Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  Blog 10 juli 2018 Struinen in een slootje

  jongelui onderzoeken slootwater

  Er zijn uiteraard mensen die roepen dat je pas echt natuur ziet als je olifanten, leeuwen en giraffen op de foto kunt zetten….Net zo goed als bezitters van een Ferrari, Bugatti en Lamborghini zullen zeggen ‘dat zijn pas auto’s’! Maar u bent het vast met mij eens dat je dan wel heel geringschattend doet over al die andere soorten natuur of automerken, toch?...

  Overal natuur

  kinderen knutselen met papier en lijmHet is de kunst om ook de waarde van natuur in te zien in je eigen omgeving. Wat dat betreft wordt u als inwoner of recreant op Goeree-Overflakkee rijkelijk bedeeld. Rondom het eiland het Haringvliet, de Grevelingen, de zeekust. Maar ook het duingebied, de kreken, binnendijken, de Kwade Hoek, het Volgerland en nog veel meer. Wandelend of fietsend; zelden wordt je teleurgesteld. En elk jaargetijde zijn bekoring. Een absolute uitdaging voor natuurorganisaties is…hoe betrekken we de jeugd bij onze natuur. Hoe verwonder je hen, liefst met natuur die je bij wijze van spreken tegenkomt als je uit je huis of vakantieplekje stapt.

  Schepnet en sloot

  Natuurmonumenten heeft al jaren een samenwerking met recreatiepark De Klepperstee en sinds kort Ouddorp Duin. Voor deze twee parken samen stel ik jaarlijks in overleg een natuuractiviteitenprogramma op . Overigens; daarbij zijn eilanders ook welkom! Vaste prik dat ik zelf ook een paar activiteiten begeleid. Dit jaar in de meivakantie bijvoorbeeld ‘slootstruinen’. Gewoon een mooie sloot -onderdeel van de salamanderroute- aan de Vrijheidsweg. Een paar brede planken over de sloot, kinderen een schepnet en witte emmer, allemaal een geplastificeerde zoekkaart met de meest voorkomende beestjes. Geweldig! We verzamelen alles in een grote doorzichtige bak. En zie de verwondering op de gezichten; waterschorpioenen, stekelbaarsjes, jonge salamanders, 5 soorten waterslakken, rugzwemmers… Succes verzekerd. En hoe dankbaar. Kinderen met verhalen terug naar huis of caravan en boswachter Ted tevreden.

  Variatie

  kinderen met schepnetten in het waterDezelfde ervaring hebben we met de andere activiteiten. Strandjutten, paddenstoelen zoeken, zeediertjes vangen, nachtvlinderexpeditie. Altijd begeleid door ervaren en kundige natuurgidsen die als vrijwilliger tijd vrijmaken om Natuurmonumenten te helpen. Samen openen we de ogen van die kinderen en geven we ze mee dat ook de natuur dichtbij bijzonder is…als je het maar ziet! Kijk voor activiteiten op: www.natuurmonumenten.nl/agenda  of de activiteitenkalender van de genoemde recreatieparken.

  Ted C.J. Sluijter

  Boswachter communicatie & beleven bij Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten beheert gebieden op Goeree-Overflakkee op de kop van het eilanden: de Duinen van Goeree, de Kwade Hoek en de Scheelhoek. Chantal van Burg en Ted Sluijter vervullen bij de beheereenheid Zuid-Hollandse eilanden de rol van boswachter communicatie & beleven. Samen zorgen zij ervoor dat u bekend bent met de natuurgebieden en het werk van Natuurmonumenten op Goeree-Overflakkee, op welke manieren u hier kunt recreëren en welke nieuwe ontwikkelingen er spelen op het gebied van natuur en recreatie. Meer weten of een directe vraag? Mail ons via haringvliet@natuurmonumenten.nl.