Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  Blog 16 december 2019: Vliegende deur kijken

  Zeearend

  De dagen zijn kort, de bomen bladerloos. Veel dagen met grijze luchten, af en toe een flinke poep wind en van die gemene buien die je onverwacht overvallen. Binnen is het over het algemeen een stuk aangenamer. Kachel aan, kaarsjes aan, we maken het wel gezellig toch!

  Buiten

  Gelukkig is het niet een heel winterhalfjaar grijs, nat en koud. En zeker als je hier aan de kust woont. Vaak trekt het hier als eerste open en kunnen we genieten van blauwe lucht met winters zonnetje. Uiteraard heeft ieder weertype zijn bekoring, een keertje door guur weer naar buiten, daar word je echt niet ziek van, integendeel. En een bekende fabrikant van outdoor kleding heeft niet voor niets de lijfspreuk ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’. Steek daar maar eens een speld tussen. Kortom; ook in dit jaargetijde gaan we gewoon naar buiten, want er is wel degelijk veel te beleven en te zien.

  Vogelobservatorium Tij

  Afgelopen week was ik weer eens met een groep belangstellenden op weg naar Tij. De bijzondere vogelkijkhut bij Stellendam. Te bereiken door op het bedrijventerrein de toegangsweg helemaal uit te rijden. Je komt dan op de parkeerplaats bij Marina Stellendam en restaurant Loef. Vanaf dat parkeerterrein begint de wandelroute naar Tij. Tij ligt buitendijks in het Haringvliet. Dat betekent dat bij hoge waterstanden (boven 85+cm) je op zijn minst laarzen nodig hebt om Tij te bereiken. Ik had dat van te voren nagezien op: https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterhoogte-t-o-v-nap/       Kies locatie: Hellevoetsluis. En gelukkig was de waterstand lager.

  Vogelobservatorium Tij

  Foto: Jan de Roon

  Vogels

  De wandelroute naar Tij is best aantrekkelijk met een trap die afdaalt het Haringvliet. En ook loopplanken door het buitendijks moeras. Eerlijk is eerlijk: voor slecht ter been zijnden, rollators, rolstoelen is het niet geschikt. Maar al tijdens deze wandeling lieten een paar cetti’s zangers zich horen. Met hun explosieve roep zijn ze zelfs voor de leek niet te missen. Een klein groepje staartmezen kwam voorbij en een groep aalscholvers vloog over.

  In Tij

  Maar het hoogtepunt was toch echt het uitzicht vanuit Tij. Kijkend over de eilandjes, het ondiepe water en het slik. Met een keur aan watervogels. Meerkoeten, krakeenden, bergeenden en uiteraard de onvermijdelijke grauwe- en brandganzen. Op een slikrandje een kleine steltloper die heel druk met zijn staart wipte: een witgatje. Langs de oever van het Haringvliet, in de rietrand stonden maar liefst 9 grote zilverreigers. Die besloot ik maar eens door de fantastische telescoop te bewonderen die in tij staat. Het topmodel van Swarovski in een zware uitvoering. Glashelder beeld! Ik kon de zilverreigers zien hoe ze aan de lopende band kleine visjes vingen

  Klapstuk: de vliegende deur

  Iets verderop vloog een groep eenden op. Voor een doorgewinterde boswachter altijd een signaal om eens in de lucht te kijken. Vaak is zo’n opvliegende groep op de vlucht voor een roofvogel. Een ‘panic’ noemen we dat in vogelaarsjargon. En ja hoor, ook in dit geval schot in de roos. Twee joekels van roofvogels in de lucht. Voordat ik de telescoop er op richtte wist ik het al: zeearenden!!! (foto zeearend René Sluimer)  Met hun machtige spanwijdte van dik twee meter niet voor niets ‘vliegende deur’ genoemd. Geen echte verrassing deze twee. Ze worden vrijwel dagelijks gezien vanuit Tij. Soms gaan ze heel dichtbij zitten zodat je ze zelfs met je mobiel kunt fotograferen.

  Kortom;  bent u wel in voor een ommetje in dit jaargetijde….mwah…zou deze boswachter het wel weten! Maar kijk wel even op de waterstandenverwachting. Veel kijkplezier vanuit Tij!