Gemeente Goeree-Overflakkee

 • gemeente Goeree-Overflakkee

  "Vakantiegevoel als je de brug over rijdt"

  Familie Van Kooten

  Steven en Marina van Kooten noemen zichzelf geluksvogels.

  Drie jaar geleden verhuisden zij met Jort (4), Joas (7), en Jan (10) van de regio Eindhoven naar Ouddorp. "Je hebt hier eigenlijk altijd een vakantiegevoel."

  De inburgering verliep soepel. Ze organiseerden een paar weken na de verhuizing een borrel om kennis te maken met de mensen in de buurt. "Daarna hebben we via de kerk en de school van de kinderen veel mensen leren kennen. Het gaat eigenlijk vanzelf." Na Eindhoven en Maastricht valt ze op dat in Ouddorp iedereen elkaar groet op straat en mensen klaarstaan om elkaar te helpen. Steven: "Het is hier heel persoonlijk. Als ik bij de bakker kom weten ze precies wat ik wil altijd neem. En er komen regelmatig mensen uit de buurt aardbeien of bessen uit hun eigen moestuin brengen."

  Steven is architect en heeft aan het huis een kantoor gebouwd. "Professioneel gezien zijn er hier genoeg kansen. In een paar jaar tijd heb ik al een flink aantal opdrachten gedaan hier in de regio." Marina werkt als oogarts in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. "Het is een fijn ziekenhuis, waar iedereen elkaar kent en patiënten geen nummer zijn. Er is echt een sfeer van samen de schouders eronder zetten en er is veel ruimte voor innovatie." Marina heeft een collega die net als haar sinds kort in Dirksland werkt en in Ouddorp woont. "We zeggen regelmatig tegen elkaar: Wat zijn we toch geluksvogels dat we hier wonen en werken."

  Zoon Jan moet even nadenken over de vraag of hij nog terug zou willen naar Eindhoven. Maar zegt dan beslist: "Nee, ik wil liever hier blijven." Steven vertelt dat de drie J's, zoals hij zijn zoons noemt, genieten van de grote tuin met voetbalveldje en trampoline. Het grootste voordeel van Ouddorp vindt het gezin dat je er 'buiten' woont, maar wel binnen een half uur in de stad bent. Sommige mensen wonen in een drukke stad en zoeken af en toe de rust op. "Bij ons is het precies andersom, we wonen heerlijk rustig en als we zin hebben zoeken we de drukte op." Marina werkt één dag in de week in het Oogziekenhuis in Rotterdam. "Als ik dan op weg naar huis de brug over rij naar Goeree-Overflakkee krijg ik gelijk weer een vakantiegevoel."

  Deze zomer gaan ze niet op vakantie: "We hebben het strand om de hoek en willen voor het eerst een zeilboot huren om op het Grevelingenmeer te zeilen." Ze verwachten dat er in de toekomst nog veel meer gezinnen kiezen voor Goeree-Overflakkee. "Waarom zou je hutjemutje blijven wonen en iedere dag in de file staan terwijl je hier ruimte hebt en volop werk?" Steven met een glimlach: "Wij zijn de voorlopers, let maar op: dit wordt een trend!"

  Tekst: Martijn de Bonte, Foto: Wim van Vossen