HOME  |  Overzicht nieuwsberichten  |  Goeree-Overflakkee heet Sint welkom, maar niet fysiek

Goeree-Overflakkee heet Sint welkom, maar niet fysiek

Goeree-Overflakkee verwelkomt Sinterklaas, maar helaas wel op een andere manier dan we gewend zijn. Dat betekent dat veel sinterklaasactiviteiten digitaal plaatsvinden én dat er een groter beroep wordt gedaan op de verbeeldingskracht van onze kinderen. “Sint is en blijft van harte welkom. Met de nodige creativiteit en inzet gaat het ons zeker lukken om er toch een mooie periode van te maken”, aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. 

De gemeente roept ook organisatoren van andere sintgerelateerde activiteiten op hun verantwoordelijkheid te nemen en geen activiteiten te organiseren waarvan het risico is dat er groepen mensen op afkomen. Zo is het niet toegestaan dat de goedheiligman en zijn pieten een ronde door een dorp maken. Ook is het niet wenselijk dat er dit jaar sinten of pieten op straat lopen, juist om te voorkomen dat er toch groepen mensen op afkomen.

In omliggende gemeenten gelden dezelfde richtlijnen. De gemeente vraagt mensen, die twijfelen of hun idee wel in lijn is met de coronamaatregelen, contact op te nemen. Er wordt graag meegedacht met een goede invulling.

Geen fysieke ontmoeting 

Eerder bleek al dat de traditionele intochten niet door konden gaan vanwege het coronavirus. Met de organisatoren van de vieringen in de verschillende kernen is de gemeente daarna in gesprek gegaan om te kijken naar mogelijke alternatieven. Daarbij werd rekening gehouden met de toen geldende noodverordening en de situatie rond het coronavirus. Uit die gesprekken kwamen mooie initiatieven.

Door verzwaring van de gedeeltelijke lockdown in combinatie met de nieuwe noodverordening zijn er echter nu strengere maatregelen voor samenkomsten. Optochten op de openbare weg zijn niet toegestaan. De gemeente heeft de alternatieve vieringen daarom opnieuw moeten bekijken, waarbij het uitgangspunt het verminderen van verkeersbewegingen en fysiek onderling contact was.

Wat kan wel? 

Ondanks de coronapandemie blijft Sinterklaas gewoon welkom op Goeree-Overflakkee. Burgemeester Grootenboer ontvangt hem op digitale wijze. Ook kunnen kinderen via www.sinterklaasjournaal.nl een tekening sturen, waarbij de burgemeester ervoor zorgt dat het bij de Sint komt. Ook is er het Nieuwe-Tongse Sinterklaasjournaal (www.SinterklaasinNieuwe-Tonge.nl). Maar ook acties met schoentjes zetten, een kleurwedstrijd of een sintbrievenbus zijn mogelijk. Daarnaast is het bijvoorbeeld een optie om – niet verkleed als Sint en Piet – cadeautjes te bezorgen. Dat kan met aanbellen en overhandigen, maar ook zonder fysiek contact. Denk aan een geheimzinnige klop op het raam en een cadeautje voor de deur. Ook is een speurtocht met gluurpietjes voor het raam (zoals de berenspeurtocht tijdens de eerste intelligente lockdown) een mogelijk alternatief.

Burgemeester Grootenboer: “Sinterklaas is een kinderfeest, waar jong en oud van kan genieten in de donkere dagen van het jaar. Helaas kunnen we het nu niet net zo uitgebreid en onbezorgd vieren als andere jaren. Volgend jaar hopelijk wel weer. Maar Sinterklaas is bijna in het land en ook al is hij niet fysiek te zien: hij maakt nog steeds kinderen blij. Het is nu aan ons om er met elkaar het beste van te maken.”  

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op
maandag t/m vrijdag
van 08.00 tot 17.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis