Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  Blog 5 maart 2019: Vakantiebestemming dichtbij huis

  Overzicht over de duinen

  Je hoeft de televisie maar aan te zetten of je wordt overladen met vakantieaanbiedingen. ‘8 dagen Kreta voor een x bedrag!’ of ‘vlieg voor maar x euro naar zonnige oorden!’. Bij al deze vakanties word je lekker gemaakt met foto’s van zon, zee en strand.

  Helaas zijn wij van het eerste niet altijd zeker in Nederland. Vooral de laatste jaren kun je gerust je zomervakantie in april/mei plannen met een redelijk droog en warm voorjaar. Daarentegen bestaat de kans dat je tijdens de bouwvakvakantie wegspoelt in je tentje op de camping.

  Moois dichtbij huis

  Maar heb je het over zee en strand, tja dan hoef je helemaal niet zo ver weg. Niets geen parkeerstress bij het vliegveld, gezeul met koffers of jengelende kinderen in een vliegtuig. Binnen een uur ben ik op het strand op Ouddorp en dichtbij de Noordzee.

  Eigenlijk best raar dat als je op de Vrijheidsweg in Ouddorp rijdt en je niet bekend bent in de omgeving, je ook helemaal niet het gevoel hebt zo dicht bij het strand en de zee te zijn. Tuurlijk, als je de borden goed leest, krijg je het wel mee. Maar echt het gevoel dat je langs een duinlandschap met daarachter strand en zee rijdt, heb je niet. Daar komt met de recente gebiedsontwikkeling van de gemeente Goeree-Overflakkee verandering in. Natuurmonumenten is partner in deze ontwikkeling omdat er verbetering komt in de natuur en beleving hiervan. Je krijgt straks meer zicht op het gebied, de Duinen van Goeree. En eerlijk gezegd is dat nog een beter beeld dan een foto uit een van die zonvakantiereclames op tv ….

  Duinherstel

  DuinviooltjeHet gebied wordt letterlijk opengemaakt. 7,5 hectare dichtgegroeid duin wordt met deze ontwikkeling verwijderd. Door de jaren heen is het duin razendsnel dichtgegroeid met struiken en bomen. Ook groen, maar niet gewenst in een typisch duinlandschap. Door het duin weer open te maken, krijgen bijzondere planten die voor het duin kenmerkend zijn weer ruimte, zoals het duinviooltje of gele walstro.

  Betere entree

  De duinovergangen ter hoogte van de Vrijheidsweg zijn een uitgelezen mogelijkheid om recreanten (en bewoners) te wijzen op de natuurlijke waarden van de Duinen van Goeree. Enerzijds zorgt de gemeente voor een aantrekkelijker parkeervoorziening en meer zicht richting duinen. Anderzijds gaat Natuurmonumenten bij de nieuwe parkeervoorziening infopanelen plaatsen die wijzen op de rijkdom van dit duingebied en de recreatieve mogelijkheden, zoals wandelen en fietsen.

  Speelduin

  DuinpadenVooral voor kinderen is een duinovergang hoogstens een saaie hobbel op weg naar het strand. Dat kan anders! Door bij de grootste parkeervoorziening een speelduin te maken wordt de overgang een stuk spannender en uitdagender. Dit speelduin toont als een zandhelling waar je -al dan niet met hulp van touw- tegenop kunt klauteren- en afdalen. Daarnaast krijgt de salamanderroute een impuls en wordt het oude Waterschapsdepot (vlak bij de voetgangersbrug) ingericht als beleefplek met poelen voor kinderen.

  Kortom: Zoek je vakantiebestemming dus eens wat dichter bij huis. Kan voor een dag, maar ook zeker voor een lang weekend of voor de échte grote vakantie. En dan niet vanaf de televisie in je woonkamer maar vooral te voet, per fiets of al struinend en klauterend. Doen dus!

  Kinderen spelen op het strand