Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  Blog Natuurmonumenten

  uitzicht over duinen

  Ons eiland… natuur dichtbij

  Bij de term ‘eilanden’ wordt al snel gedacht aan de Wadden. Of een aantal denkt er nog vele kilometers bij en ziet beelden van tropische stranden met wuivende palmbomen. Maar veel dichter bij huis zijn de Zuid-Hollandse eilanden. Hoewel smaken verschillen, moet je hier als Nederlander toch wel van houden. De eilanden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard biedt de diversiteit van de Nederlandse natuur in het klein. Deltanatuur op en top, waar menig vogelaar zijn hart kan op halen. Maar ook als recreant kun je hier heerlijk vertoeven. Mooie duinen en stranden voor een dagje uit of struinen door ruige natuur waar je een echt ‘einde van de wereld-gevoel’ ervaart.

  • Blog 16 december 2019: Vliegende deur kijken

   De dagen zijn kort, de bomen bladerloos. Veel dagen met grijze luchten, af en toe een flinke poep wind en van die gemene buien die je onverwacht overvallen. Binnen is het over het algemeen een stuk aangenamer. Kachel aan, kaarsjes aan, we maken het wel gezellig toch!

   Lees verder
  • Blog 6 augustus 2019: Internationale toerismeprijs voor Goeree- Overflakkee

   Dit jaar wonnen de kustgemeenten Veere, Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Westvoorne samen een grote internationale prijs: De beste duurzame natuurbestemming van heel de wereld. Pfoe! Dat is niet niks.

   Lees verder
  • Blog 15 juli 2019: Werken aan een levend landschap

   Een oerlandschap op de Kwade Hoek. Velden vol orchideeën in het binnenduin waar nachtegalen je verrassen met hun zang. Vochtige valleien die wemelen van kikkers en mooie libellen. Broedende plevieren en kluten op het strand. Je hoeft echt geen natuurkenner te zijn om te beseffen dat de natuur op Goeree tot de allermooiste van ons land hoort. Brede paden worden afgewisseld met kleine liefhebberspaadjes. Voor iedereen is er wel een geschikte manier om ervan te genieten.

   Lees verder
  • Blog 20 mei 2019: Boswachter met kippenvel

   Vogelobservatorium Tij

   Fotograaf: Merijn Koelink

   Kippenvel. Dat is wat ik voelde toen op 16 januari 2019 - na bijna 50 jaar - het eerste zeewater het Haringvliet instroomde. Eindelijk is de weg weer vrij voor trekvissen. Daarnaast hebben we er sinds 17 april ook nog eens een prachtig vogelobservatorium bij. Bezoekers aan het observatorium observeer ik graag; eenmaal binnen valt iedereen stil. Ze laten de vormgeving van het gebouw op zich inwerken. Daarna volgt een blik naar buiten op de langsvliegende sterns en voedselzoekende tureluurs, eenden, reigers en lepelaars. Een missie lijkt volbracht: de natuur een oppepper gegeven en mensen ervan laten genieten!

   Lees verder
  • Blog 5 maart 2019: Vakantiebestemming dichtbij huis

   Overzicht over de duinen

   Je hoeft de televisie maar aan te zetten of je wordt overladen met vakantieaanbiedingen. ‘8 dagen Kreta voor een x bedrag!’ of ‘vlieg voor maar x euro naar zonnige oorden!’. Bij al deze vakanties word je lekker gemaakt met foto’s van zon, zee en strand.

   Helaas zijn wij van het eerste niet altijd zeker in Nederland. Vooral de laatste jaren kun je gerust je zomervakantie in april/mei plannen met een redelijk droog en warm voorjaar. Daarentegen bestaat de kans dat je tijdens de bouwvakvakantie wegspoelt in je tentje op de camping.

   Lees verder
  • Blog 6 dec 2018 Vogelobservatorium Scheelhoek in aanbouw

   Je moet er maar opkomen; een vogel-observatiehut bouwen in de vorm van een reusachtig ei. Naar voorbeeld van een ei van de grote stern. Elf meter lang en 8 meter hoog. Ach ja.. alles is altijd groter in de USA…. Maar dit observatorium komt toch maar mooi in Nederland, op Goeree-Overflakkee!

   Lees verder
  • Blog 10 juli 2018 Struinen in een slootje

   Er zijn uiteraard mensen die roepen dat je pas echt natuur ziet als je olifanten, leeuwen en giraffen op de foto kunt zetten….Net zo goed als bezitters van een Ferrari, Bugatti en Lamborghini zullen zeggen ‘dat zijn pas auto’s’! Maar u bent het vast met mij eens dat je dan wel heel geringschattend doet over al die andere soorten natuur of automerken, toch?...

   Lees verder
  • Blog 1 juni 2018 Flakkee 'Mijn eiland'

   Als geboren en getogen Flakkeenaar, heb ik het ook vaak over ‘mijn’ eiland. Wanneer ik over de Haringvlietburg of Haringvlietdam rijd en naar het Haringvliet kijk, komt dat gevoel nog meer naar boven.

   Lees verder