HOME  |  Overzicht nieuwsberichten  |  Buurtbemiddeling GO helpt waar het kan!

Buurtbemiddeling GO helpt waar het kan!

Dit item is verlopen op 12-09-2019.
Burenruzie over heg

De grootste kunst is luisteren

Het komt regelmatig voor; een woordenwisseling of akkefietje met de buren. Vaak wordt dat onderling ook weer opgelost. Wanneer buren er samen niet uitkomen dan kan de buurtbemiddeling in actie komen. 

Door Sam Fish

Henk van Buren en Cock van Dijk zijn buurtbemiddelaars op Goeree-Overflakkee. Het team kan versterking goed gebruiken! “Als het goed is komt er binnenkort nog iemand bij, die volgt nu de cursus. Dan staan we wat sterker,” zegt Cock.

Buurtbemiddeling

De buurtbemiddeling is er voor bewoners die problemen of ruzie hebben met de buren. Of het nu gaat om geluidsoverlast, overlast van huisdieren, hangjongeren, pesterijen, een overhangende tak of schutting. Soms kunnen deze ergernissen maanden of zelfs jaren tussen buren in staan. Dit beïnvloedt dan niet alleen de sfeer thuis, maar ook die in de buurt.

“Buur A meldt een klacht bij de coördinator of wordt doorverwezen door bijvoorbeeld een woningcorporatie. Na een intakegesprek komt de casus bij ons terecht,” vertelt Henk. “Cock en ik gaan dan eerst met buur A in gesprek om zijn of haar verhaal te horen. Dan gaan we het liefst even een rondje wandelen om alles op een rijtje te zetten. Vervolgens gaan wij zo snel mogelijk in gesprek met Buur B om zijn of haar kant van het verhaal te horen. Daarna plannen we een moment in om met beide partijen tegelijk in gesprek te gaan. Onze rol is om het gesprek rustig te laten verlopen. Wij helpen de buren om samen een oplossing te bedenken, anders werkt het niet.” De buurtbemiddelaars zijn dus vooral een luisterend oor. “De grootste kunst is luisteren en horen wat er niet gezegd wordt.”

“We gaan altijd met z’n tweeën op pad,” laat Cock weten. “Dat is tijdens het gesprek handig, maar ook achteraf is het fijn om te kunnen overleggen. Wat hebben we gehoord, wat is precies het probleem en hoe gaan we het verder aanpakken? Dat kun je eigenlijk niet alleen doen.”

Hulpvraag

Er zijn verschillende redenen waardoor een burenruzie of –onenigheid kan ontstaan, maar de meest voorkomende is toch wel geluidsoverlast. “Met alleen geluidsoverlast kun je al heel veel kanten op,” bevestigt Cock. “Harde muziek, schreeuwen, verbouwingsoverlast, herrie in de nacht. Het kan van alles zijn.”

“Alle meldingen zijn anders, maar tegelijkertijd hetzelfde. Dat is het leuke aan de buurtbemiddeling,” vindt Henk. “Deze problemen beheersen het leven van de mensen. Zij hebben hier dagelijks mee te maken en ze zijn dan zo ontzettend blij als wij langs komen om een luisterend oor te bieden. En als ze het dan ook nog onder onze toezicht kunnen oplossen is dat fantastisch.”

In de meeste situaties is de overlast niet het werkelijke probleem, maar is de verstoorde communicatie en relatie tussen de betreffende buren het onderliggende probleem. Met buurtbemiddeling proberen we dat boven tafel te krijgen. Ons doel is uiteindelijk het herstel van de relatie en verbetering van de communicatie tussen buren.

Vrijwilligers

De vrijwilligers volgen eerst een gratis training, die hen het nodige leert over buurtbemiddeling.  Daarna gaan zij aan de slag als buurtbemiddelaar! Bent u enthousiast en wilt u meedoen in het team Buurtbemiddeling Goeree-Overflakkee? Of kent u iemand die dat zou willen? Of wilt u gebruik maken van buurtbemiddeling? Neem dan contact op via telefoonnummer 06 4300 6669 of via mail: info@gobb.nl  Kijk voor meer informatie op de website www.gobb.nl.

Te downloaden:

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op:

Maandag t/m donderdag:
08.00 tot 17.00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 12.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis