Riviercruiseschip MS Alemannia komt zaterdag 16 juli bij het Havenhoofd in Middelharnis aan. De voorbereidingen voor de komst van het schip zijn inmiddels begonnen. De eerste dagen huisvest het schip een groep Oekraïense vluchtelingen. Daarna wordt alles in gereedheid gebracht voor de komst van 150 asielzoekers. 

Het nieuwe onderkomen van de Oekraïense vluchtelingen is namelijk net niet op tijd klaar. Daarom is besloten dat de vluchtelingen, van wie een deel doof of slechthorend is, nog enkele dagen op de boot zelf slapen. Maandag vertrekken ze dan naar hun nieuwe locatie.

De dagen daarna vinden de nodige voorbereidingen plaats voor de komst van de asielzoekers. Dat betekent ook dat bijvoorbeeld de brandweer de locatie schouwt. Pas als alle organisaties groen licht geven, kunnen de asielzoekers komen. Dat is vermoedelijk vanaf donderdag 21 juli.

Informatie beschikbaar

De gemeente heeft voor vragen of opmerkingen het e-mailadres noodopvang@goeree-overflakkee.nl beschikbaar. Ook is veel informatie te vinden op www.goeree-overflakkee.nl/crisisnoodopvang

Vorige noodopvang

Op het Havenhoofd werd afgelopen december ook al een groep van 75 asielzoekers opgevangen in de MS Poseidon. Die opvang van vier maanden verliep goed, mede door de grote inzet van vele organisaties en vrijwilligers. Voorafgaand aan die opvang werden afspraken gemaakt op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid. Dat gebeurt nu ook, waarbij geput wordt uit de eerdere opgedane ervaring.