Archieven

Streekarchief
Streekarchief  |  Archieven

Archieven

Uw zoekacties: De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk
x3018 De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk

U zoekt nu binnen een specifieke toegang, zoekresultaten zullen zich daarom binnen deze toegang bevinden.
 

Zoeken en bladeren

  • Bladeren. U kunt door de inventaris bladeren door hieronder op 'Inventaris' te klikken. U krijgt dan de volledige inventaris in een boomstructuur te zien. Eventuele rubrieken kunt u openen door op het plusje voor de titel te klikken. Kijkt u verder ook zeker even in de inleiding. Deze bevat over het algemeen meer informatie over het archief en de archiefvormer, daarnaast staan in de inleiding soms aanwijzingen voor u als gebruiker. Sommige gemeentelijke archieven zijn gevormd als code-archief volgens de VNG-code. In dat geval bevat de inleiding meer informatie over hoe dit systeem werkt.
  • Eenvoudig zoeken. Bent u op zoek naar een specifiek resultaat, dan kunt u beginnen met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek inventarisnummer dan kunt u daar in dit veld op zoeken. Verder is het mogelijk om uw zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Zoekresultaten
Als u gezocht hebt op een zoekterm worden de gevonden archiefstukken getoond onder 'Gevonden archiefstukken'. Als u één van de resultaten in deze lijst aanklikt wordt er meer informatie over dit archiefstuk getoond, zoals de datering van het stuk en eventuele informatie in het veld 'Notabene'. Verder ziet u ook waar het archiefstuk zich in de structuur van de archieftoegang bevindt.
 

3018 De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. De staat van het archief
2. De polders lozende op de haven van Sommelsdijk 1891-1961
3. De oorlogsjaren
4. Inundatie
5. De Ramp
3018 De Polders lozende op de haven van Sommelsdijk
Inleiding
5.
De Ramp
De polders ontkwamen niet aan de grote ramp die Zuid-West Nederland in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 trof. Vanuit de polders Duivenwaard en Klinkerland liep het water de polder binnen. Bij het tweede hoog water bereikte het via de trambaan het dorp. Door de Lange Duiker onder de Oudelandse dijk liep ook de Everdina polder vol. Op 3 februari werd al opgetreden, 's Landshaven werd afgesloten, daardoor kon de polder Kraayenstein via de haven van Dirksland leeglopen. Hierna werden twee sleuven in de dijk gegraven waardoor de Everdina polder via Kraayenstein en polder Dirksland ook water kwijt kon. *  Op 14 februari was Everdina weer droog. Na de sluiting van de stroomgaten in de Duivenwaardse dijk kon het Oudeland van Sommelsdijk droog gemaakt worden. Dit kon met de motor van het eigen gemaal. Deze was uit voorzorg opgetakeld en daarom niet door de overstroming beschadigd. Op 10 maart was ook het Oudeland weer droog.
6. Het Bestuur
Kenmerken
Soort toegang:
Inventaris
Status Inventarisatie:
Definitieve inventaris ontsloten
Inventarisatiedatum:
1998
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS