Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  Blog 1 juni 2018 Flakkee 'Mijn eiland'

  Als geboren en getogen Flakkeenaar, heb ik het ook vaak over ‘mijn’ eiland. Wanneer ik over de Haringvlietburg of Haringvlietdam rijd en naar het Haringvliet kijk, komt dat gevoel nog meer naar boven.

  Toch ook wel trots dat ik dit mijn ‘thuis’ kan noemen. Want hoewel ik de bossen heel mooi vind voor een weekend, ik verlang al snel terug naar het water en het weidse uitzicht.

  Deltanatuur

  Bij de term ‘eilanden’ wordt al snel gedacht aan de Wadden. Of een aantal denkt er nog vele kilometers bij en ziet beelden van tropische stranden met wuivende palmbomen. Maar veel dichter bij huis zijn de Zuid-Hollandse eilanden. Hoewel smaken verschillen moet je hier wel van houden. Goeree-Overflakkee biedt samen met Voorne-Putten en de Hoeksche Waard de diversiteit van de Nederlandse natuur in het klein. Deltanatuur op en top, waar menig vogelaar zijn hart kan op halen. Maar ook als recreant kun je hier heerlijk vertoeven. Mooie duinen en stranden voor een dagje uit of struinen door ruige natuur waar je een echt ‘einde van de wereld-gevoel’ ervaart.

  Weids decor

  Strand Kwade hoekHoe mooi is het dan wel niet dat dit weidse decor ook nog eens de basis vormt van mijn werk. Bij Natuurmonumenten draag ik mijn steen bij om de natuurgebieden op de kop van het eiland mooi te houden. Dat doe ik samen met een enthousiast team aan collega’s en vrijwilligers. En daar geniet ik van en hopelijk u ook als bewoner en bezoeker van het eiland Goeree-Overflakkee.

  En juist op de kop van het eiland vind je een grote verscheidenheid aan natuurgebieden. Een plek waar de zee land maakt is de Kwade Hoek. Als één van de weinige plaatsen in het Deltagebied groeit hier de kust nog aan. En ik raad u aan, wacht niet te lang om hier eens te gaan wandelen. Vooral in het voorjaar, biedt het gebied een pallet aan kleuren door de vele orchideeën en ratelaars die in bloei staan. Een lust voor het oog, evenals de vele libellen en waterjuffers die op de poeltjes afkomen.

  Koesteren

  Natuurmonumenten koestert de groeiplaatsen van de orchideeën en maakt zich hard om de valleien in de Kwade Hoek en in de Duinen van Goeree open te houden. Op die manier blijven de groeiplaatsen geschikt en kunt u zich hier blijven verwonderen over het natuurschoon.

  Beleven

  Wanneer je wandelt in de natuur, kijk dan niet alleen om je heen maar geef ook je oren de kost. Overdag is het in de meeste natuurgebieden druk met geluiden en in de nacht gaan de meeste soorten slapen. Er blijven een paar soorten over die deze kans grijpen om hun geluiden te laten horen. In de bossen op de Kop van Goeree zijn dat bijvoorbeeld de bosuil en de houtsnip. In het struikgewas van het duingebied, dit noemen we het struweel, kun je het prachtige lied van de nachtegaal horen. En staat er riet, dan laat soms de waterral afgrijselijke kreten horen … alsof er een big geslacht wordt. In hetzelfde riet kun je met wat geluk het heel verdragende ‘gehoemp’ van de roerdomp horen. Dus lezers, pak je kans … ga naar buiten en geef je oren en ogen de kost!

  Chantal van Burg
  Boswachter communicatie & beleven bij Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten beheert gebieden op Goeree-Overflakkee op de kop van het eilanden: de Duinen van Goeree, de Kwade Hoek en de Scheelhoek. Ted Sluijter en Chantal van Burg vervullen bij de beheereenheid Zuid-Hollandse eilanden de rol van boswachter communicatie & beleven. Samen zorgen zij ervoor dat u bekend bent met de natuurgebieden en het werk van Natuurmonumenten op Goeree-Overflakkee, op welke manieren u hier kunt recreëren en welke nieuwe ontwikkelen er spelen op het gebied van natuur en recreatie. Meer weten of een directe vraag? Mail ons via haringvliet@natuurmonumenten.nl.

  Naar overzicht Blog Natuurmonumenten