Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  Blog 20 mei 2019: Boswachter met kippenvel

  Vogelobservatorium Tij

  Fotograaf: Merijn Koelink

  Kippenvel. Dat is wat ik voelde toen op 16 januari 2019 - na bijna 50 jaar - het eerste zeewater het Haringvliet instroomde. Eindelijk is de weg weer vrij voor trekvissen. Daarnaast hebben we er sinds 17 april ook nog eens een prachtig vogelobservatorium bij. Bezoekers aan het observatorium observeer ik graag; eenmaal binnen valt iedereen stil. Ze laten de vormgeving van het gebouw op zich inwerken. Daarna volgt een blik naar buiten op de langsvliegende sterns en voedselzoekende tureluurs, eenden, reigers en lepelaars. Een missie lijkt volbracht: de natuur een oppepper gegeven en mensen ervan laten genieten!

  Kierbesluit 

  Het besluit om de Haringvlietsluizen vanaf eind 2018 op een kier te zetten vormde de aanleiding voor het Droomfondsproject. Natuurmonumenten, Ark Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer, Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en Vogelbescherming Nederland kregen gezamenlijk 13,5 miljoen euro uit het fonds. Samen met een bijdrage van de provincie en de organisaties zelf is ruim 35 miljoen euro besteed. Met dit geld is nieuwe ‘Deltanatuur’ gemaakt. Bestaande natuurgebieden hebben een opknapbeurt gekregen en er is op verschillende plaatsen gezorgd dat je die natuur ook kunt zien en beleven.

  Zout met behoud van zoet 

  Dankzij het Kierbesluit kunnen trekvissen als zalm, forel, steur en zelfs haring kunnen nu weer het Haringvliet - of veel verder de rivieren op - om te paaien. Dit kan tijdens de momenten dat één of meerdere schuiven van de sluizen openstaan. Een heel belangrijke stap in het weer leefbaar maken van het riviersysteem.

  Het binnenlaten van zeewater via de Haringvlietsluizen mag gezien worden als een grote stap vooruit, echter mag het de inname van zoet water voor landbouw en drinkwater niet bedreigen. Om die reden is in de afgelopen periode het voormalige inlaatpunt bij Scheelhoek verplaatst naar omgeving Middelharnis; een stuk stroomopwaarts dus. Rijkswaterstaat, de beheerder van de sluizen, gaat de komende jaren stapsgewijs kijken en leren hoe ver het zeewater het Haringvliet opgaat bij een bepaalde opening van de schuiven. Dat voorzichtig kijken en meten wordt ‘lerend implementeren’ genoemd.

  Tij 

  Tij. Dat is dus de gekozen naam voor het bijzondere bouwsel. Kort, krachtig en met een dubbele betekenis: Tij kun je beluisteren als ‘het ei’, want het heeft ook de vorm van een ei van de grote stern. Ook verwijst het naar de wens tot het binnenlaten van zeewater, het getijde dus.

  Tij is te bereiken via een korte wandeling van de parkeerplaats van Jachthaven Stellendam door de natuurgebied de Scheelhoek. Via een beschut pad en een bijna mystieke tunnel kom je in het vogelobservatorium. In dit bijzondere bouwwerk heb je door de verschillende kieren een prachtig uitzicht op het Haringvliet, en het leefgebied van lepelaars, zeearenden en de grote stern. Ga er binnenkort eens langs, en geniet van het prachtige uitzicht.

  Ted C.J. Sluijter 
  Boswachter communicatie & beleven bij Natuurmonumenten

  Bekijk Tij op de website van Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten beheert gebieden op Goeree-Overflakkee op de kop van het eilanden: de Duinen van Goeree, de Kwade Hoek en de Scheelhoek. Ted Sluijter en Chantal van Burg vervullen bij de beheereenheid Zuid-Hollandse eilanden de rol van boswachter communicatie & beleven. Samen zorgen zij ervoor dat u bekend bent met de natuurgebieden en het werk van Natuurmonumenten op Goeree-Overflakkee, op welke manieren u hier kunt recreëren en welke nieuwe ontwikkelen er spelen op het gebied van natuur en recreatie. Meer weten of een directe vraag? Mail ons via haringvliet@natuurmonumenten.nl.