Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  Blog 15 juli 2019: Werken aan een levend landschap

  Helm in de duinen

  Een oerlandschap op de Kwade Hoek. Velden vol orchideeën in het binnenduin waar nachtegalen je verrassen met hun zang. Vochtige valleien die wemelen van kikkers en mooie libellen. Broedende plevieren en kluten op het strand. Je hoeft echt geen natuurkenner te zijn om te beseffen dat de natuur op Goeree tot de allermooiste van ons land hoort. Brede paden worden afgewisseld met kleine liefhebberspaadjes. Voor iedereen is er wel een geschikte manier om ervan te genieten.

  Ontdekkingstocht

  HondsviooltjeEen wandeling vanaf het strand door de duinen is een ontdekkingstocht. Op het hogere strand vestigen zich de eerste planten; echte bikkels zoals helm, zeeraket en loogkruid. Zij zijn bestand tegen zout en schurende zandkorrels. Verderop krijgen helmgras en duindoorn de overhand. Daartussen groeien voorzichtig andere soorten. Achter de zeeduinen vinden we droge duingraslanden met kleurige kruiden. Driedistel, hondsviooltje en vleugeltjesbloem bijvoorbeeld. 

  Zintuigen

  roodborsttapuitHier heb je al je zintuigen nodig. Je hoort vogels zingen, ruikt diepe geuren en ziet een oogstrelend landschap. Zittend op een bankje neem je er tijd voor. Een roodborsttapuit laat zijn krakende zang horen vanaf het topje van een struik. Even verderop ga je door je knieën bij een poeltje in een vallei. De kikkervisjes hebben al pootjes en kruipen spoedig uit het water. De vallei kleurt zachtgeel door de massaal bloeiende ratelaar met hier en daar een paarsroze orchidee ertussen. Boven je jaagt een boomvalk op libellen.

  Duinherstel

  HondsviooltjeToch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in het duin. Vanuit de lucht daalt er meststof en stikstof neer in het duin. Ook is het konijn door twee ziekten bijna uitgestorven. Zij graven en knagen niet meer. De Duinen van Goeree zijn daardoor snel aan het veranderen. Struiken en bomen groeien veel sneller dan voorheen. In hoog tempo verdwijnt het open duin. De natuur verarmt en het is minder aantrekkelijk voor de recreant. Met de gebiedsontwikkeling aan de Vrijheidsweg is er weer een groot deel open gemaakt van het duin. Hoewel het er op sommige plaatsen nog kaal uitziet, herstelt de natuur zich goed. Om te voorkomen dat alles opnieuw snel dichtgroeit wordt er jaarlijks gemaaid. Zo ontstaat weer het kenmerkende mozaïek van open stukken, afgewisseld met struiken.