze bevat over het algemeen meer informatie over het archief en de archiefvormer, daarnaast staan in de inleiding soms aanwijzingen voor u als gebruiker. Sommige gemeentelijke archieven zijn gevormd als code-archief volgens de VNG-code. In dat geval bevat de inleiding meer informatie over hoe dit systeem werkt.
  • Eenvoudig zoeken. Bent u op zoek naar een specifiek resultaat, dan kunt u beginnen met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek inventarisnummer dan kunt u daar in dit veld op zoeken. Verder is het mogelijk om uw zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Zoekresultaten
Als u gezocht hebt op een zoekterm worden de gevonden archiefstukken getoond onder 'Gevonden archiefstukken'. Als u één van de resultaten in deze lijst aanklikt wordt er meer informatie over dit archiefstuk getoond, zoals de datering van het stuk en eventuele informatie in het veld 'Notabene'. Verder ziet u ook waar het archiefstuk zich in de structuur van de archieftoegang bevindt.
 

3018 De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. De staat van het archief
2. De polders lozende op de haven van Sommelsdijk 1891-1961
3. De oorlogsjaren
4. Inundatie
5. De Ramp
6. Het Bestuur
3018 De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk
Inleiding
6.
Het Bestuur
Het bestuur werd gevormd door een dijkgraaf en drie gezworens, waarvan twee uit het Oudeland en een uit Everdina. *  De polder kende verder drie beheren:
1. Voor de gemene uitwateringsbelangen van beide delen
2. Voor de polderbelangen van het Oudeland
3. Voor de polderbelangen van Everdina. * 
In deze beheren stemmen niet alleen de direct belanghebbenden, dezen zijn ook alleen omslagplichtig voor het geheel en hun eigen polderbelangen. * 
Bij een reglementswijziging werden - zij het onder protest - de vronen afgeschaft. Dat gebeurde onder druk van de Provincie.
Nog een andere ontwikkeling trof de polder. De gemeente Sommelsdijk nam reeds in 1949 stappen om de ontpoldering van een gedeelte van de bebouwde kom van Sommelsdijk door te voeren. Pas in 1960 werd het probleem weer actueel.
De polder kreeg een schadeloosstelling van tien maal de jaarlijkse opbrengst van de omslag van 25,3 ha te weten fl. 55.20. De ontpoldering luidde tot een herziening van het bijzonder reglement. Daar de omslag in het Oudeland van Sommelsdijk en Everdina naar elkaar toegegroeid waren, zagen de provinciale autoriteiten het nut van allerlei regelingen niet meer in. De verschillende beheren werden afgeschaft. De polders werden samengevoegd onder de naam Sommelsdijkse polder. Een en ander kreeg per 1 januari 1962 zijn beslag. * 
Kenmerken
Soort toegang:
Inventaris
Status Inventarisatie:
Definitieve inventaris ontsloten
Inventarisatiedatum:
1998
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS