HOME  |  Overzicht nieuwsberichten  |  Open dag Fort Ooltgensplaat

Open dag Fort Ooltgensplaat

Dit item is verlopen op 04-04-2020.
Fort open dag

Speciaal voor inwoners van Ooltgensplaat heeft Fort Prins Frederik zaterdag 7 maart de spreekwoordelijke ‘poort’ geopend.

Rond de 200 dorpsbewoners en andere geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen op het terrein aan de Havendijk waar momenteel de geschutstoren volledig wordt gerestaureerd. Tegelijkertijd werd de nieuwe website www.fortprinsfrederik.eu gelanceerd.

De gemeente organiseerde de korte open dag van 11.00 uur ’s ochtends tot 14.00 uur ‘s middags om mensen de kans te geven het restauratiewerk te bekijken. Ook konden ze vrij rondlopen tussen de bastions, geschutsopstellingen en munitieopslagplaatsen op het terrein, zodat ze konden zien wat er de afgelopen periode allemaal is veranderd.

Fort Prins Frederik is één van de belangrijkste historische boegbeelden van de gemeente Goeree-Overflakkee. In 2018 kwam het in handen van de gemeente. Om het fort voor de toekomst te behouden was restauratie nodig, en dan vooral van de geschutstoren – de centrale verdedigingstoren op de binnenplaats - die kampte met afbrokkelende buitenmuren, veel waterschade en een paar eeuwen aan provisorische reparaties. Een jaar geleden is begonnen met de restauratie door aannemer Heijmans. Het voeg- en metselwerk wordt hersteld, net als de historische borstwering. Binnenkort komt de oorspronkelijke toegangsbrug aan de oostzijde van het Fort ook terug. De restauratie is mede mogelijk  gemaakt door de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee van de Provincie Zuid-Holland.

Wethouder Daan Markwat (Ruimte, Wonen, Milieu en Monumenten) opende de dag en lanceerde gelijk de nieuwe website. Hij benadrukte het belang van de restauratie. “Zo behouden we het fort voor de toekomst en het is een belangrijke stap richting een uitnodigend én beleefbaar fort.” De nieuwe website helpt daar ook bij.

Momenteel wordt nagedacht over de toekomst – een nieuwe invulling – van het fort. Daarbij staat de cultuurhistorische waarde voorop, maar er is ook aandacht voor de toeristische waarde.

Fort Prins Frederik hoorde bij de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Samen met Fort Sabina, Fort De Hel, Fort Bovensluis (Wilemstad) en Fort Buitensluis (Numansdorp) vormt het de zogeheten ‘Stelling van Willemstad’, een uniek cluster van forten binnen de Zuiderwaterlinie. Na de Eerste Wereldoorlog verloor het fort zijn strategische betekenis en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als gevangenis en uitkijkpost door de Duitse bezetter. Later werd het een vakantie- en conferentieoord.

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op:

Maandag t/m donderdag:
08.00 tot 17.00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 12.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis