HOME  |  Overzicht nieuwsberichten  |  De Reiskoffer is een flinke stap naar zelfstandigheid

De Reiskoffer is een flinke stap naar zelfstandigheid

Dit item is verlopen op 30-11-2019.
GoOV telefoon

Met de bus naar school of naar huis. Veel mensen hoeven er niet eens bij na te denken. Maar het is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Gelukkig kun je het leren. Met De Reiskoffer, die de gemeente Goeree-Overflakkee aanbiedt in samenwerking met vervoersbedrijf Connexxion en GoOV, een sociale onderneming die zich inzet om mensen zelfstandig te laten reizen.

Leren reizen kan met de hulp van een vrijwilliger van De Reiskoffer. Dat heet Samen Reizen Met… Een vrijwilliger helpt tijdens de eerste ritten in de bus. Meestal heeft het openbaar vervoer al snel geen geheimen meer en is het mogelijk zonder begeleiding te reizen. Een andere mogelijkheid die de Reiskoffer biedt, is de GoOV app. Die geeft precies aan waar je op de bus of de trein moet stappen, waar je bent, wanneer je moet overstappen en hoe je bij een bushalte komt. Gaat er iets mis, dan is er bovendien een Hulplijn.

Hoe loopt het met De Reiskoffer op Goeree-Overflakkee? Wat zijn de ervaringen? En wat voor effect hebben Samen Reizen Met… en de GoOV app? De antwoorden op deze vragen komen van wethouder Berend Jan Bruggeman, Goof Konings van gezinshuis Den Ovenkeet en directeur Herman Willighagen van Het Kompas, een school voor speciaal basisonderwijs in Middelharnis.

Je wereld wordt groter

Wethouder Berend Jan Bruggeman: “Met De Reiskoffer willen we zelfstandigheid creëren. Je wereld wordt groter als je zelf naar je ouders in bijvoorbeeld Tilburg kunt reizen. Of niet elke dag om vijf voor acht in het taxibusje moet stappen, maar zelf met de bus naar school gaat. Dat vergroot de zelfstandigheid. Onze partners in De Reiskoffer bepalen of de app of persoonlijke begeleiding door een vrijwilliger het beste instrument is. Het zijn voornamelijk jongeren die er gebruik van maken. Ouderen melden zich nog niet echt aan, terwijl De Reiskoffer voor hen ook geschikt kan zijn. Met mobiliteit kun je namelijk iets doen aan eenzaamheid.”

De app is een simpel hulpmiddel. Vind je het eng om over te stappen of weet je niet precies bij welke halte je moet zijn, dan heb je er echt iets aan. Ook als je het wel weet, maar bevestiging nodig hebt, of hulp onderweg. Je merkt trouwens dat deelnemers het snel onder de knie hebben. We reiken certificaten uit aan iedereen die heeft meegedaan aan De Reiskoffer. Dat is om ze een schouderklopje te geven. Ze hebben een stap gemaakt en zijn hartstikke trots. En dat is natuurlijk zeer terecht. Ik ben enthousiast over De Reiskoffer. Het is een succes in persoonlijke zin voor de deelnemers en bovendien een project dat zich terugverdient. Met het openbaar vervoer reizen is immers goedkoper dan met een taxibusje vervoerd worden. En het is nog duurzamer ook: één bus in plaats van al die losse taxibusjes.”

Goed voor eigenwaarde

Goof Konings van gezinshuis Den Ovenkeet in Melissant: “Bij ons wonen dertien kinderen tot 18 jaar. Ze hebben een beperking of er zijn andere redenen dat ze niet thuis kunnen wonen. Vijf kinderen hebben inmiddels meegedaan aan De Reiskoffer. Vanaf 9 jaar gaan de kinderen met het openbaar vervoer naar school. Voorheen zorgden we zelf voor de begeleiding. Maar een paar jaar geleden kwam De Reiskoffer en daar zagen wij wel wat in. Het begon met twee kinderen die op De Ark in Middelharnis zitten. Vrijwilligers reisden met hen mee. Een geweldig systeem, vind ik. De vrijwilligers laten zien hoe het openbaar vervoer werkt en waar je moet uitstappen. Ze lopen vanaf de halte ook mee naar school. Na verloop van tijd, een maand of twee, kunnen de kinderen het zelf en is de begeleiding onderweg niet meer nodig.

De Reiskoffer bevalt prima, ik ben er zeer over te spreken. Reizen met het openbaar vervoer, dat is nogal wat voor kinderen die altijd met een taxibusje zijn gehaald en gebracht. En ook voor de ouders is het spannend. Maar als de kinderen het eenmaal zelf kunnen, is dat goed voor hun eigenwaarde."

Dat geldt natuurlijk ook voor de kinderen die met de app naar hun ouders reizen. Soms zijn dat complexe reizen. Het is net gps, de kinderen zijn ook te volgen tijdens hun reis. Als er iets niet goed gaat, kun je ingrijpen. De kinderen kunnen ook een noodknop gebruiken. De Reiskoffer geeft zelfstandigheid en vrijheid. Anouk, die in Den Ovenkeet woont, reist van Melissant naar Aagtekerke op Walcheren. Dat gaat prima. Ze is niet afhankelijk van familie, maar bepaalt zelf wanneer ze op visite gaat of weer vertrekt.”

Met een beetje hulp

Herman Willighagen, directeur van Het Kompas, een school voor speciaal basisonderwijs in Middelharnis: “Wij hebben leerlingen met een zware ondersteuningsbehoefte in het onderwijs: kinderen die het niet redden in het reguliere basisonderwijs. Ze komen van het hele eiland, van Ouddorp tot Ooltgensplaat. Een aantal leerlingen heeft profijt van De Reiskoffer. Vooral kinderen met cognitieve problemen en gedragsproblemen, bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met het uiten van hun gevoelens en daardoor (te) impulsief reageren, emoties opkroppen of te lang in een emotionele toestand blijven hangen. Voor hen kan zelfstandig reizen een hele onderneming zijn. Een groot deel van de leerlingen kan vanaf 9 of 10 jaar met het openbaar vervoer naar school, een klein deel heeft wat extra hulp nodig.”

Onze kinderen zitten altijd in een overvolle bus, want er komen ook veel leerlingen van het voortgezet onderwijs met het openbaar vervoer. Die scholen zitten hier vlakbij. Soms is het door de drukte een gekkenhuis. Dat kan spanning geven, ook bij de ouders. De instrumenten uit De Reiskoffer, bij ons vooral de vrijwilliger die begeleidt en de weg wijst, komen dan goed van pas. Aanvullend daarop doet onze school ook het nodige. Wij wachten de kinderen op bij de bushalte en lopen samen met hen naar school. En ’s middags, als de kinderen weer naar huis gaan, wachten we tot de laatste in de bus zit. Dat geeft extra zekerheid. De Reiskoffer is ideaal om te oefenen om met het openbaar vervoer te reizen. Onze leerlingen hebben daar ook later veel aan, als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Dan zijn ze andere kinderen al een stapje voor. De kinderen die hebben meegedaan zijn trots dat ze het kunnen. Het is voor hen een flinke stap naar zelfstandigheid. Ze hebben iets bereikt, met een beetje hulp. Dat is superbelangrijk voor hun eigenwaarde. Trouwens, de ouders zijn ook trots. Heel goed dat de gemeente De Reiskoffer aanbiedt. Het werkt.”

Met de producten uit De Reiskoffer kunnen volwassenen en kinderen leren om op een veilige manier zelfstandig(er) te reizen. En op die manier hun zelfredzaamheid en deelname aan de maatschappij vergroten.

Wilt u deelnemen?

Heeft u interesse en wilt u gratis deelnemen aan dit project? Of wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met Jonneke Vuurens-Pans via jonnekevuurens@carolienaalders.nl of

06-30 70 17 03 (dinsdag, woensdag, vrijdag). U kunt ook de gemeente Goeree-Overflakkee bellen via het algemene telefoonnummer 14 0187 (keuze 1).

Vrijwilligers gezocht!

Voor het project De Reiskoffer zijn ook altijd enthousiaste vrijwilligers nodig. Misschien bent u dat wel!

Wie kunt u (op weg) helpen?

  • Leerlingen die naar het (speciaal) basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs reizen met het leerlingenvervoer;
     
  • Woon-werkverkeer voor mensen met een beperking, zoals mensen van de sociale werkvoorziening of een zorgboerderij;
     
  • Individuele reizigers met een fysieke of cognitieve beperking die met aangepast vervoer reizen;
     
  • Mensen van 55 jaar of ouder die (nog) zelfstandig reizen met eigen vervoer, maar mogelijk op termijn zijn aangewezen op aangepast vervoer door ouderdomsbeperkingen.

Als vrijwilliger kunt u aangeven op welke dag(delen) van maandag tot en met vrijdag u zich beschikbaar wilt stellen. Er wordt geen vergoeding voor gegeven, alle onkosten worden vergoed of voorgeschoten. Lijkt het u leuk om als vrijwilliger bij te dragen aan dit project? Dan kunt u contact opnemen met Jonneke Vuurens-Pans via jonnekevuurens@carolienaalders.nl of 06-30 70 17 03 (dinsdag, woensdag, vrijdag).

Meer informatie over De Reiskoffer en de afzonderlijke producten is te vinden op de volgende websites:

www.dereiskoffer.nu

www.go-ov.nl

www.samenreizenmet.nl

logo De Reiskoffer           Logo GoOV          Logo Samen reizen met

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op
maandag t/m vrijdag
van 08.00 tot 17.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis